Plasticvrij en vegetarisch

Onze reis naar duurzamer leven begon met een plasticdieet, maar we proberen ook meer vegetarisch te eten. Vegetarisch eten verkleint onze voetafdruk aanzienlijk. Dan kies ik vaak toch voor plastic verpakkingen. Ik duik in het duurzame dilemma van plasticvrij en vegetarisch?

Plasticdieet

In 2018 ontdekte ik online de zero waste lifestyle. Ik was geïntrigeerd!  De voorlopers van deze manier van leven hadden slechts een klein potje afval per jaar. Dat wou ik ook! Ik ging resoluut op plastic dieet en halveerde ons plastic afval! Ik ontdekte nieuwe lokale plekken om boodschappen te halen zonder plastic. Met glazen flessen ging ik naar de boer voor melk. Ik haalde vlees bij de slager in mijn eigen Tupperware bakje. Ik ging naar de markt voor kaas. Het werd een gewoonte om plasticvrije boodschappen te halen en dat voelde goed.

Plasticvrij en vegetarisch

Waar zit de impact?

In de zomer van 2018 las ik ook voor het eerst De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Het was een eye-opener. Dat boek heeft onze levenstijl volledig op zijn kop gezet. Niet in een keer, maar stapje voor stapje. Babette Porcelijn legt een hele wereld aan impact bloot, waar ik nooit bij stil stond. Zo staat het kopen van spullen op nummer 1 qua impact van de gemiddelde Nederlander. En vlees eten staat bij de gemiddelde Nederlander op nummer 2. Het bewustzijn dat onze consumptie van vlees zo’n grote impact heeft, veranderde veel voor ons gezin. Met de nieuwe kennis over onze voetafdruk veranderde mijn drijfveer naar het maken van minder impact. Natuurlijk aten we al wel eens een avondmaaltijd zonder vlees. Afgelopen jaar zijn we zijn in kleine stapjes over gegaan op een volledig vegetarisch eetpatroon. Ook vervangen we steeds meer dierlijke producten voor plantaardige varianten.

Plastic impact

Het vinden van een nieuw vegetarisch eetpatroon bracht wel meer plastic verpakking met zich mee. En daar had ik wel moeite mee. Onze PMD zak was juist de laatste tijd zoveel leger geworden. Maar ik staarde me blind op de zichtbare impact van het plastic en ik vergat daarbij de enorme verborgen impact van vlees. De impact van vlees en dierlijke producten in de gehele keten van productie tot ons bord is zo groot, dat de impact van de plastic verpakkingen te verwaarlozen is. Verpakking is tussen 4 en 8% van de impact van een product. Zo had ik er nooit over nagedacht. Met mijn eigen bakje naar de slager leek een mooi begin, maar was slechts symboolpolitiek. We verkleinen onze voetafdruk juist enorm door het vlees te laten staan.

Voordelen van een groenten abonnement

Vegetarisch is duurzamer dan plasticvrij

De realisatie dat sommige keuzen duurzamer zijn dan anderen, leerde ik al doende. De impact van dierlijke producten is erg hoog, waardoor daar in je beslissing de prioriteit leggen de meest logische keuze is. Dus kiezen we vaker voor vleesvervangers, ook in plastic. Helaas is er nou eenmaal geen vegetarische slager is waar je met je bakje heen kunt. Waar mogelijk kiezen we nu voor vleesvervangers met minder verpakking zoals groenten, noten of peulvruchten. Ook met de keuze voor lokale producten, en fruit en groenten van het seizoen zorg je voor een verlaging van je impact. Onze keuze voor een groenten- en fruitabonnement van de lokale biologische tuinderij de Twee Linden maakt het ons makkelijk.

Vegetarisch en plasticvrij

Door een vegetarisch voedingspatroon te kiezen eten we gezonder en verlagen we onze impact. Als we kiezen voor vleesvervangers kiezen we bewust voor plastic. Dat lijkt een minder duurzame keuze. Maar als je de totale impact van de producten kunt overzien, dan is de verpakking verwaarloosbaar. Het is dus een meer duurzame keuze om vegetarische producten in plastic te kiezen, dan met je eigen bakje naar de slager te gaan. Welke keuzes maak jij voor een kleine impact qua voeding?

Meer lezen over de impact van je voeding?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *