Duurzame tijdbesparende keuzes voor drukke ouders

Alle ballen hoog houden met een baan, hobby’s en familieleven is af en toe een uitdaging. Als werkende moeder heb ik geleerd om tijdbesparende keuzes te maken, die ook nog duurzaam zijn. Ik deel mijn beste duurzame tijdbesparende keuzes voor drukke ouders.

Waarom wil je tijd besparen?

Ik werk 28 uur per week, mijn man werkt 36 en we hebben 3 kinderen. Mijn man en kinderen doen aan (team)sporten met competities. We gaan er graag op uit en spreken af met familie en vrienden. Net als bij iedereen, kan ons leven soms best hectisch of druk zijn. Manieren vinden om tijd te besparen en toch duurzamer te leven, zorgt er ook voor dat ik beter alle ballen hoog kan houden. Daardoor heb ik geleerd minder stress te heb, leuker te leven en meer te genieten. Ik deel duurzame tijdbesparende keuzes voor drukke ouders:

Duurzame tijdbesparende keuzes voor drukke ouders

Duurzame tijdbesparende keuzes voor ouders

Ontspullen

Ontspullen klinkt eenvoudiger dan het is. Maar doen is geloven. Na het lezen van het boek Op Orde van Gera van den Berg ging ik ook aan de slag met het opruimen van ons huis. Ontspullen betekent écht minder opruimen. Zo deed ik bijvoorbeeld al mijn dubbele spullen weg. Dubbele spullen? Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die heeft; twee slacouverts, twee wijnopeners, twee fietspompen, 15 badhanddoeken. (Waarom hebben we er zóveel, terwijl we met maximaal 5 personen gaan zwemmen?) Ik gaf de spullen weg aan bekenden, op lokale FB groepen of aan de kringloop. En wat er niet is, hoef je ook niet op te ruimen. Het scheelt me een hoop ruimte en tijd.

Minder wassen

Is t-shirt van de kleuter niet vuil? Dan kan het best nog een dagje aan. Misschien lukt het niet elke dag. Maar drie dagen een broek aan, met 3 kinderen, scheelt me al gauw één volle wasmachine was per week. En de wasmachine staat al vaak genoeg aan! De wasmachine pas aanzetten bij een volle trommel scheelt een hoop water- en electriciteitsgebruik. Minder vaak wassen bespaart je naast geld ook de tijd van sorteren, ophangen, opvouwen en opbergen.

Lees meer> Duurzame keuzes voor de was

Duurzame tijdbesparende keuzes voor drukke ouders

Strijk minder

Eerlijk is eerlijk; ik heb een bloedhekel aan strijken. En al leerde mijn moeder me om kussenslopen, theedoeken en zakdoekjes te strijken, zodra ik een eigen huishouden had ben ik ermee gestopt. Door te stoppen met strijken bespaar je veel energie (zo’n strijkijzer is een energieslurper), maar ook veel tijd. Wel belangrijk is om je was goed uit te kloppen en netjes op te hangen op je wasrek. Zo kreukt het amper.

Kies tweedehands kleding

Door te kiezen voor tweedehands kleding voor jezelf en je kinderen, bespaar je een hele hoop grondstoffen. Daarnaast is het natuurlijk ook goedkoper. Maar niet alleen bespaar je geld door het kopen van tweedehands kleding; door anderen te laten weten dat je graag hun preloved kleding overneemt, bespaar je jezelf ook de moeite van nieuwe kleding uitzoeken. Ik krijg regelmatig een tas vol kleding van een kennis, vriendin of collega voor mijn kinderen. Het bespaart met de moeite van een nieuwe winter- of lente-garderobe kiezen voor mijn jongens. Mijn zussen of vriendinnen weten dat ze me best kunnen vragen of ik interesse heb in hun preloved kledingstuk. Zo hoef ik zelf niet op zoek naar een nieuwe spijkerbroek of vest.

tijdbesparende duurzame keuzes voor ouders weekmenu

Maak een weekmenu

Door een weekmenu te maken, weet ik precies wat ik nodig hebt. Ik schrijf mijn boodschappenlijstje en hou me eraan. Zo doe ik sneller boodschappen en bespaar geld. Ik heb een groenten-abonnement dat ik ophaal bij een lokaal ophaalpunt. De rest van de boodschappen doe ik liefst 1 keer per week in een rondje supermarkt, bakker en groenteboer. Dat kost me een stuk minder tijd dan wanneer ik elke dag naar de winkel zou gaan voor de maaltijd. Daarnaast zorgt het maken van een weekmenu voor minder voedselverspilling, omdat ik precies haal wat we nodig hebben.

Kook een dubbele portie

Ik plan in het weekmenu regelmatig om een dubbele portie van een recept te maken. De tweede portie vries ik in. Ook restjes bewaar ik in de koelkast en diepvries om later op te eten. We eten zeker eens per week uit de vriezer. Het bespaart me tijd om uitgebreid te koken, terwijl we wel gezond eten. Daarnaast voorkom ik dat we eten weggooien, en dus verspillen. Als je ervoor kiest, om je favoriete vega(n) recepten in grote porties te maken, maak je automatisch een duurzame keuze op drukke dagen. Mijn favoriete recepten om in te vriezen zijn; pasta bolognese (alleen de saus), pompoen curry met prei en kikkererwten, of nasi.

Koop in bulk

Veel producten die ik vaak eet en gebruik, koop ik in bulkverpakkingen. De bulkproducten die ik bestel zijn meel, havermout, zaden en pitten, en noten. Zo bestel ik elk kwartaal een grote hoeveelheid granen bij De Zuidmolen, gebaseerd op ons verbruik. Op die manier heb ik altijd voorraad en ik bespaar mezelf tijd voor het boodschappen doen. Ook heb ik hierdoor veel minder (plastic) verpakkingen, wat ook beter voor het milieu is.

Douche samen

Het klinkt misschien als een gekke tip, maar tijdbesparing zit ook in samen douchen. Je kind(eren) even snel afsoppen, terwijl je zelf onder de douche staat, scheelt een hoop tijd. Daarnaast is het ook nog veel duurzamer, want water verwarmen kost veel energie (tenzij je een zonne-boiler hebt natuurlijk).

10 makkelijke manieren om thuis water te besparen

Bereid een plantaardig ontbijt voor

Ontbijtjes die ik alleen nog maar in een kommetje of op een bord hoeft te leggen of scheppen in de ochtend, zijn mijn favorieten. Kant-en-klare plantaardige ontbijtmuffins met appel of banaan maak ik dan ook regelmatig. Of ik maak overnight havermout. De jongens vinden het lekker en ik ook. En ontbijten met plantaardige zuivel heeft ook nog een veel lagere impact op het milieu. Iedereen wint!

Duurzame tijdbesparende keuzes voor ouders

Dit zijn mijn beste tijdbesparende en duurzame tips voor drukke ouders, zoals ik. Op deze manier spaar ik het milieu, bespaar ik geld en heb ik vooral tijd over voor leukere dingen dan schoonmaken of opruimen. Welke timersavers helpen jou alle ballen hoog te houden?

Meer lezen?

* Het boek Op Orde kreeg ik cadeau

Foto’s: wasmachine Bierfritze via Pixabay,