Wanneer heb je genoeg kleding? Een pleidooi voor een capsule wardrobe

Capsule wardrobe wanneer heb je genoeg kleding

We dragen elke dag kleding. En we hebben vaak een kast vol, of zelfs meerdere kasten vol met kleding. Maar toch kopen we 46 nieuwe items per jaar. En wat we niet meer gebruiken gooien we relatief gemakkelijk weg. Dat is slecht voor je budget en het milieu. Wanneer heb je genoeg kleding? En wat is een capsule wardrobe?

Overvloed aan kleding

De gemiddelde Nederlander heeft 173 kledingstukken in de kast. En we kopen er elk jaar ook nog 46 kledingstukken bij. En dat terwijl we 50 kledingstukken, die er al hingen, helemaal niet dragen. Het zijn de ongelofelijke cijfers uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Het laat zien hoe we een overvloed aan kleding hebben, waar we mee omgaan alsof het wegwerpartikelen zijn. Dat zorgt voor een enorme kleding afvalberg. En een enorme impact op de wereld. Want het kost enorme hoeveelheden energie, grondstoffen en water kost om al die kleding te maken. En dan heb ik het nog niet over de slechte werkomstandigheden voor de mensen die onze kleding maken. En we blijven maar kopen zo lijkt het, gewoon omdat het kan. Bewuster omgaan met kleding is niet alleen beter voor je portemonnee, maar bewijst het milieu ook een enorme dienst.

Wanneer heb je genoeg kleding?

173 kledingstukken in de kast kunnen we onmogelijk allemaal dragen. En daarom hangt 80% van onze kleding zo goed als ongedragen in de kast. Terwijl de duurzaamste kleding de kleding is die daadwerkelijk gedragen wordt. Maar wat is dan wel genoeg? Natuurlijk zijn er veel factoren die meetellen in de hoeveelheid kleding die je nodig hebt. Denk aan je dagindeling, je activiteiten, je werk, je leefstijl en natuurlijk hoe vaak je wil wassen. Ik neem aan dat een gemiddelde Nederlander, laagjes meegerekend, ongeveer 3 items per dag draagt. Stel dat je elke dag iets anders aantrekt, dan is 3 x 7 = 21 items een mooi minimum aantal om rekening mee te houden. Natuurlijk wil je ook weleens afwisselen en heb je speciale gelegenheden. Daarom wordt een garderobe tussen 20 en 40 items per seizoen als capsule wardrobe aangehouden.

Lees ook: Tips voor een duurzame garderobe

Capsule wardrobe wanneer heb je genoeg kleding
Is een capsule wardrobe een oplossing?

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe bestaat uit je favoriete kledingstukken, die goed te combineren zijn qua stijl, kleur en items heeft voor elke gelegenheid. Capsule wardrobes vul je aan met seizoens-items: lente/zomer en herfst/winter. En seizoen-garderobes kunnen ook wat overlappende items hebben. Denk aan een vest dat je draagt in de herfst en op koude lentedagen. Of een spijkerbroek die je jaarrond draagt. Over het algemeen telt men voor een capsule wardrobe 30 kledingstukken per seizoen, waarmee je alle combinaties kunt maken die je nodig hebt. Door het hebben van een capsule wardrobe heb je meer overzicht in je kledingkast. Ook zorgt het voor minder keuzestress in de ochtend. Een capsule wardrobe is heel persoonlijk. Het is niet de bedoeling dat je je blind staart op de geadviseerde aantallen. Een capsule wardrobe zorgt juist dat je bewust nadenkt over de hoeveelheid kleding die je hebt, draagt en koopt.

tips voor een duurzame kledingkast

Mijn capsule wardrobe

Een aantal jaren geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met een capsule wardrobe. Het idee van meer overzicht in mijn kast, en toch enorm veel mogelijkheden tot combineren sprak me aan. Maar de meeste capsule wardrobes waren in zwart, wit en beige. Maar ik hou juist heel erg van kleur. Toen kwam ik het account van Laura de Jong tegen en ik deed mee aan haar Capsule Wardrobe cursus. Zo leerde ik heel veel over kleur, mijn stijl, combineren en mijn ideale kledingkast. Ik wijzig mijn kledingkast in de lente en herfst, en heb dan tussen 25 en 30 kledingstukken voor een seizoen. Ik tel mijn ondergoed, nachtkleding, en sportkleding niet mee. Maar wel jassen, schoenen en basics. De kleding die ik niet draag, bewaar ik in een bewaardoos op een plank boven in de kast. In totaal heb ik tussen 60 en 70 kledingstukken.

Hoe maak je een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is een methode om ervoor te zorgen dat je jouw ideale garderobe maakt. Dat gebeurt niet van de ene dag op de andere. En vereist zeker wat werk voor jezelf en kennis over jezelf.

Ken je stijl

Allereerst is belangrijk dat je je eigen stijl goed kent. En dat je weet wat je graag draagt en veel draagt. Ook is het belangrijk om te weten welke kleuren je goed staan, en wat je mooi vindt. Een moodboard kan heel behulpzaam zijn om een beeld te krijgen van je wensen en behoeften.

Weet wat je hebt

Voor een capsule wardrobe is het van belang dat je weet wat je in je kast hebt en welke combinaties je kunt maken. Neem de tijd om al je kleding uit de kast te halen, en te bekijken welke setjes je allemaal kunt maken om kledingstukken samen aan te doen. Als je ontdekt hoeveel mogelijkheden er in je eigen kledingkast zijn, heb je veel minder de behoefte om telkens iets nieuws te kopen. Als je goed kijkt naar de combinaties die je kunt maken, leer je ook wat je nog mist in je kast. Misschien kun je je bestaande kleding veel vaker en meer dragen als je een vest koopt, wat qua kleur en stijl goed past. Of wellicht mis je een kwalitatieve neutrale broek, waarmee je het aantal combinaties verhoogt.

Capsule wardrobe wanneer heb je genoeg kleding
Doneer of recycle je overgebleven kleding

Kleding over?

Het kan je opvallen dat je kleding in je kast hebt die niet meer past bij je capsule wardrobe. Kleding die je over hebt kun je verkopen via Vinted of Marktplaats, ruilen via een kledingruiltas of ruilfeestje, weggeven aan een goed doel, vrienden of de kringloop, upcyclen naar iets nieuws of breng het naar een kleding inzamelpunt.

Is een capsule wardrobe een oplossing?

Door een capsule wardrobe van favoriete kledingstukken heb je altijd iets moois en fijns te dragen. Je weet precies wat er in je kast ligt en welke combinaties je kunt maken. Daardoor heb je minder keuzestress en bespaar je jezelf het dralen voor je kledingkast. Doordat je weet wat je hebt en wat je nodig hebt, en is de impact van je garderobe kleiner. Bovendien koop je minder en bega je minder snel een miskoop, waardoor je veel minder geld aan kleding uitgeeft. Kiezen voor kwalitatieve kleding van duurzame merken wordt zo sneller bereikbaar. Een capsule wardrobe is daardoor zeker een oplossing richting een duurzamere kledingkast.

Is een capsule wardrobe iets voor jou? Of maak je liever andere duurzame keuzes? Deel je ervaringen hieronder in een reactie, of reageer via een DM op Instagram.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Meer duurzame garderboe tips lezen?
– Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen
7 redenen waarom tweedehands kleding beter is
Tips voor een duurzame garderobe
Duurzamere kledingkast; mijn ervaring met de ketting kledingruil

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding, maar jij betaalt niets extra.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *