Tips voor een plasticvrije keuken

Toen ik begon met duurzamer leven, viel als eerste de enorme hoeveelheid plastic afval in ons huis op. Elke week zette ik minstens twee volle oranje PMD zakken aan de straat. Vooral de keuken was een grote bron van plastic afval. Ik geef je tips hoe je in jouw huis ook een plasticvrije keuken krijgt.

Hoe maak je je keuken plasticvrij?

De keuken ligt vol met plastic. Ook al gebruikte ik al geen wegwerp plastic borden en bekers meer. Er is ook nog het plastic van je boodschappen. En vergeet je keukengereedschap en gebruiksvoorwerpen niet. Dat kan anders! Met wat kleine aanpassingen maak je een groot verschil voor het milieu en tegen de plastic soep. Ik geef je 10 tips voor minder plastic in de keuken:

1. Neem je eigen zak mee

Een eigen boodschappentas meenemen naar de (super)markt scheelt je al een hoop plastic. Om plastic zakken van fruit, groenten en brood te weigeren, kun je herbruikbare, katoenen zakken gebruiken. Op de markt, bij de groenteboer, de bakker en de supermarkt is het in de meeste gevallen geen probleem als je vraagt of het product in je eigen zak verpakt wordt.

Vind je het een grote stap? Kijk dan op de website van Zero Waste Nederland voor adressen in jouw buurt, waar je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen. Deze winkels hebben de Eigen Verpakking Sticker op hun winkel; heel herkenbaar! Dat maakt de drempel om te vragen of het in je eigen zak mag al een stuk kleiner.

Lees ook mijn blog over plasticvrij boodschappen doen.

2. Broodtrommel en beker

Je eigen lunch meenemen naar werk of school bespaart je vaak geld. Als je dit doet in een herbruikbare broodtrommel, voorkom je het gebruik van veel plastic zakjes. Onze kinderen nemen hun drinken mee in een RVS thermosbeker, waardoor ze tijdens de lunch kunnen genieten van warme thee of koude melk. Een broodtrommel en een herbruikbare drinkbeker zijn eenmalige aankopen waar je jaren mee kunt doen. Koop een degelijk merk van een sterk materiaal zoals RVS, waar je eventueel ook vervangende onderdelen van kunt krijgen, mocht er iets stuk zijn. Ook een voordeel; de bekers en broodtrommel gaan niet stuk als kinderen met hun schooltas gooien. ๐Ÿ˜‰

Tips voor een plasticvrije keuken
Een herbruikbare broodtrommel, fles en thermosbeker besparen je veel plastic

3. Laat overbodige verpakking liggen

Individueel verpakte koekjes, rijst in portieverpakking, en vaatwastabletten in folie, zijn allemaal producten waar een alternatief voor is. Laat producten met deze overbodige verpakkingen zoveel mogelijk liggen in de winkel. Kies voor producten met minder overbodige verpakking. Of bak zelf reepjes of koekjes, zoals havermoutrepen of schoolkoeken om mee te nemen naar werk of de kinderen naar school mee te geven. Of koop je boodschappen bij een verpakkingsvrije winkel of leverancier zoals Pieter Pot.

Lees verder> Verpakkingsvrije boodschappen thuisbezorgd: mijn ervaring met Pieter Pot

mijn ervaring met pieter pot
Pieter Pot bezorgt boodschappen in statiegeld potten

4. Stop met plasticfolie

Kliekjes in een bakje zonder deksel, een halve meloen of een bord met eten; voorheen ging er standaard plastic folie overheen. Maar dat is helemaal niet nodig. Zet een schoteltje op een bakje of een bord op een ander bord. Of kies voor herbruikbare alternatieven. Kliekjes bewaar je in een hergebruikte glazen potje met deksel, ook in de vriezer. Eigenlijk heel eenvoudig en je hoef er niets nieuws voor te kopen!

Lees ook: Duurzame lifehack: glazen potten in de vriezer gebruiken

5. Borstels en sponzen

Een plastic afwasborstel en zo’n felgekleurde spons met een groene onderkant lagen standaard in onze keuken. Gelukkig zijn er zelfs in de supermarkt tegenwoordig prima alternatieven voor te vinden. Houten borstel met natuurlijke haren, waarvan je alleen de borstelkop kun vervangen, zijn een fijn alternatief voor een plastic afwasborstel. In plaats van een spons gebruik je bij hardnekkig vuil een stalen pan-spons (niet op anti-aanbaklaag!). Voor zachter vuil heb je veel natuurlijke alternatieven zoals een loofah spons of een schuurspons van kokosvezels. Die zijn 100% natuurlijk en zorgen niet voor microplastics door je gootsteen.

