Duurzame citytrip Berlijn met kinderen

Berlijn bruist en leeft. De stad zit boordevol geschiedenis, moderne straatcultuur, architectonische hoogstandjes, culinaire hotspots en super toffe musea. En als dat klinkt voor een toffe bestemming voor volwassenen: dat klopt! Een duurzame citytrip naar Berlijn kan ook perfect met kinderen.

Met kinderen op duurzame citytrip naar Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en telt 3,9 miljoen inwoners. Deze metropool heeft een eeuwenlange geschiedenis als de hoofdstad van Pruisen, het Duitse Keizerrijk, de Weimar republiek, Nazi-Duitsland en het tegenwoordige Duitsland. En de hele stad is dan ook doordrenkt van geschiedenis in paleizen, kerken, musea, en monumenten. Vooral de Berlijnse Muur, die de stad doorkruiste van 1961 tot 1989, heeft nog veel zichtbare sporen. Het zorgt ervoor dat er niet direct een duidelijk centrum is in de stad, maar dat activiteiten en hotpots verdeeld zijn over de gehele stad. De afstanden zijn daardoor soms wel wat groot voor kleine kinderbeentjes. Kinderen reizen gelukkig met een gereduceerd tarief in het OV (Ermäßigungstarif), of je koopt een 24uurs-kaart voor een kleine groep, waarmee je goedkoper uit bent als je meerdere keren per dag de bus, tram of metro neemt. als je kind kan fietsen, huur je ook heel gemakkelijk fietsen in Berlijn om alle attracties te bekijken.

Duurzame citytrip Berlijn met kinderen Brandenburger Tor

Met de trein naar Berlijn

Als het gaat over een duurzame citytrip heeft het vervoer naar je bestemming de grootste CO2 voetafdruk. Daarom heeft kiezen voor een duurzaam vervoersmiddel zoals de trein veel voordelen. Vanaf Utrecht is Berlijn zo’n 6,5 uur treinen. Wij zijn de laatste jaren ook naar Parijs en Kopenhagen met de trein geweest en vinden het super relaxed. Duurzamekeuzes.com schreef als eerder over de voordelen van vakantie met de trein.

Hotel in Berlijn

We verbleven in Meininger Hotel Berlin Mitte “Humboldthaus” aan de Oranienburger strasse, middenin de stad. Wij vonden de locatie van dit hotel ideaal voor verkenning van Berlijn. Want binnen 15 minuten lopen sta je voor de Berliner Dom op het Museuminsel, het museumeiland waar veel van de beroemde musea te vinden zijn. En je loopt in een klein half uurtje naar de Reichstag of Brandenburger Tor. De bus, tram en metro stoppen recht voor de deur als je liever niet loopt. Het hotel heeft familiekamers met stapelbedden voor de kinderen in dezelfde kamer als de ouders. Het ontbijt doe je in de ruime eetzaal. En in het voorjaar en zomer maak je gebruik van het terras in de binnentuin.

Wat moet je zeker doen in Berlijn met kinderen?

