Mijn favoriete duurzame keukengadgets
De keuken is zonder twijfel mijn favoriete plek in ons huis. Bakken en vooral koken zijn echt mijn hobby. En door de jaren heb ik favoriete duurzame keukengadgets gevonden en gekocht, waar ik bijna elke dag mee kook. Ik vertel je graag welke keukenhulpjes ik niet kan missen.
Koop bewust
Voordat ik je meeneem in mijn gewoontes met bakken en koken; ik probeer je geen dingen te verkopen die je niet nodig hebt! Ik koop bewust nieuwe spullen en goed na over wat ik nodig heb. Chique keukengadgets en fancy snufjes zijn alleen zinvol als je ze echt gaat gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld een keukenmachine, die ik dagelijks gebruik voor smoothies, mixen, mengen, hakken en snijden. Maar zo’n dure impactvolle machine is natuurlijk overbodig als je niet vaak in de keuken staat. De volgende keukenhulpjes gebruik ik zeker dagelijks in mijn keuken. Zoek ze tweedehands, waar dat kan, of koop een goed merk zodat je jaren vooruit kunt in je keuken.
Mijn favoriete duurzame keukenhulpjes
Omdat ik zo graag in de keuken sta, heb ik door de jaren heen veel kookaccessoires en keukengerei verzameld. Maar ik heb ook veel spullen weg gedaan. Er is zoveel keuze in keukengadgets, maar heel veel ervan heb je eigenlijk niet nodig. Sowieso heb ik afscheid genomen van alles wat we dubbel (of drievoudig) hadden. Want zeg eens eerlijk, is het echt nodig om drie kurkentrekkers te hebben, terwijl je eigenlijk zelden wijn drinkt? En die spirelli-snijder lag vooral werkeloos in de keuken. Ik heb zelfs geen tofu pers; ik gebruik liever wat we al hebben. Maar sommige keukengerei zorg ervoor dat ik duurzamer bezig ben. Dit zijn mijn favoriete duurzame keukenhulpjes.
Keukenschort
Het keukenschort klinkt sommigen in de oren als iets uit grootmoeders tijd. Maar ik vind een goed schort onmisbaar. Het voorkomt dat je vlekken en vet in je kleding krijgt, met alle gevolgen van dien. Ik kan niet tellen hoe vaak ik voorkomen heb dat mijn favoriete blouse verpest werd door een vetvlek of erger. Ik kan niet zonder mijn zelfgemaakte keukenschort!
Flessenlikker en pannenlikker
Het allerlaatste restje ketchup uit de fles of een beetje sojayoghurt uit het bakje haal ik eruit met de flessenlikker of pannenlikker. Dit keukengerei wordt zeker dagelijks gebruikt bij ons. Zo voorkomen we veel voedselverspilling en dus geld!
Siliconen bakmat
Voorheen vlogen de rollen bakpapier er doorheen in mijn keuken. Maar sinds ik een siliconen bakmat heb, gebruik ik veel minder bakpapier. Ik gebruik de bakmat voor koekjes, broodjes, geroosterde groenten, tofu of frietjes.
Glazen potjes en bakjes
Glazen potjes en bakjes in allerlei maten vind je terug op verschillende plaatsen in onze keuken. Ik gebruik ze voor (droge) voorraad, voor het koelen van restjes in de koelkast of vriezer, voor het bewaren van zelfgemaakte hummus, paté of jam, voor overnight oats. En nog veel meer! Potjes heb ik nog nooit gekocht. Alle potjes heb ik bewaard van jam, broodbeleg, groenten of appelmoes. Duurzaam, zuinig en praktisch! De bakjes kies ik van glas, omdat er zo geen plastic in contact komt met ons voedsel.
Keukenweegschaal
Voorkomen van voedselverspilling begint voor mij bij precies weten wat je kookt. Ik weeg mijn aardappelen, rijst of pasta elke dag met een weegschaal. Want schatten vind ik echt lastig. En teveel (of te weinig) koken is niet fijn. Ik kreeg en paar jaar terug een opwindende keukenweegschaal, waar ik erg blij mee ben. Ik gebruik deze weegschaal dagelijks en hoef geen batterijen te vervangen.
Maatbeker
Net als een weegschaal is een maatbeker een relatief makkelijke manier om voedselverspilling te voorkomen. Met een goede maatbeker meet je porties en hoeveelheden nauwkeurig af, zodat je recepten niet mislukken. Zo gooi je minder voedsel weg; goed voor je budget en goed voor het milieu!
Mijn favoriete duurzame keukengadgets
Dit keukengerei gebruik ik dagelijks. Daarmee zijn het de meest gebruikte voorwerpen in ons huishouden, omdat ik zo graag in de keuken sta. Ik voorkom er voedselverspilling mee en zorg dat ik minder energie verbruik en mijn kleding niet vies maak. Zo is het het meest duurzaam!
Verder lezen?
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Headerfoto door Jason Briscoe op Unsplash
Deel dit stuk