Leestip: Een pleidooi voor echt eten
Als je gezonder én duurzamer wil eten, kun je je vertwijfeld afvragen waar je moet beginnen. Want er zijn zoveel producten in de supermarkt die claimen nóg gezonder te zijn. Hoe vind je jouw gezonde weg in het steeds groter wordende voedselaanbod in de supermarkt? In Een pleidooi voor echt eten legt auteur Michael Pollan verrassend helder uit hoe we gezonder kunnen eten door ons juist minder druk te maken over alle nieuwste (pseudo)wetenschappelijke inzichten. Wil je eenvoudig en gezond eten? Lees dan vooral dit boek en je zult je nooit meer onzeker voelen over hoe je nu wél gezond kunt eten.
‘Het boek Een pleidooi voor echt eten is echt hét boek dat mijn denken over gezond en duurzaam eten heeft veranderd. Na het lezen van dit boek zal je nooit meer ‘normaal’ een supermarkt kunnen bezoeken.’ – Alfred Slomp
Tot de honderd invloedrijkste mensen ter wereld
Michael Pollan (1955) is filosoof, journalist, spreker en auteur van meer dan twintig boeken over terreinen waar mensen en natuur samenkomen. Hij is zo invloedrijk dat Time Magazine hem op de lijst met honderd invloedrijkste mensen ter wereld plaatste. Echt eten is echt een klassieker over gezond eten.
Waarom we ondanks alle kennis steeds ongezonder gaan eten
‘Hoe komt het dat we nog nooit zo goed hebben geweten wat gezond eten is, terwijl we tegelijkertijd nog nooit zo ongezond hebben gegeten?’ Deze vraag staat centraal in het boek Echt eten. Michael Pollan neemt ons mee na de jaren na de tweede wereldoorlog, hoe het mantra ‘nooit meer honger’ zorgde voor een enorme intensivering van de voedselproductie. Maar ook naar hoe het de voedingsindustrie is gelukt om niet gezonde voedselpatronen leidend te maken, maar ‘goede voedingsstoffen. Oftewel, we leren dat we niet minder rood vlees moeten gaan eten, maar minder verzadigde vetten. Niet minder bewerkte voedingsmiddelen, maar minder vet. En niet minder snoep maar minder suiker.
Hoe eet je dan wel gezond?
Maak je niet druk om schreeuwende reclamecampagnes voor nog gezondere producten, zo stelt Michael Pollan. Sterker nog, hij adviseert je om geen producten te eten die van zichzelf zeggen dat ze gezond zijn (heb je ooit een gezondheidsclaim op een wortel gezien?). Het belangrijkste advies van het boek is om te eten volgens een eeuwenoud voedselpatroon. Welke? Dat maakt weinig uit: een Japans dieet met vooral veel rijst en vis, een mediterraan dieet met veel groenten, olijven gevogelte of vis en een Indiaas dieet met veel groenten, rijst en fruit. Als je maar geen Westers voedselpatroon hanteert met bewerkte voedingsmiddelen die vooral bestaan uit graan, mais en suiker.
Drie tips uit Een pleidooi voor echt eten
Naast dat Pollan ons adviseert om een origineel voedselpatroon te eten, geeft hij drie even eenvoudige als doeltreffende tips. Als eerste adviseert hij om echt voedsel te eten. Hij geeft verrassend eenvoudige handreikingen hiervoor, zoals ‘eet geen voedsel dat je overgrootoma niet als eten zou herkennen’ of ‘eet geen voedsel dat bestaat uit meer dan vijf ingrediënten’. Ten tweede adviseert Pollan om niet teveel te eten en ten derde om vooral planten te eten (met name de bladeren). Drie tips die voor een gezond eetpatroon zorgen en die ook nog eens goed zijn voor het milieu. Door plantaardiger te eten, geen voedsel te verspillen en geen bewerkt voedsel te eten maak je niet alleen een groot verschil voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu!
Leestip: Een pleidooi voor echt eten
Ben je geïnteresseerd geraakt? Lees dan vooral het boek Een pleidooi voor echt eten. Het boek staat vol met achtergrondinformatie en verrassende tips. Het zal je denken over gezond eten voorgoed veranderen.
Meer boekentips?
- Het happy 2050 scenario – boek review
- Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven – boek review
- Hoe je thuis de wereld kunt redden: een ding tegelijk – boek review
- Een beter milieu begint niet bij jezelf – boek review
- De Verborgen Impact – boekreview
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Maar denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Foto: Arturro
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!