Plasticvrij en vegetarisch

De laatste jaren hebben we meer en meer een plasticvrij huishouden, maar we proberen ook meer vegetarisch te eten. Vegetarisch eten verkleint onze voetafdruk aanzienlijk. Dan kies ik vaak toch voor plastic verpakkingen. Waarom?

Plasticdieet

Sinds 2018 probeerde ik stap voor stap zero waste te leven. Ik ging resoluut op plastic dieet en halveerde ons plastic afval! Ik ontdekte nieuwe lokale plekken om boodschappen te halen zonder plastic. Met glazen flessen ging ik naar de boer voor melk. Ik haalde vlees bij de slager in mijn eigen Tupperware bakje. Ik ging naar de markt voor kaas.Β Het werd een gewoonte om plasticvrije boodschappen te halen en dat voelde goed.

Chili sin carne
Chili sin carne

Impact

In de zomer van 2018 las ik ook voor het eerstΒ De Verborgen ImpactΒ van Babette Porcelijn. Het was een eye-opener. Dat boek heeft onze levenstijl volledig op zijn kop gezet. Niet in een keer, maar stapje voor stapje. Babette Porcelijn legt een hele wereld aan impact bloot, waar ik nooit bij stil stond. Zo staat het kopen van spullen op nummer 1 qua impact van de gemiddelde Nederlander. En vlees eten staat bij de gemiddelde Nederlander op nummer 2. Het bewustzijn dat onze consumptie van vlees zo’n grote impact heeft, veranderde veel voor ons gezin.

Lees ook: De Verborgen Impact – boekreviewΒ 

Vegetarisch 

Met deze nieuwe kennis over onze voetafdruk veranderde mijn drijfveer naar het maken van minder impact. Natuurlijk aten we al wel eens een avondmaaltijd zonder vlees. Afgelopen jaar zijn we zijn in kleine stapjes over gegaan op een volledig vegetarisch eetpatroon. Ook vervangen we steeds meer dierlijke producten voor plantaardige varianten.

Plastic impact

Het vinden van een nieuw vegetarisch eetpatroon bracht wel meer plastic verpakking met zich mee. En daar had ik wel moeite mee. Onze PMD zak was juist de laatste tijd zoveel leger geworden. Maar ik staarde me blind op de zichtbare impact van het plastic. Ik vergat daarbij de enorme verborgen impact van vlees. De impact van vlees en dierlijke producten in de gehele keten van productie tot ons bord is zo groot, dat de impact van de plastic verpakkingen te verwaarlozen is. Verpakking is tussen 4 en 8% van de impact van een product. Zo had ik er nooit over nagedacht.Β Met mijn eigen bakje naar de slager leek een mooi begin, maar was slechts symboolpolitiek. We verkleinen onze voetafdruk juist enorm door het vlees te laten staan. Dus kiezen we vaker voor vleesvervangers, ook in plastic.

Helaas is er nou eenmaal geen vegetarische slager is waar je met je bakje heen kunt. Waar mogelijk kiezen we nu voor vleesvervangers met minder verpakking zoals groenten, noten of peulvruchten. Ook met de keuze voor lokale producten, en fruit en groenten van het seizoen zorg je voor een verlaging van je impact. Onze keuze voor een groenten- en fruitabonnemen van de lokale biologische tuinderij de Twee Linden maakt het ons makkelijk.

Lees ook: Zo doe je duurzaam boodschappen

Ons groentenabonnement van de boer is meestal plasticvrij
Ons groentenabonnement van de boer is meestal plasticvrij

Vegetarisch en plasticvrij

Door een vegetarisch voedingspatroon te kiezen eten we gezonder en verlagen we onze impact. Als we kiezen voor vleesvervangers kiezen we bewust voor plastic. Dat lijkt een minder duurzame keuze. Maar als je de totale impact van de producten kunt overzien, dan is de verpakking verwaarloosbaar. Het is dus een meer duurzame keuze om vegetarische producten in plastic te kiezen, dan met je eigen bakje naar de slager te gaan.

Welke keuzes maak jij voor een kleine impact qua voeding?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meer duurzame inspiratie vind je dagelijks op mijn Instagram-accountΒ @duurzamekeuzes

2 Reacties

  1. Goed hoe je de effecten van verschillende keuzes hier in perpectief zet, Mascha. Veel mensen van goede wil proberen een duurzame leefstijl te ontwikkelen, maar raken het spoor kwijt in de veelheid van mogelijkheden. Dan lopen ze vast in details. Je zet hier het β€˜kleine kwaad’ nl. die plastic verpakking tegenover het β€˜grote’, dwz. de gevolgen van vlees op het menu houden.
    Heel verhelderend. Dank daarvoor!

  2. In antwoord op je vraag: mijn eigen keuzes zijn om wekelijks naar de markt te gaan, waar de groente onverpakt verkocht wordt. Ik ben ook klant bij een organisatie die streeft naar zo min mogelijk voedselkilometers. Daar worden producten waar nodig in papier verpakt. Zuivel kies ik in glas. Vlees hebben we nog niet verlaten, maar het staat itt. vroeger hoogstens tweemaal per week op tafel. We eten vaker peulvruchten. Ben bezig aan een zoektocht naar een lekkere zelfgemaakte vleesvervanger, die niet in de pan uit elkaar valt (nog niet gelukt). En ingevlogen etenswaren koop ik niet meer. Soms is dat jammer, maar er is altijd wel een alternatief te vinden. Geldt dat eigenlijk niet voor alles?
    πŸ˜„

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...