Tips voor een plasticvrije keuken

Heb jij ook een huis vol plastic? Misschien valt het je niet eens meer op, maar heel veel spullen in ons huis zijn gemaakt van plastic. Bovendien komen er via boodschappen elke week tientallen plastic verpakkingen ons huis in. Toen ik begon met duurzamer leven, viel als eerste de enorme hoeveelheid plastic afval in ons huis op. Elke week zette ik minstens twee volle oranje PMD zakken aan de straat. Vooral de keuken was een grote bron van plastic afval. Dus ik begon in de keuken om minder plastic te gebruiken. Wil jij dat ook? Ik geef je tips hoe je in jouw huis ook een plasticvrije keuken krijgt.

Hoe maak je je keuken plasticvrij?

De gemiddelde Nederlandse keuken ligt vol met plastic. Ook al gebruikte ik al geen wegwerp plastic borden en bekers meer. Er is ook nog het plastic van je boodschappen. En vergeet je keukengereedschap en gebruiksvoorwerpen niet. Dat kan anders! Met wat kleine aanpassingen maak je een groot verschil voor het milieu en tegen de plastic soep. Ik geef je 10 tips voor minder plastic in de keuken:

1. Neem je eigen zak mee

Door een eigen boodschappentas mee te nemen naar de (super)markt bespaar je al een hoop plastic. Om plastic zakken van fruit, groenten en brood te weigeren, kun je herbruikbare, katoenen zakken gebruiken. Op de markt, bij de groenteboer, de bakker en de supermarkt is het in de meeste gevallen geen probleem als je vraagt of het product in je eigen zak verpakt wordt. Vind je het een grote stap? Kijk dan op de website van Zero Waste Nederland voor adressen in jouw buurt, waar je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen. Deze winkels hebben de Eigen Verpakking Sticker op hun winkel; heel herkenbaar! Dat maakt de drempel om te vragen of het in je eigen zak mag al een stuk kleiner. Wil je meer tips? Lees ons artikel over plasticvrij boodschappen doen.

Tips voor plasticvrij boodschappen doen
Tips voor een plasticvrije keuken broodtrommel

2. Broodtrommel en beker

Je eigen lunch meenemen naar werk of school bespaart je vaak geld. Als je dit doet in een herbruikbare broodtrommel, voorkom je het gebruik van veel plastic zakjes. Onze kinderen nemen hun drinken mee in een RVS thermosbeker, waardoor ze tijdens de lunch kunnen genieten van warme thee of koude melk. Een broodtrommel en een herbruikbare drinkbeker zijn eenmalige aankopen waar je jaren mee kunt doen. Koop een degelijk merk van een sterk materiaal zoals RVS, waar je eventueel ook vervangende onderdelen van kunt krijgen, mocht er iets stuk zijn. Ook een voordeel; de bekers en broodtrommel gaan niet stuk als kinderen met hun schooltas gooien. ;-)

3. Laat overbodige verpakking liggen

Individueel verpakte koekjes, rijst in portieverpakking, en vaatwastabletten in folie, zijn allemaal producten waar een alternatief voor is. Laat producten met deze overbodige verpakkingen zoveel mogelijk liggen in de winkel. Kies voor producten met minder overbodige verpakking. Of bak zelf reepjes of koekjes, zoals havermoutrepen of schoolkoeken om mee te nemen naar werk of de kinderen naar school mee te geven. Of koop je boodschappen bij een verpakkingsvrije winkel of leverancier zoals Pieter Pot.

Lees verder> Verpakkingsvrije boodschappen thuisbezorgd: mijn ervaring met Pieter Pot

4. Stop met plasticfolie

Kliekjes in een bakje zonder deksel, een halve meloen of een bord met eten; voorheen ging er standaard plastic folie overheen. Maar dat is helemaal niet nodig. Zet een schoteltje op een bakje of een bord op een ander bord. Of kies voor herbruikbare alternatieven. Kliekjes bewaar je in een hergebruikte glazen potje met deksel, ook in de vriezer. Eigenlijk heel eenvoudig en je hoef er niets nieuws voor te kopen!