6. Plasticvrije doekjes

Voorheen vond ik microvezeldoekjes ideaal voor alle schoonmaakklussen in huis. Tot ik ontdekte dat deze tijdens het gebruik en in de was miljoenen deeltjes microplastics afgeven. Deze deeltjes kunnen veelal niet gefilterd worden in de rioolzuivering en belanden in het oppervlaktewater van rivieren en uiteindelijk in zee. Aan die plastic soep wil ik niet meer bijdragen. Alternatieven als (organisch) katoenen doekjes om microvezeldoekjes te vervangen zijn een goede keuze.

Tips voor een plasticvrije keuken
Een vaatdoekje van katoen laat geen microplastics los

7. Houten keukengereedschap

Als je plastic snijplank aan vervanging toe is, probeer hem dan te vervangen voor een houten of bamboe variant. Ook je spatels, roerlepels en vrolijk melamine saladebestek laten kleine deeltjes plastic los bij het gebruik. Dat is slecht voor het milieu en je gezondheid. En uit onderzoek blijkt dat we helaas al heel veel plastic binnen krijgen. Je eet echt liever geen deeltjes plastic. Kies bij het vervangen voor hout met een FSC keurmerk of bamboe producten.

Tips voor een plasticvrije keuken
Een houten snijplank is een fijn alternatief

8. Schoonmaakproducten

We kunnen niet om schoonmaakproducten in flessen heen, dacht ik. Maar gelukkig zijn er alternatieven, die het gebruik van minder plastic eenvoudig maken. Je maakt zelf vloeibare zeep (verhouding 40 gram vlokken op 1 liter water). Dezelfde zeep gebruik je eenvoudig als schoonmaakmiddel, vloeibaar wasmiddel en handzeep. Ook soda, baking soda en citroenzuur zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen, die plasticvrij te koop zijn.

Voor andere schoonmaaktaakjes zijn azijn in bulk of producten met een eco-keurmerk duurzame keuzes. Vooral gepast doseren en niet teveel warm water zijn manieren om zo milieuvriendelijk mogelijk schoon te maken. De herbruikbare sprayflacons en allesreinigers (in karton) van Sophie Green Refills zijn voor veel schoonmaakklusjes ook super handig in gebruik.

Lees ook: Duurzame keuzes voor schoonmaken

9. Koffiecups

Als liefhebber van koffie zetten wij onze koffie met een filter. Anderen kiezen voor de koffie uit cups. Dat zorgt voor een grote hoeveelheid (plastic) afval. Overstappen op een andere koffiezet-methode zoals bonenkoffie of een perculator zorgt voor veel minder afval. Kiezen voor herbruikbare koffiecups is helaas geen duurzame keuze; ook bio-plastic is niet biologisch afbreekbaar, zo liet Pointer zien.

10. Skip het plastic rietje

Natuurlijk kunnen je kinderen prima drinken uit een open beker. Maar een rietje maakt je drankje toch net wat specialer, zeker als je 6 bent. Ik kies ervoor geen plastic rietjes meer te kopen, maar kocht de herbruikbare RVS rietjes van Klean Kanteen met siliconen mondstuk, waarmee ik nu al jaren doe. Mijn jongens drinken graag smoothies met dat rietje met bredere opening. Het drinkt makkelijk weg, en ziet er ook nog eens feestelijk uit.

Plasticdieet

Onze PMD-zak is heus niet leeg, daarover hoef ik niet te liegen. Tegenwoordig zet ik ongeveer elke twee weken een zak plastic afval aan de straat. Daarmee heb ik ons afval dus 75% (!) gereduceerd. Ik kies in sommige gevallen juist bewust voor plastic, omdat het product wat ik koop al een veel lagere impact heeft dan het alternatief. Lees daarover de blog >Plasticvrij en vegetarisch. En helemaal plasticvrij zal ons huishouden wel nooit worden. Maar elke stap telt!

Wil je actief aan de slag om je hele huis zoveel mogelijk plasticvrij te maken? Je kunt begeleid op plasticdieet. De Plastic Soup Foundation heeft de app My Little Plastic Footprint ontwikkelt om stap voor stap elke ruimte in je huis te ontdoen van plastic.

De boeken Leven zonder afval en Het zerowaste project zijn mijn leestips als je รฉcht aan de slag wil met minder afval produceren op alle terreinen.

Welke plasticvrije keuzes heb jij al gemaakt in je keuken?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via รฉรฉn van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Laat een reactie achter

Lees ook...