  • Berlijn heeft heel veel hoogtepunten, zoals de Reichstag, Potsdammer platz, Reichstag, Unter den Linden, Checkpoint Charlies, en (overblijfselen van) de Muur. Maar (kleine) kinderen zijn vaak niet zo geïnteresseerd in sjokken langs kerken, monumenten en belangrijke gebouwen. Daarom vonden we een fietstocht met BajaBikes ideaal. In 3 uurtjes fietsen zagen we alle highlights, en onze Nederlandse gids nam de tijd om ook voor de kinderen interessante feitjes te noemen en plekken aan te wijzen.
  • Het Duitse Spionagemuseum vonden we het leukste museum wat wij in Berlijn bezochten. Niet alleen biedt het museum interessante achtergrondinformatie, voorwerpen, video’s en foto’s over spionage uit verleden en heden. Maar ook voor kinderen (vanaf circa 6 jaar) zijn er interactieve dingen te doen, waardoor zij het ook naar hun zin hebben.
  • Wij konden helaas geen gratis (!) kaartjes bemachtigen voor de Reichstag, want we bedachten dit pas tijdens onze trip. Dus boek een paar weken voorafgaand aan je trip online en bekijk Berlijn vanuit de imposante glazen koepel.
Duurzame citytrip Berlijn met kinderen fietstocht
Duurzame citytrip Berlijn met kinderen Museum fur naturkunde
  • Het Museum für Naturkunde is zeker ook het bezoeken waard met kinderen. Dit natuurhistorisch museum herbergt de grootste complete dinosaurusskelet ter wereld, een brachiosaurus. En daarnaast een compleet skelet van een T-rex genaamd Tristan Otto. Er zijn bovendien duizenden diersoorten en mineralen te zien. En er is uitgebreide uitleg over het ontstaan van het helaal, leven op aarde, evolutie en verschillende soorten! Gegarandeerd voor uren kijkplezier bij groot en klein!
  • Ook het Museum für Kommunikation was een schot in de roos met de kinderen. Het museum biedt informatie over communicatie in verleden en heden en is een tof hands-on museum met kinderen.
  • Andere musea die aangeraden worden voor kinderen (maar waar wij geen tijd meer voor hadden): Labyrinth Kindermuseum (tot ca. 10 jaar), het DDR-museum, Computerspiele museum en Technik Museum

Tip: Neem je eigen lunch of snack mee: picknickplekken zijn in musea en parken heel gewoon in Berlijn.

Wat is er nog meer te doen in Berlijn met kinderen?

  • De Muur kun je niet overslaan met kinderen. Bezoek de East Side Gallery voor het laatste langste overgebleven stuk Muur in Berlijn.
  • Berlijn is Europa’s hoofdstad van de streetart. Bij streetart denken velen aan graffiti, maar in Berlijn zie je de volledige verscheidenheid van deze kunstvorm, van papierstencils, breiwerken om lantarenpalen, en muurschilderingen. Onze jongens waren erg onder de indruk van de veelkleurige versieringen in Berlijn.
  • Berlijn heeft prachtige pleinen, parken en speeltuinen. Haal een snack en een warme kop koffie  van een tentje om de hoek en laat kinderen naar hartenlust rennen, klimmen en spelen.
  • Berlijn is een shop walhalla voor iedere smaak. Het kopen van souvenirs is niet persé duurzaam, maar we namen toch een kijkje bij een Ampelmann winkel (voor onze jongste absoluut hét symbool van Berlijn), bezochten de Lego flagstore en de Ritter Sport Bunte Schokowelt.
  • Buiten Berlijn ligt het sinds 2008 verlaten vliegveld Tempelhof. Het is de plek waar Berlijners in hun vrije tijd komen om te fietsen, skaten, joggen, picknicken en BBQ-en. Wij sloegen in de winter een bezoek over, maar in lente en zomer is het zeker de moeite waard om de echte chille Berlijnse sfeer mee te maken.
de Berlijnse muur duurzame citytrip Berlijn met kinderen

Vega(n) eten in Berlijn

Vegetarisch en plantaardig eten is helemaal ingeburgerd in Berlijn. Sowieso is Berlijn een paradijs voor echte foodies. Er is van elke cultuur en land wel een restaurant te vinden in Berlijn. En bovendien hebben zowat alle restaurants vega(n) opties op hun kaart. Wij aten onder andere de heerlijkste vegan Duitse Schnitzels bij Schnitzelei, de niet-te-missen vegan curryworsten bij Frittenwerk, Hawaiiaanse pokebowls bij Ma’loa, en vegan donuts bij Brammibal. 

Duurzame citytrip Berlijn met kinderen

Onze duurzame citytrip naar Berlijn was nog leuker dan we hadden gedacht. Wat een geweldige stad is Berlijn. Ben jij ook in Berlijn geweest en mis je tips? Reageer hieronder, ik hoor graag van je!

Meer duurzame vakantie tips?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *