Duurzaam tuinieren: zo maak je van jouw tuin een groene oase
Het voorjaar is dé tijd om aan de slag te gaan in de tuin. Buiten wordt alles om ons heen wordt groen. Bomen bloeien, vogels zingen en insecten zoemen vrolijk rond. Steeds meer mensen willen hun tuin vergroenen en verduurzamen; goed voor het klimaat én voor jezelf. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Hoe creëer je jouw eigen duurzame paradijsje en zonder dat het je teveel tijd of geld kost? Met de praktische tips van teamlid Anne-Marie leg je een stevige, groene basis voor duurzaam tuinieren.
1. Begin bij de bodem
Tuinieren begint bij de bodem. Een goede gezonde bodem zorgt er namelijk voor dat planten goed kunnen groeien en weinig ziektes oplopen. Het belangrijkste hiervoor: laat de bodem zoveel mogelijk met rust. Spitten is meestal niet nodig en verstoort zelfs het bodemleven. Alleen als je tuin jarenlang bestraat is geweest, kan het luchtig maken van de grond helpen om water beter af te voeren. Voed de bodem jaarlijks met compost. Gebruik je eigen composthoop, -ton of wormenhotel. Heb je geen eigen composthoop? Veel gemeenten bieden gratis compost aan van ingezameld groenafval op een aantal dagen per jaar. Liever compost kopen? Kies dan voor turfvrije compost. Turfwinning beschadigt veengebieden, wat slecht is voor de natuur en CO2-opslag.
2. Hergebruik materialen voor paden en verharding
Wil je een terras of pad aanleggen? Kijk eerst op marktplaats of een lokale weggeefgroep voor gebruikte tegels of grind. Hergebruik bespaart grondstoffen én geld. Voor tuinpaden is halfverharding, zoals boomschors, schelpen of tweedehands grind, een duurzame keuze. De grond onder halfverharding bevat meer leven en wordt minder compact. Hierdoor kan het water er beter door de grond inlopen. Leg onder grind of schors een laag karton in plaats van antiworteldoek; het onderdrukt onkruid, composteert vanzelf én voedt de bodem. Vermijd cement en gebruik liever gestabiliseerd zand dat goed wordt aangetrild. Zo vermijd je onnodige verharding én blijft regenwater beter in de tuin.
3. Slim omgaan met water in je duurzame tuin
Ons klimaat verandert en dit brengt meer extremen met zich mee, zoals piekbuien én droogtes. Zorg voor hoogteverschillen in je tuin, zodat water kan weglopen of juist opgevangen worden. Vang regenwater ook op in een regenton en gebruik het water op je tuin water te geven. Gebruik mulch of bodembedekkers om de bodem vochtig te houden. Mulch is een composteerbaar materiaal dat je om je planten heen legt, zoals boomschors of gevallen bladeren. Door de grond te bedekken kan er minder vocht verdampen. Bovendien zorgt deze laag ervoor dat er minder onkruid in je tuin komt, waardoor je minder werkt hebt. Voor de watervoorziening kan je ook werken met olla’s, keramieken kruiken die water langzaam afgeven bij de wortels van je planten. Bonustip: Maai je gazon niet te kort, zodat water minder verdampt en je minder hoeft te sproeien.
4. Kies de juiste planten
Duurzaam tuineren start ook bij de juiste beplanting. Het meest belangrijke hierbij is, kijk goed naar jouw tuin! Ligt deze in de schaduw, of juist midden in de zon? Wat voor grond heb je? Is het zandgrond of juist dikke klei? Als je deze dingen weet ga dan kijken welke planten het best passen bij de omstandigheden in jouw tuin. Dat scheelt water geven, bemesten en gedoe. Vaste planten zijn extra duurzaam: ze gaan jaren mee, houden de bodem bedekt en bieden een huis aan insecten.
5. Verzamel planten op een duurzame manier
Planten hoeven niet duur te zijn, kijk eens rond in je buurt. Vraag buren, vrienden of familie met een tuin om zaden, stekjes of gesplitste of vermeerderde planten. Bezoek een lokale plantenruil of zadenbeurs. Kijk op websites zoals Struikroven.nu, waar je planten mag meenemen uit tuinen van sloopwoningen of kantoren die verdwijnen. Ook op marktplaats of lokale facebook-groepen worden regelmatig tweedehands planten aangeboden tegen een laag bedrag. Moet je toch iets kopen? Kies dan zoveel mogelijk voor biologische planten. Deze zijn niet behandeld met pesticiden en dus veilig voor bijen, vlinders en andere tuinhelpers.
6. Maak van je tuin een groene oase
Wil je van je tuin een heerlijke plek maken om zelf van te genieten, maar ook de biodiversiteit een handje te helpen. Denk dan ook eens aan:
- Eetbare planten zoals kruiden, bessen of een appelboom.
- Hang een insectenhotel op of plaats een egelhokje.
- Vermijd gif: onkruid kun je wieden en bedekken, slakken vang je met een bierflesje en luizen spoel je weg met water.
- waterafstotend door de natuurlijke vetten die zich op de huid van het schaap vormen rondom de wolvezel. Vaak wassen breekt deze vetlaag af, waardoor de kleding minder waterafstotend wordt.
Duurzaam tuinieren is voor iedereen haalbaar
Als het gaat om duurzaam tuinieren, hoeft het niet ingewikkeld, tijdrovend of duur te zijn. Met slimme keuzes, hergebruik en extra aandacht voor bodem en het leven in je tuin, maak je je tuin groener dan ooit. Begin klein, experimenteer en geniet van het buiten zijn. Zo is duurzaam tuinieren voor iedereen haalbaar en wordt je eigen tuin een groene oase.
Meer lezen?
- 10 duurzame tuin tips voor de herfst: maak je tuin klaar voor de winter!
- Wildplukken in de lente: 5 eetbare planten om nu te plukken
- Groen leven: ga voor een duurzame tuin!
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Foto’s door Anne-Marie en via Unsplash
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!