Ketting Kledingruil Maashorst

Sinds april 2022 is de Ketting Kledingruil gestart in Gemeente Maashorst. Deze ketting kledingruil is een makkelijke manier om kleding te ruilen binnen de eigen gemeente. Het is de perfecte manier om je kledingkast op een duurzame manier aan te vullen, iets te doen tegen de textiel afvalberg en om onderling contact tussen vrouwen te krijgen in de eigen gemeente.

Ketting kledingruil

Het idee voor de Ketting Kledingruil komt van enthousiaste kleding ruiler Nichon Glerum in Amsterdam in 2020 tijdens de eerste corona lockdown. Kleding die je zelf niet meer draagt, maar nog wel mooi en heel is, wordt geruild door een tas rond te laten gaan tussen deelnemers. Dit succesvolle initiatief van de Ketting Kledingruil is inmiddels uitgebreid naar 440 actieve ruiltassen in heel Nederland, met meer dan 15.000 deelnemers. Dit bespaart de aankoop van duizenden kledingstukken, zorgt voor meer contact tussen buurt- en plaatsgenoten en verandert het aankoop gedrag van deelnemers richting een duurzamere kledingkast.

Bekijk de initiatieven in andere plaatsen via clothingloop.org.

Spelregels Ketting Kledingruil Maashorst

De ketting kledingruiltassen worden doorgegeven door de deelnemers onderling. Er zijn een aantal regels om je aan te houden:

  • Voel je vrij uit de tas te halen wat je mooi vindt, wees niet te bescheiden! (De ervaring leert dat tassen sneller te vol dan te leeg raken)
  • Belangrijk: stop alleen schone, hele en niet verwassen kleding in de tas. Wees echt kritisch!
  • Als de tas te vol zit, even geen kleding terugstoppen. Wacht tot de volgende tas.
  • Geef de tas binnen drie dagen door aan degene na jou op de lijst.
  • Op vakantie of langer afwezig? Geef dit in een privé bericht door aan je voorganger.
  • Als de tas na 1 ronde weer bij jou is, en je ziet nog iets van jezelf, haal het er dan uit zodat het niet blijft rondgaan.
  • Een foto delen in de groep is niet verplicht, maar wel echt heel leuk!

Meedoen met de Ketting Kledingruil

Woon je in Uden, Schaijk, Reek, Zeeland, Odiliapeel of Volkel? Dan kun je aansluiten bij onze ketting kledingruil; in het formulier vul je Maashorst in als Ketting Kledingruil waarbij je wil aansluiten. Er zijn 446 andere kettingen in heel Nederland. Ook daarvoor kun je je hieronder aanmelden.

Na het invullen van dit formulier, neemt Mascha binnen enkele dagen contact met je op om toegevoegd te worden aan de Ketting Kledingruil.