Kledingmerk King Louie: tijdloze kleding met oog voor duurzaamheid!
Al jaren draag ik met veel plezier kleding van het Amsterdamse merk King Louie. Ik deel hun liefde voor vintage prints en kleur. Maar ik wist eigenlijk niet veel van de missie van King Louie om steeds beter te zorgen voor het milieu en de mensen die hun kleding maken. Wat heeft kledingmerk King Louie met duurzaamheid? Ik ging op onderzoek uit. In dit artikel deel ik mijn ontdekkingen.
Vintage, kleurrijk King Louie
Begin jaren ‘80 begonnen Ann Berlips en George Cramer King Louie in Amsterdam met het verkopen van vintage kleding. Hun liefde voor kleurrijke tijdloze items vertaalt zich al snel naar het ontwikkelen van hun eigen kledinglijn en verkoop in een eigen winkel. In hun kleding zijn vintage prints altijd de basis van de collectie gebleven. Door deze kleurrijke tijdloze prints te combineren met vrouwelijke pasvormen en mooie stofkwaliteit, koop je bij King Louie items waar je jarenlang draagplezier van hebt.
Steeds duurzamer keuzes bij King Louie
De mode industrie heeft een enorme voetafdruk. Zo’n vier procent van de wereldwijde uitstoot komt door de kleding en schoenen die we dragen. Dat betekent dat je een groot verschil kunt maken door te kiezen welke kleding je koopt. King Louie laat eerlijk en open zien hoe zij proberen het verschil te maken. Dat vertaalt zich in materiaalgebruik, omgaan met (oude) collecties en de omgang met de fabrieken en mensen, die hun kleding maken. Het is bijzonder om te zien hoe King Louie stap voor stap duurzaamheid in alle facetten van hun bedrijf en kleding doorvoert.
Materiaalgebruik
Het materiaal waar je kledingstuk van gemaakt is bepaalt voor een groot deel hoe milieuvriendelijk je kleding is. Daarom heeft King Louie doelstellingen opgesteld voor het gebruik van duurzame stoffen en materialen. Steeds meer van de stoffen voor King Louie kleding worden gemaakt van gecertificeerde materialen met een onafhankelijk keurmerk; in 2023 al 65%. Bovendien zet King Louie in op het gebruik van circulaire materialen met het tekenen van de Green Deal Circulair Textiel in 2021. Op alle producten en in de webshop kun je overzichtelijk vinden van welke materialen hun kleding is gemaakt en welke keurmerken van toepassing zijn. Zo maak je gemakkelijker een duurzame keuze als je een nieuw item koopt.
Collecties en retouren
Een andere reden van de grote voetafdruk van kleding is de enorme stroom afval die de kledingindustrie produceert. Het weggooien van retouren en vernietigen van oude collecties is bij veel grote modemerken eerder regel dan uitzondering. Gelukkig leer ik dat King Louie het anders doet. Zij verkopen retouren weer gewoon in de winkel en webshop. En beschadigde of overgebleven items worden verkocht in de Batavia Stad Fashion Outlet, Otrium of de Noordermarkt. Dat scheelt een (kleding)hoop!
Eerlijke productie
Werkomstandigheden en het betalen van leefbaar loon in modeproductie zijn vaak weinig inzichtelijk voor consumenten. Hoe vind je nou uit waar je kleding wordt gemaakt en onder welke omstandigheden? Gelukkig vindt King Louie het heel belangrijk om transparant te zijn over waar en hoe hun kleding wordt gemaakt. King Louie focust op productie in Turkije en China (52% van de collectie wordt in Turkije geproduceerd en 48% in China). Daarnaast startten ze projecten om leefbaar loon te bevorderen voor medewerkers die hun kleding maken. Bovendien kun je door het project Retraced in de webshop en in de winkel (via een QR-code) precies zien in welke fabriek een kledingstuk wordt gemaakt, en welke keurmerken deze productielocaties hebben.
Relove je King Louie items
En kies je een mooi kledingstuk van King Louie, dan is het belangrijk om hier zo lang mogelijk mee te doen. King Louie inspireert consumenten met hun Relove model. Ze geven tips over hoe je kleding zo lang mogelijk mooi blijft en hoe je (bestaande) items combineert zodat je ze vaker draagt. Daarnaast werken ze samen met kledingbibliotheek Lena, waar je hun kleding kunt huren. En ze organiseren evenementen om kleding te ruilen. Op deze manier bevordert King Louie duurzaam omgaan met kleding.
Ook de duurzame, tijdloze kleding van King Louie ontdekken?
Wat ben ik blij dat mijn favoriete kledingmerk King Louie duurzaamheid net zo belangrijk vind als ik. Natuurlijk zijn er altijd nog meer groene stappen te maken, maar daarover is King Louie heel open en eerlijk. Ben je net als ik ook enthousiast geworden over King Louie? En ben je binnenkort ook op zoek naar een nieuwe outfit? Of je nu op zoek bent naar een tijdloze basic om jouw capsule wardrobe compleet te maken. Of je zoekt een kleurrijke boost voor je kledingkast waarin je vrouwelijk en comfortabel voor de dag komt. King Louie heeft het vintage inspired item wat je zoekt. Nieuwsgierig geworden? Bezoek hun webshop, winkels of meer dan 900 verkooppunten wereldwijd.
Meer lezen over duurzame mode?
- Zo kies ik een kledingstuk voor mijn capsule wardrobe
- Duurzamere kledingkast; mijn ervaring met de ketting kledingruil
- Wanneer heb je genoeg kleding? Een pleidooi voor een capsule wardrobe
- Je garderobe opruimen in vijf stappen
De artikel kwam tot stand in samenwerking met King Louie
Foto credits: King Louie en Mascha Bongenaar
Duurzaam en 48 % gemaakt in China! Dat is inderdaad heeeeel duurzaam. Komt de kleding per postduif naar Nederland???
Goedemorgen Hans, dankjewel voor je reactie. Een terechte opmerking, maar ook een lastig dilemma. Kledingproductie in Europa is namelijk de laatste decennia zo goed als verdwenen. Focus op duurzame productie in de bestaande fabrieken en eerlijke werkomstandigheden daar, zorgen voor heel veel stappen vooruit. Dat geldt zeker voor een klein merk zonder eigen fabrieken. Is lokale productie voor jou een extra argument om een bepaald kledingstuk of merk te kiezen? Welk aspect geef jij prioriteit?