5. Borstels en sponzen

Een plastic afwasborstel en zo’n felgekleurde spons met een groene onderkant lagen tot een aantal jaar geleden standaard in onze keuken. Gelukkig zijn er tegenwoordig prima alternatieven voor te vinden. Houten borstel met natuurlijke haren, waarvan je alleen de borstelkop kun vervangen, zijn een fijn alternatief voor een plastic afwasborstel. In plaats van een spons gebruik je bij hardnekkig vuil een stalen pan-spons (niet op anti-aanbaklaag!). Voor zachter vuil heb je veel natuurlijke alternatieven zoals een loofah spons of een schuurspons van kokosvezels. Die zijn 100% natuurlijk en zorgen niet voor microplastics door je gootsteen.

kokosvezels schuurspons voor een plasticvrije keuken
tips voor een plasticvrije keuken

6. Plasticvrije doekjes

Voorheen vond ik microvezeldoekjes ideaal voor alle schoonmaakklussen in huis. Tot ik ontdekte dat deze tijdens het gebruik en in de was miljoenen deeltjes microplastics afgeven. Deze deeltjes kunnen veelal niet gefilterd worden in de rioolzuivering en belanden in het oppervlaktewater van rivieren en uiteindelijk in zee. Aan die plastic soep wil ik niet meer bijdragen. Alternatieven als (organisch) katoenen doekjes om microvezeldoekjes te vervangen zijn een goede keuze.

7. Houten keukengereedschap

Als je plastic snijplank aan vervanging toe is, probeer hem dan te vervangen voor een houten of bamboe variant. Ook je spatels, roerlepels en vrolijk melamine saladebestek laten kleine deeltjes plastic los bij het gebruik. Dat is slecht voor het milieu en je gezondheid. En uit onderzoek blijkt dat we helaas al heel veel plastic opeten. Ook al is nog niet wetenschappelijk aangetoond dat het schade toebrengt in ons lichaam; ik eet echt liever geen deeltjes plastic. Kies bij het vervangen voor hout met een FSC keurmerk of bamboe producten.

houten snijplank keuken zonder plastic

8. Schoonmaakproducten

Als het gaat om tips voor een plasticvrije keuken, dan wordt me het vaakste gevraagd om plasticvrije schoonmaakmiddelen. Natuurlijk: je maakt gemakkelijk zelf vloeibare zeep (verhouding 40 gram vlokken op 1 liter water). Dezelfde zeep gebruik je eenvoudig als schoonmaakmiddel, vloeibaar wasmiddel en handzeep. Maar ook soda, baking soda en citroenzuur zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen, die plasticvrij te koop zijn. Wil je liever niet zelf aan de slag of gewoon een allesreiniger blijven gebruiken? Dan zijn (hervulbare) producten met een eco-keurmerk duurzame keuzes. Bedenk dat dat vooral gepast doseren en niet teveel warm water zijn manieren om zo milieuvriendelijk mogelijk schoon te maken. Meer weten over plasticvrij schoonmaken? Lees ons eerder verschenen artikel

9. Koffiecups

Als liefhebber van koffie zetten wij onze koffie met een filter. Anderen kiezen voor de koffie uit cups. Dat zorgt voor een grote hoeveelheid (plastic) afval. Overstappen op een andere koffiezet-methode zoals bonenkoffie of een perculator zorgt voor veel minder afval. Kiezen voor herbruikbare koffiecups is helaas geen duurzame keuze; ook bio-plastic is niet biologisch afbreekbaar, zo liet Pointer zien.

10. Skip het plastic rietje

Natuurlijk kunnen je kinderen prima drinken uit een open beker. Maar een rietje maakt je drankje toch net wat specialer, zeker als je 6 bent. Ik kies ervoor geen plastic rietjes meer te kopen, maar kocht de herbruikbare RVS rietjes van Klean Kanteen met siliconen mondstuk, waarmee ik nu al jaren doe. Mijn jongens drinken graag smoothies met dat rietje met bredere opening. Het drinkt makkelijk weg, en ziet er ook nog eens feestelijk uit.

Tips voor een plasticvrije keuken

Onze PMD-zak is heus niet leeg, daarover hoef ik niet te liegen. Tegenwoordig zet ik ongeveer elke twee weken een zak plastic afval aan de straat. Daarmee heb ik ons afval dus 75% (!) gereduceerd. Ik kies in sommige gevallen juist bewust voor plastic, omdat het product wat ik koop al een veel lagere impact heeft dan het alternatief. Lees daarover het artikel: Plasticvrij en vegetarisch. En helemaal plasticvrij zal ons huishouden wel nooit worden. Maar elke stap telt!

Wil je actief aan de slag om je hele huis zoveel mogelijk plasticvrij te maken? Je kunt begeleid op plasticdieet. De Plastic Soup Foundation heeft de app My Little Plastic Footprint ontwikkelt om stap voor stap elke ruimte in je huis te ontdoen van plastic.

Welke plasticvrije keuzes heb jij al gemaakt in je keuken? Laat een reactie achter hieronder. Ik hoor graag van je.

Meer lezen over plastic minderen?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Header foto door Gareth Hubbard via Unsplash

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *