10 duurzame tuin tips voor de herfst: maak je tuin klaar voor de winter!
De herfst is het perfecte seizoen voor tuinieren en bovendien alles klaar te maken voor de winter. Als je duurzamer wil tuinieren is het belangrijk slim omgaan met natuurlijke hulpbronnen. Bovendien is duurzaam tuinieren misschien wel makkelijker dan je denkt! Met deze duurzame tuin tips maak jij je tuin klaar voor de herfst en de winter.
Laat bladeren liggen als natuurlijke bodembedekking
In plaats van alle gevallen bladeren op te ruimen, kun je ze gebruiken als natuurlijke bodembedekking. Dat bespaart je niet alleen een heleboel energie, maar bladeren beschermen de grond ook tegen kou, houden vocht vast en verbeteren de bodemstructuur wanneer ze vergaan. Bovendien bieden gevallen bladeren en takjes schuilplaatsen voor insecten en andere kleine dieren die essentieel zijn voor de biodiversiteit in je tuin.
Composteer je tuinafval
In plaats van je tuinafval weg te gooien, kun je dit organisch materiaal composteren. Bladeren, grasresten, en snoeiafval vormen namelijk een perfecte basis voor compost. Maak een composthoop, compostbak of wormenhotel om met je eigen afval de perfecte compost te verkrijgen. In de lente kun je de rijpe compost gebruiken om je bodem te verrijken met voedzame organische stof. Dit vermindert je GFT afval, wat afgevoerd moet worden, en zorgt voor een gezonde duurzame tuin.
Plant vaste planten
Het wordt vaak vergeten, maar de herfst is het ideale moment voor het planten van nieuwe planten en heesters. De aarde is nog warm door de zomer, waardoor wortels zich snel thuis voelen in je tuin. Bovendien is het niet meer te warm, waardoor planten zich goed kunnen ontwikkelen. Kies voor een duurzame tuin voor inheemse soorten, die minder onderhoud nodig hebben en bestand zijn tegen lokale omstandigheden.
Plant winterharde groenten
Naast vaste planten is de herfst ook heel geschikt voor het planten van groenten die tegen vorst kunnen. Groenten zoals boerenkool, spruiten of winterpostelein kunnen prima tegen koudere temperaturen en hebben weinig onderhoud nodig. Deze groenten zorgen ervoor dat je tuin er niet zo kaal uitziet. Bovendien kun je zo ook in de winter genieten van gezond verse eten uit je eigen tuin.
Oogst zaden
In de herfst vormen veel planten hun zaden, zoals klaproos, margriet en teunisbloem. Je kunt deze zaden oogsten en opslaan voor het volgend tuinseizoen. Zo hoef je zelf niet in het voorjaar nieuwe zaden te kopen voor mooie eenjarige planten. En je kunt ze natuurlijk ook weggeven als leuk cadeautje.
Stop met kunstmest en bestrijdingsmiddelen
Tuinexperts raden aan om in het najaar je tuin te bemesten voordat je de winter in gaat. Voor het gazon en je borders gebruik je beter geen kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen. Door te kiezen voor natuurlijke methoden om je tuin te beschermen tegen ongedierte en plantenziekten en organische compost te gebruiken, zorg je ervoor dat een natuurlijk evenwicht in je tuin kan ontstaan en biodiversiteit groeit.
Gebruik regenwater
In de herfst regent het vaak en het is dan ook de ideale periode om te starten met het opvangen van regenwater. Installeer een regenton om een duurzame watervoorraad te hebben voor droge periodes. Of leg een wadi aan, waardoor water niet alleen beter weg kan tijdens natte periodes, de riolering minder regenwater hoeft te verwerken, maar ook droogte helpt tegengaan door het grondwater aan te vullen.
Geef dieren ruimte
Je kunt zoogdieren zoals egels, maar ook insecten helpen door ze de ruimte te geven in je tuin. Door overwinterplekken te maken zoals een stapel bladeren, takken, een insectenhotel of egelhuisje biedt je beschutting en vergroot je de biodiversiteit in je duurzame tuin.
Snoeien voor de winter
In de herfst is het tijd om veel vaste planten, bomen en struiken te snoeien. Verwijder dode takken, maar laat voldoende plantmateriaal staan voor bescherming tijdens de winter. Dit zorgt ervoor dat je planten gezond blijven en sterker terugkomen in het voorjaar. Gebruik snoeisel voor extra bodembedekking en beschutting voor dieren in je tuin.
Denk aan vogels
Terwijl vogels in de vroeg herfst nog voldoende voedsel kunnen vinden, help je door bijvoeren ook energiereserves op te bouwen voor de winter. Kies voor biologische zaden en noten aan te bieden, en vetbollen van natuurlijke ingrediënten. Door niet alle dode planten met zaden weg te halen en bessenstruiken te planten zorg je voor natuurlijke voedselbronnen voor vogels. Door daarnaast een plek drinkwater en beschutting te bieden is je duurzame tuin een fijne plek voor vogels tijdens winter.
Duurzame tuin tips voor de herfst en winter
Door bewust en duurzaam aan de slag te gaan in je tuin in de herfst kun je de natuur in je tuin ondersteunen. Als je op deze manier je tuin klaar maakt voor de winter zorg je voor een gezonde buitenruimte in balans waar mensen en dieren van kunnen genieten. Door deze eenvoudige, duurzame tips toe te passen, zorg je voor een tuin die goed voorbereid is op de winter en tegelijkertijd bijdraagt aan een beter milieu.
Meer groene tips?
- Niet alles wat groeit is groen: is een moestuin duurzaam?
- De kleine stapjes cursus (10): ga voor een duurzame tuin
- Duurzame keuzes voor de barbecue
- 20 tips voor een duurzamer wonen in een huurhuis
- Hoe start je met composteren met een Bokashi emmer?
- Hoe start je met het verduurzamen van je huis?
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Maar denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Foto klaprozen door Angele Kamp, herfstbladeren via Yoksel Zok