Plasticvrij en vegetarisch

Plasticvrij en vegetarisch
Plasticvrij en vegetarisch

De laatste jaren hebben we meer en meer een plasticvrij huishouden, maar we proberen ook meer vegetarisch te eten. Vegetarisch eten verkleint onze voetafdruk aanzienlijk. Dan kies ik vaak toch voor plastic verpakkingen. Waarom?

Toen ik in 2018 voor het eerst las over zerowaste leven dacht ik dat het onmogelijk was. Maar door alle media aandacht voor de plastic soep, en ook mijn zeeman die het op zee met eigen ogen zag, ging ik me toch afvragen hoe wij ons plasticverbruik konden verminderen. Die zomer sloot ik aan bij plastic free July en leerde ik een hoop.

Alternatieven

Ik leerde over zerowaste en vond alternatieven voor plasticgerbruik. Ik ontdekte mijn eigen ‘blinde vlekken’; veel plastic afval ontstond door gewoonte en niet nadenken over alternatieven. Want hoe dek je een schaaltje met restjes af als je geen plastic folie gebruikt? Antwoord: bij voorbeeld met een schoteltje. Gewoonweg iets waar ik nooit over had nagedacht.

Ik kocht katoenen tassen voor brood, fruit en groenten, en een bijenwasdoek voor kaas. Ik zette mezelf over de schaamte van deze nieuwe stap heen. Vragen om je eigen verpakking te gebruiken was toch wel even een kleine stap. Ik ontdekte nieuwe lokale plekken om boodschappen te halen zonder plastic. Met glazen flessen ging ik naar de boer voor melk. Ik haalde vlees bij de slager in mijn eigen Tupperware bakje. Ik ging naar de markt voor kaas.  Onze oranje PMD zak werd leger en leger, en de gewoonte plasticvrije boodschappen te halen werd makkelijker.

Chili sin carne
Chili sin carne

Impact

In de zomer van 2018 las ik ook voor het eerst De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Het was een eye-opener. Dat boek heeft onze levenstijl volledig op zijn kop gezet. Niet in een keer, maar stapje voor stapje. Vlees eten staat bij de gemiddelde Nederlander op nummer 2 qua impact. Het bewustzijn dat onze consumptie van vlees zo’n grote impact heeft, heeft veel veranderingen in gang gezet. 

Vegetarisch 

Met deze nieuwe kennis over onze voetafdruk veranderde mijn drijfveer naar het maken van minder impact. Natuurlijk aten we al wel eens een avondmaaltijd zonder vlees. Afgelopen jaar zijn we zijn in kleine stapjes over gegaan op een volledig vegetarisch eetpatroon. Ook vervangen we steeds meer dierlijke producten voor plantaardige varianten.

Plastic impact?

Het vinden van een nieuw vegetarisch eetpatroon bracht wel meer plastic verpakking met zich mee. En daar had ik wel moeite mee. Onze PMD zak was juist de laatste tijd zoveel leger geworden. Maar zoals Babette Porcelijn ook uitsprak in een interview met OneWorld; ‘we moeten ons niet blind staren op de kleine dingen.’ De impact van vlees en dierlijke producten in de gehele keten van productie tot ons bord is zo groot  dat de impact van de plastic verpakkingen te verwaarlozen is. Verpakking is tussen 4 en 8% van de impact van een product. Zo had ik er nooit over nagedacht. Met mijn eigen bakje naar de slager leek een mooi begin, maar is slechts symboolpolitiek. We verkleinen onze voetafdruk juist enorm door het vlees te laten staan. Dus kiezen we vaker voor vleesvervangers, ook in plastic.

Helaas is er nou eenmaal geen vegetarische slager is waar je met je bakje heen kunt. Waar mogelijk kiezen we nu voor vleesvervangers met minder verpakking zoals groenten, noten of peulvruchten.

Ons groentenabonnement van de boer is meestal plasticvrij
Ons groentenabonnement van de boer is meestal plasticvrij


Ook met de keuze voor lokale producten, en fruit en groenten van het seizoen zorg je voor een verlaging van je impact. Onze keuze voor een groenten- en fruitabonnemen van de lokale biologische tuinderij de Twee Linden maakt het ons makkelijk. Het groentenabonnement heeft veel voordelen voor ons. En de producten zijn bijna altijd plasticvrij.

Vegetarisch en plasticvrij?

Door een vegetarisch voedingspatroon te kiezen eten we gezonder en verlagen we onze impact. Als we kiezen voor vleesvervangers kiezen we bewust voor plastic. Maar in veel gevallen kan vegetarisch en plasicvrij prima samen gaan.

Welke keuzes maak jij voor een kleine impact qua voeding?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

Laat een reactie achter