De Kleine Stapjes cursus (2): Kies plantaardig voedsel

VerduurSamen in 12 kleine stapjes

Duurzaamheid is een onderwerp waar je niet meer omheen kunt. We kunnen allemaal mee doen, en alles kan groener. Maar waar begin je? Gewoon één stapje per keer is genoeg! Samen met Genoeg Magazine geef ik je de komende maanden handvatten in de cursus: VerduurSamen in 12 Kleine Stapjes. We gaan samen aan de slag met simpele en behapbare stapjes om de wereld een beetje groener te maken. Aflevering 2: kies plantaardig voedsel!

Stapje 2: Kies plantaardig voedsel

Ons voedsel bepaalt het grootste deel van de CO2 uitstoot van een gemiddeld huishouden in Nederland. Zo’n 22% van onze CO2 voetafdruk zit in het voedsel wat we eten. Vaker kiezen voor een plantaardige maaltijd is dus een klein stapje met grote impact.

Klimaatimpact van voedsel is 22% voor een gemiddeld Nederlands huishouden
Klimaatimpact van voedsel is 22% voor een gemiddeld Nederlands huishouden
Bron: Milieu Centraal

Waarom is plantaardig een duurzame keuze?

Bij de impact van ons voedsel staan we niet vaak stil. Maar voordat eten op ons bord ligt is er al veel gebeurd. Voedsel wordt verbouwd, vervoerd, verwerkt en verpakt. En in elk deel van die keten zit een deel van de impact. Belangrijk om te weten is dat bijna de helft van de impact in verbouwen van ons eten zit; door landgebruik en processen in landbouw. Voor het verbouwen/produceren van vlees zijn veel energie, water en grondstoffen nodig. Dieren eten voedsel, dat allemaal geproduceerd moet worden. Daarnaast zorgen hun mest en scheten voor milieuvervuiling. Wat we eten heeft daarom een groter aandeel in onze voedsel-voetafdruk dan waar het vandaan komt, hoe het verwerkt is of in welke verpakking het zit. Als stelregel kun je nemen dat plantaardig voedsel een veel kleinere impact heeft dan dierlijk voedsel.

Wat is dierlijk en wat is plantaardig?

Onder plantaardig voedsel verstaan we alles dat groeit aan een plant of delen van de plant. Denk aan groenten, fruit, granen, peulvruchten, zaden, noten en kruiden. Dierlijke producten zijn alle voedselproducten, die afkomstig zijn van dieren. Dat kan gaan om vlees en vis, maar ook om melk, eieren en bijvoorbeeld honing.

Heerlijke winterse overnight oats

Plantaardig ontbijtje met gebakken appel en kaneel

VerduurSamen: Kies plantaardig voedsel

Om een duurzame stap te maken hoef je niet meteen je hele weekmenu op de schop te gooien. Bij elke maaltijd die je eet kun je een duurzame keuze maken. Besmeer je boterham eens met notenpasta, maak een plantaardig soepje als lunch en kies voor een maaltijd met peulvruchten als avondmaaltijd. Je dieet omgooien is niet makkelijk, dus maak stapjes behapbaar en concreet. Kies er bijvoorbeeld voor om één keer per week een hele dag plantaardig te eten. Schrijf eens op wat je eet op een dag, en bedenk hoe je dierlijke producten kunt vervangen door plantaardige voeding. Gaat dat goed, dan kun je twee dagen of meer proberen. Zo verander je je dieet op een eenvoudiger manier. Vind je het lastig om steeds een helemaal plantaardige maaltijd te verzinnen? Ik schrijf onze favoriete recepten uit in een boekje. Als ik even geen kookinspiratie heb, kies ik er daar gewoon eentje van.

Lees ook: Hoe ik stopte met vlees eten

Tips voor een plantaardige keuze

Wil je graag plantaardig eten, maar weet je niet wat je kunt kiezen. Ik geef je tips voor plantaardige maaltijden:

  • Kies voor vega(n) broodbeleg: hummus, jam, pindakaas of notenspreads, groentenspreads
  • Vervang zuivel door een plantaardige variant: denk havermelk, amandelmelk, sojamelk of bijvoorbeeld rijstmelk. Maar ook yoghurt, kaas en spreads kun je vervangen door plantaardige varianten.
  • Kies voor vleesopvolgers, peulvruchten of noten bij de maaltijd.
  • Eet meer verschillende groenten en (volkoren) granen (pasta, rijst, couscous etc) bij je maaltijd voor voldoende voedingsstoffen en vezels
Kies plantaardig voedsel
Kies plantaardige melk in je koffie bijvoorbeeld

Cursus VerduurSamen in 12 Kleine Stapjes

Bekijk alle afleveringen van de Cursus VerduurSamen in 12 Kleine Stapjes:

Vaker plantaardig - kookboek review
Winactie Vaker Plantaardig

Deze cursus is een samenwerking tussen Duurzamekeuzes.com en Genoeg Magazine en is kosteloos te volgen. Wil je geen aflevering missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Genoeg en DuurzameKeuzes.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *