Vaker fietsen en minder autorijden: 6 slimme stappen naar duurzaam vervoer

Author Photo
Lotte van der Zanden

30 mei 2025

Vaker de auto laten staan is goed voor het milieu. Het verlaagt je CO2 uitstoot direct enorm als je vaker kiest voor de fiets, wandelen of het openbaar vervoer. Maar het valt nog niet altijd mee om je gewoonten te veranderen. Iedereen heeft andere redenen om de fiets te laten staan. De een wil geen tijd verliezen, de ander wil netjes op het werk aankomen, een derde heeft het gevoel teveel spullen bij zich te hebben en een vierde heeft gewoon een hekel aan fietsen. Wil jij ook vaker de fiets pakken en minder autorijden? Met deze zes praktische stappen maak je het jezelf een stuk makkelijker:

Waarom je vaker zou moeten fietsen

Vaker fietsen is een van de meest directe en effectieve manieren om je CO2-uitstoot te verlagen. Terwijl de aandacht vaak uitgaat naar elektrische of zelfs waterstofauto’s, wordt één cruciale stap vaak vergeten: minder autorijden! De productie van een nieuwe auto kost namelijk net zoveel energie als zvijf jaar autorijden volgens Think Big Act Now, waardoor de milieuwinst pas na jaren zichtbaar wordt. Daarentegen levert elke fietsrit directe winst op voor het klimaat, je portemonnee én je gezondheid. Toch kiest in Nederland ruim 50% van de mensen nog voor de auto bij ritjes onder de 7,5 kilometer, terwijl de fiets voor die afstanden vaak net zo snel, veel goedkoper én gezonder is. Door vaker de fiets te pakken, maak je dus niet alleen een duurzamere keuze, maar ook een slimme.

Tips voor vaker fietsen en minder autorijden

1. Zorg voor comfort en gemak

Niemand fiets graag op een oud brik wat piept en knarst en waarmee je om de haverklap door de versnelling heen trapt. Zorg dus dat je fiets in goede conditie is. Laat hem een keer goed onderhouden door een fietsenmaker en sluit eventueel een onderhoudsabonnement af zodat je fiets ook in optimale conditie blijft. Denk ook aan handige accessoires zoals:

  • Tweedehands fietstassen of een rekje voorop
  • Kinderzitjes of een fietskar
  • Een telefoonhouder of regenhoes

Een goede uitrusting maakt het verschil. En wat je uitgeeft aan fietsgemak, verdien je snel terug met minder tankbeurten en onderhoud aan je auto.

2. Kijk hoe lang het écht duurt

Denk je dat fietsen veel langer duurt dan autorijden? Het zal je verrassen hoe vaak het gebruiken van de fiets ongeveer even lang duurt als met de auto, zéker als je ook nog parkeren en eventuele files meerekent. Zoek het eens uit voor de routes die je het vaakst rijdt, wat is het verschil in tijd daadwerkelijk? Het zou best kunnen dat je het overschat.

Zijn je dagelijkse routes toch echt wel aan de lange kant? Dan is een elektrische fiets zeker het overwegen waard. Daarmee overbrug je grotere afstanden sneller, zonder al te moe te worden én duurzamer. Per kilometer stoot een elektrische fiets 80 keer minder CO2 uit dan een benzineauto en 20 keer minder CO2 dan een elektrische auto volgens Milieu Centraal.

Tip: Informeer bij je werkgever naar een fietsvergoeding of fietsplan.

Tips voor vaker fietsen en minder autorijden
meer fietsen lotte op de fiets

3. Zie fietsen als investering in jezelf

Fietsen levert niet alleen CO2-besparing op, maar heeft ook directe voordelen voor je lichaam en geest. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat mensen die dagelijks fietsen tot 14 maanden langer leven en in het algemeen blijkt sporten ook goed te zijn voor je mentale gezondheid. Er komen allerlei gelukstofjes vrij in je hersenen en werkt ook stress verlagend. Plus: hoe heerlijk is het een file voorbij te zoeven op je fiets! Dat geeft je humeur ook weer een lekkere boost.  En: door vaker te fietsen betekent minder tijd in de sportschool, minder onderhoudskosten en minder stress in het verkeer. Fietsen is dus allesbehalve verloren tijd, het is een investering, niet alleen voor de aarde, maar ook voor je eigen gezondheid en humeur!

4. Herdefinieer ‘fietsweer’

Ben jij een mooiweerfietser? Dan wordt het tijd om je definitie van ‘mooi weer’ wat op te rekken. Misschien is “droog” eigenlijk al wel goed genoeg. En het is gemiddeld genomen 173 dagen per jaar droog in Nederland! Een goede regenjas of overschoentjes maken ook regenachtige dagen een stuk dragelijker. Misschien dat je dan alleen nog de fiets hoeft te laten staan op dagen dat de regen echt in bakken naar beneden komt.

5. Nudge jezelf de goede kant op

Heb je eigenlijk geen goede reden meer om de fiets te laten staan en pak je hem tóch niet, dan heb je misschien een nudge nodig. Een klein duwtje in de rug wat je helpt om de goede beslissing te nemen.

  • Leg je fietssleutel in het zicht, en je autosleutel verder weg
  • Zorg dat je fiets makkelijk bereikbaar is, niet achter obstakels in je garage of schuurtje staat.
  • Gebruik beloningsystemen zoals Toertje van de Fietsersbond, of bedenk je eigen beloning. Misschien wel een mooie, sportieve outfit uit de kringloopwinkel?

6. Doorbreek gewoontes stap voor stap

Soms is vaker fietsen ook simpelweg het doorbreken van gewoontes. We zijn zo gewend om bepaalde routes of de boodschappen met de auto te doen dat we er niet eens meer aan dènken dat de fiets ook een optie is.

Een extra reminder om die fiets daadwerkelijk te pakken kan daarom handig zijn. Leg bijvoorbeeld je fietssleutels klaar op het aanrecht of zet een wekker in je telefoon die je kan helpen je gewoonte te doorbreken. Zet die wekker dan meteen lekker vroeg zodat je ‘haast’ niet als excuus kan gebruiken om toch weer de auto te pakken!

meer fietsen twijfelen fiets of auto

Jouw stappenplan voor vaker fietsen

Het is fijner, gezonder en duurzamer om vaker te fietsen, dus gebruik je slimme stappen om te gewoonten aan te pakken.

  • Maak het praktisch om te fietsen
  • Bekijk je werkelijke reistijd
  • Zie fietsen als een investering in jezelf
  • Bekijk het weer eens met een andere mindset
  • Doorbreek oude gewoontes

Hoe pak jij het aan om vaker te fietsen? Laat hieronder een reactie achter.

Meer lezen?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!

Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.

Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!

Volg ons op alle sociale media.