Zo start je in een paar stappen een weggeefgroep
Leven met minder spullen heeft veel voordelen. Het geeft rust en ruimte in je hoofd en in je huis en bespaart je geld. Maar wat doe je met alle spullen die je zelf niet meer gebruikt? Kringloopwinkels lijken een goede bestemming maar die kunnen de grote aanvoer van spullen vaak niet aan en er wordt noodgedwongen veel weggegooid. Een lokale weggeefgroep kan daarom een mooi, duurzaam alternatief zijn. Maar hoe je zet dat op? Consuminder-expert Lotte geeft je tips en een stappenplan voor jouw weggeefgroep.
Wat is een weggeefgroep?
Een weggeefgroep is een online groep waarin je zit met buren, familieleden, collega’s of vrienden waarop je foto’s deelt van spullen die je zelf niet meer nodig hebt en ze gratis doorgeeft aan iemand die ze nog goed kan gebruiken. Zo raak je niet alleen makkelijk en duurzaam je spullen kwijt, maar het is een goede methode voor hergebruik waarmee je voorkomt dat een ander ze nieuw gaat kopen. In dit artikel lees je hoe je zelf zo’n groep kan oprichten.
Kies je medium voor het gratis weggeven van je spullen
Er zijn verschillende manier om een weggeefgroep te starten. Je kunt het doen via sociale media of via een chat-app. Lotte deelt de mogelijkheden.
Een Signal of WhatsApp groep
De meest simpele vorm van een weggeefgroep is met bekenden waarmee je al contact hebt via Signal of WhatsApp, zoals familie, vrienden of collega’s. Maak een groep aan met een leuke titel zoals “Weggeefhoekje” en bedenk wie je ervoor wil gaan uitnodigen. Het liefst mensen die elkaar regelmatig zien of in de buurt wonen, zodat de spullen snel van eigenaar kunnen wisselen. Voeg niet zomaar ongevraagd mensen toe aan de groep. Nodig ze liever persoonlijk uit met een link naar de groep en wat uitleg. Je kan de link naar de groep vinden via Group Info (Whatsapp) of Group Settings (Signal). Tip: Wacht nog even met het plaatsen van foto’s van spullen tot er voldoende mensen in de groep zitten want eerder geplaatste foto’s zijn niet zichtbaar voor nieuwe deelnemers aan de groep.
Een Facebook groep
Wil je een weggeefgroep organiseren met mensen waar je geen contactgegevens van hebt, zoals je buren of de hele wijk, dan kan je gebruik maken van Facebook. Kijk eerst eens of er voor jouw regio al een weggeefgroep bestaat op Facebook. Zoek in de zoekbalk op Facebook naar het woord “gratis” of “weggeef” plus de naam van de stad of gemeente waarin je woont. Kan je er geen vinden? Dan is het een leuk idee om zelf een groep op te starten. Dat doe je binnen Facebook simpel via het tabblad Groepen.
Gebruik deze instellingen voor je facebook weggeef groep
Om te zorgen dat de weggeef pagina door zoveel mogelijk mensen wordt gevonden kies je het best voor een naam waarop mensen waarschijnlijk gaan zoeken. Noem het dus liever “Gratis af te halen in Eindhoven” in plaats van een naam zoals “Ruim je huis lekker op”. Geef in de omschrijving van je groep duidelijk aan wat het doel is, bijvoorbeeld of je er alleen spullen gratis mag weggeven of dat je ze ook mag vragen/ruilen/lenen. Mijn ervaring is dat buren verrassend veel spullen gratis aan elkaar uit willen lenen, zelfs als ze elkaar nog niet kennen! Dit is niet alleen duurzaam maar werkt ook nog eens verbindend. Dat geldt trouwens ook voor weggeven: hoe leuk is het om te weten dat je buurman nu geniet van de cd’s die jij niet meer draaide.
Wil je bijhouden wie er toetreden tot de groep, richt de groep dan op als Privé groep en maak gebruik van Lidmaatschapsvragen. Hiermee kun je bijvoorbeeld controleren of mensen binnen de wijk wonen door ze hun postcode of straatnaam te laten invullen of je kan zorgen dat mensen de groepsregels zien voordat ze kunnen toetreden. Zo voorkom je extra transportkilometers voor het afhalen van de gratis spullen.
Maak reclame voor je weggeefgroep
De makkelijkste plek om reclame te maken voor je weggeefgroep is via andere lokale Facebookgroepen zoals een verkoopgroep of een groep voor nieuwe inwoners, dan spreek je meteen een doelgroep aan die al op Facebook zit. Misschien heeft jouw wijk of stad ook wel een Facebookpagina of website waarop nieuwtjes en activiteiten worden gedeeld, of een nieuwsbrief waar je de weggeefgroep in zou mogen adverteren. Mond-op-mondreclame werkt ook heel goed. Vertel je buren over het nieuwe initiatief en stuur mensen in de wijk waarmee je contact hebt een appje met de link naar je groep. Tenslotte kan postertjes ophangen in de lokale supermarkten en buurthuizen.
Houd de weggeefgroep in de gaten
Zorg dat je regelmatig zelf wat spullen op de groep zet om de pagina actief te houden. Vooral in het begin zal er misschien nog niet zoveel gebeuren in de groep omdat er nog niet zoveel deelnemers zijn en omdat mensen twijfelen wat ze erop kunnen zetten. Haal die twijfel vooral weg door te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Een verzameling lege medicijnpotjes? Een oude surfplank? Een rol behang? Het zou zomaar kunnen dat je er iemand heel blij mee maakt. Durf ook eens een vraag in de groep te gooien om mensen te laten wennen aan het idee dat vragen mag, bijvoorbeeld voor het lenen van een statafel of een verzoek om stekjes. Het zal je verbazen hoeveel mensen bereid zijn om je een handje te helpen. Is de pagina al best actief dan is het als oprichter van de groep goed om in de gaten te houden wat er gebeurt. Zijn er mensen die opvallend veel spullen overnemen? Of zijn er mensen die spullen proberen te verkopen als de groep alleen voor gratis spullen is? Spreek ze dan daarop aan in een persoonlijk bericht. Kun je het samen niet oplossen dan kan je desnoods leden blokkeren.
Waarom een weggeefgroep oprichten een duurzame én sociale keuze is
Een weggeefgroep is een duurzame manier om spullen door te geven die je zelf niet meer gebruikt en is in een paar stappen op te richten. Het zorgt niet alleen voor meer ruimte in huis, maar ook voor hergebruik. Bovendien ontstaat er verbinding tussen mensen, die elkaar eerder niet kenden. Een weggeefgroep is daarmee een drievoudige win. Veel doorgeefplezier!
Meer lezen?
- Duurzaam opvoeden: 10 praktische tips voor een groen en bewust gezinsleven
- Duurzaam je huis ontspullen: Volg dit stappenplan!
- Een jaar lang niets nieuws! Hoe kom je dan aan deze 10 dingen?
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Foto’s door Lotte van der Zanden
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!