Groen leven: ga voor een duurzame tuin!

Author Photo
Mascha Bongenaar

10 maart 2023

Groen maakt gelukkig! Toch verdwijnt er steeds meer natuur uit onze directe leefomgeving. Straten, tuinen en balkons verstenen, terwijl juist een groene tuin of een bloeiend balkon een groot verschil kan maken. Gelukkig kun je zelf aan de slag om je leefomgeving duurzamer én groener te maken. Of je nu een klein balkon hebt of een grote tuin, met een paar slimme keuzes creëer je een plek die niet alleen goed is voor jezelf, maar ook voor dieren en planten. In dit artikel lees je hoe je eenvoudig een groenere en duurzame tuin maakt!

Groene leefomgeving maakt gelukkiger

Duurzaamheid gaat voor veel mensen over beter zorgen voor de aarde en al haar bewoners. En waar kun je dan beter beginnen dan in je eigen tuin of op je balkon? Onze leefomgeving versteend steeds meer en heeft steeds minder groen. Door meer groen kiezen in je eigen tuin of woonomgeving maak je een verschil! Dat is niet alleen minder leuk om naar te kijken. Uit onderzoek blijkt dat onze mentale gezondheid en levensgeluk wordt verbeterd door vaker in de natuur te zijn en meer groen in onze leefomgeving te hebben. Recent onderzoek laat zelfs zien dat meer groen in je omgeving je levensverwachting vergroot. Of je nu een balkon hebt, een klein postzegel tuintje of een enorme lap grond; je kunt veel doen om je leefomgeving te verduurzamen.

ga voor een duurzame tuin en maai minder

De voordelen van een groene, duurzame tuin

Een duurzame tuin gaat niet alleen over plantjes. Als je bewust nadenkt over de inrichting van je tuin kan het een plek zijn waar natuur, mens en dier veel voordelen van hebben. Een duurzame tuin heeft veel voordelen:

  • Minder wateroverlast: Door bestrating en versteende oppervlakten te vervangen door gras, planten en bomen, kan regenwater beter de grond in trekken.
  • Meer biodiversiteit: Een groene tuin biedt ruimte aan vogels, bijen, vlinders en egels, die belangrijk zijn voor een gezond ecosysteem.
  • Minder hittestress: Groen neemt warmte op en zorgt voor verkoeling. Een grote boom kan net zoveel koelte geven als tien airco’s!

Hoe maak je je tuin of balkon duurzamer?

Kies voor meer planten en minder tegels

Een van de eenvoudigste manieren om je tuin of balkon te vergroenen is door tegels te vervangen door planten, bloemen, kruiden en bomen. Kies bij voorkeur voor biologische en inheemse soorten die goed passen bij het klimaat en weinig onderhoud nodig hebben. Heb je een klein budget? Ruil stekjes met buren, adopteer planten via initiatieven zoals een plantenbieb, koop plantjes van je buurtgenoten of ga op zoek naar Struikrovers-acties, waarbij planten worden gered uit tuinen die op de schop gaan.

Minder opruimen is beter

Soms is minder doen juist duurzamer! En dan doelen we niet op de zogenaamde betegelde ‘onderhoudsvrije’ tuin. Maai je gras minder vaak, bijvoorbeeld door mee te doen aan Maai Mei Niet. En laat bladeren in de herfst liggen als natuurlijke bescherming voor je planten en vermijd overmatig schoffelen of harken. Juist in rommelige hoekjes nestelen insecten en vogels zich graag, en de bladeren zorgen voor natuurlijke mest en bescherming van je planten tegen vorst.

duurzame tuin tips voor de herfst en winter egel

Maak je tuin aantrekkelijk voor dieren

Door meer planten en minder opruimen help je dieren in je tuin al op weg. Denk ook eens aan het voedsel voor dieren. Plant struiken waaraan bessen groeien, die vogels kunnen eten. Hang (biologische) vetbollen of pindaslingers op of doe vogelvoer in vet in een oude pollepel. Kies je voor kant-en-klaar vogelvoer? Doe het dan zonder plastic netje, want hierin raken vogeltjes verstrikt en het kan eindigen als zwerfafval. Zorg in de zomer voor drinkwater in een waterschaal. Maak een bijenhotel of insectenhotel in je tuin. Als laatste kun je je tuin beter geschikt maken voor egels door een gat in je schutting of hek te maken, zodat ze makkelijker hun weg kunnen vervolgen. En bouw een mooi egelhuisje als je tuin een thuis mag worden voor een egel.

frambozen uit de eigen moestuin

Begin met moestuinieren

Zelf groenten, fruit en kruiden kweken is duurzaam én leuk! Begin klein met kruiden als munt of basilicum op je vensterbank, of kies voor makkelijke gewassen zoals aardbeien, tomaten of courgettes. Wil je meer? Er zijn tal van initiatieven zoals de Makkelijke Moestuin die moestuinieren toegankelijk maken voor beginners. Lees ook ons artikel over duurzaam moestuinieren.

Vergroen samen met je buurt

Wil je verder gaan dan je eigen tuin? Kijk of je samen met buurtgenoten een stukje openbare ruimte kunt verduurzamen. Plant bloemen rond boomspiegels, adopteer een plantsoen of sluit je aan bij een lokale Guerilla Gardening groep. Sommige gemeenten bieden hier zelfs subsidie voor!

Aan de slag met een duurzame tuin!

Een groenere leefomgeving en duurzame tuin begint bij jezelf. Met een paar eenvoudige aanpassingen maak je je tuin, balkon of buurt groener, biodiverser en duurzamer. En het mooie is: je wordt er zelf ook gelukkiger van! Dus trek je tuinhandschoenen aan en ga aan de slag – de natuur (en jijzelf) zullen je dankbaar zijn.

Meer lezen?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Foto’s door Mascha Bongenaar en MChe Lee

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!

Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.

Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!

Volg ons op alle sociale media.