,

Tips tegen voedselverspilling

Tips tegen voedselverspilling

Per persoon gooien we in Nederland 34 kilogram voedsel weg volgens Milieucentraal. 34 kilogram voedsel, dat is gemaakt met heel veel water, arbeid, land, en energie voor productie en transport. En het weggooien veroorzaakt een enorme afvalhoop. Daarnaast kost het je ook veel geld als je voedsel weggooit. Ik geef je tips tegen voedselverspilling in je huishouden.

Brood, zuivel, groenten en fruit behoren tot de meest weggegooide etenswaren van Nederland. Het is zonde dat al dat eten in je GFT bak of op je composthoop verdwijnt. Ook spoelen we per Nederlander 45 liter aan drinken door de gootsteen. Koffie, thee, melk, fris en sap gaat zo verloren. Zonde voor het milieu en je portemonnee.

Ik geef je graag tips om te voorkomen dat je voedsel weg hoeft te gooien.

1. Maak een boodschappenlijstje

Als ik zonder boodschappenlijstje in de winkel sta, neem ik standaard teveel boodschappen mee. Want ik vergeet wat er nog in de voorraadkast stond. Of ik neem toch iets lekkers mee. En ik neem teveel mee voor een bedacht recept. Daarom probeer ik niet meer zonder lijstje de deur uit te gaan. Ik noteer tijdens de week welke producten op zijn gegaan in een notitie-app op mijn telefoon, of ik zet ze meteen in de online boodschappen-app. En voordat ik boodschappen doe, ga ik na welke producten ik verder nodig heb. Zo koop ik niet snel meer teveel.

Ik probeer niet te hamsteren of teveel in de aanbieding te kopen. Drie voor de prijs van twee klinkt aantrekkelijk, maar niet als ik het product weinig eet. Dan is de kans groot dat het weggegooid wordt voordat het op is. Als ik me niet laat niet verleiden door lage prijzen bij producten die we weinig eten; bespaar ik geld en voorkom ik voedselverspilling.

2. Maak een weekmenu

Wat mij enorm heeft geholpen in het voorkomen dat ik eten moet weg gooien, is het maken van een weekmenu of eetplanning. Ik haal wekelijks ons groenten- en fruitpakket van de boer op. Daarover krijg ik vooraf een e-mail met welke producten erin gaan zitten. Met dat lijstje bedenk ik wat ik de hele week wil eten. Ik leg niet perse vast welke dag we iets eten, maar denk wel een beetje na over de volgorde. Sla moet nou eenmaal eerder in de week gegeten dan wortels, om te voorkomen dat het bederft. Ik kijk in de voorraadkast, koelkast en vriezer welke producten ik nodig heb, om te kunnen koken wat ik bedacht heb. En wat ik nog moet kopen schrijf ik op mijn boodschappenlijstje. Zo vergeet ik niks en koop ook niet teveel.

In mijn weekmenu plan ik meestal ook een dag niks. Op die dag eten we buiten de deur, halen we af, eten we een maaltijd uit de vriezer of de kliekjes van de week. Op die manier zorgt ik ervoor dat ik niet van tevoren al teveel in huis haal. Lees over mijn andere tips voor het maken van een weekmenu.

Tips voor het maken van een weekmenu
Ons weekmenu op een lijstje

3. Kook voor meerdere dagen

In mijn weekmenu plan ik regelmatig een dubbele portie in. Bolognesesaus, nasi of soep kook in één keer een extra grote portie waarvan ik de helft in een schaal in de koelkast of vriezer zet voor later. Zo heb ik op drukke werkdagen gemakkelijker een gezonde maaltijden op tafel staan.

Ook bereid ik voedsel voor, zodat ik later minder werk heb. Twee paprika’s snijden in plaats van één, is veel minder werk dan op twee dagen groenten snijden. Als ik de volgende dag weer veel snijwerk heb, probeer ik alle groenten in één keer te preppen. Ik bewaar de producten in de koelkast voor de volgende dag in een gesloten bewaarbak. Zo kook ik makkelijker met de ingrediënten die ik in huis heb, en gooi ik minder snel iets weg.

4. Bewaar je producten op de juiste manier

Als je je boodschappen in huis hebt gehaald, is het belangrijk dat je ze niet laat bederven. Producten op de juiste manier bewaren, zorgt ervoor dat ze niet verspilt worden. Zet je koelkast op 4 graden en controleer dat deze koud genoeg blijft. Zo blijven producten in de koelkast langer goed. Probeer ook voor je gekochte etenswaren te bedenken waar je ze het beste bewaard. Tomaten bewaar je bijvoorbeeld het beste niet in de koelkast, net als tropische vruchten. Zuivel en vleeswaren moet je zo snel mogelijk na gebruik juist weer in de koeling zetten. Dat zorgt ervoor dat deze producten langer houdbaar zijn.

Controleer op de bewaarwijzer waar je je voedsel het beste bewaart.

tips tegen voedselverspilling uien bewaren
Bewaar je uien droog en koel, en apart van aardappelen

5. Eet wat je hebt

Natuurlijk gebeurt het bij ons ook dat er producten eerder oud zijn dan me lief is. Bananen die bruin worden, appels met een rotte plek, of oud brood. Ik probeer het voedsel toch nog op te eten en niet weg te gooien. Een rotte plek op fruit of groenten wil niet zeggen dat het helemaal weggegooid hoeft te worden; snijd het eraf en eet de rest op. En vertrouw je het niet volledig; ruik, proef en bekijk het eten. Van bruine bananen maak ik bananenpannekoeken of havermoutreepjes, van appels maak ik havermoutmuffins, oud brood verwerk ik tot croutons of wentelteefjes.

Recept Luchtige bananenpannenkoekjes
Luchtige bananenpannenkoekjes van overrijpe bananen

6. THT of TGT

Veel producten worden onnodig verspild omdat het verschil tussen de THT en TGT datum niet duidelijk is. THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Ook al is een product voorbij die datum, het is in de meeste gevallen onnodig het weg te gooien. Dat geldt voor pasta, rijst, suiker, koffie, maar ook potten groenten, sap en (zoet) broodbeleg. Ook al is de THT datum verstreken, in de meeste gevallen kun je het gewoon nog gebruiken. Kijk naar de kleur en ruik aan het product; ruikt het niet bedorven, gebruik het dan gewoon!

TGT staat voor Te Gebruiken Tot. Deze code kom je tegen op verse producten. Deze producten hebben een veel kortere houdbaarheidsdatum, en hierbij moet je eerder het zekere voor het onzekere nemen. Consumeer liever geen producten na de TGT datum. Bewaar TGT producten op de juiste temperatuur, en leg het goed zichtbaar in je koelkast of op de plank; zo vergeet je ze niet en hoef je ze niet weg te gooien.

Nog meer tips tegen Voedselverspilling

Nog meer tips tegen voedselverspilling. Lees ook deel 2 van mijn tips tegen voedselverspilling. Welke van bovenstaande tips doe jij al? En welke wil je gaan doen?

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost.

https://www.instagram.com/p/CQtjJ0tMP-q/?utm_medium=copy_link
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *