Het happy 2050 scenario

Het Happy 2050 scenario is eigenlijk geen boek. Het is een plan! Het boek beschrijft alles wat we kunnen doen voor een gelukkige wereld in 2050. Babette Porcelijn schreef een hoopvol toekomstplan, waar wij als crew van de planeet allemaal aan bij kunnen dragen.

De Verborgen Impact

In 2016 publiceerde Babette Porcelijn De Verborgen Impact. Het boek laat zien dat we een heel groot deel van onze impact meestal missen. Achter onze aankopen zit een wereld aan milieuproblemen, milieuschade, watergebruik en klimaatimpact Al die impact wordt vaak vergeten of over het hoofd gezien. De Verborgen Impact veranderde mijn inzichten over duurzaamheid radicaal. Ik ging me meer focussen op het totaalplaatje van mijn impact. Want duurzame keuzes maken op gebied van mijn grootste impact heeft namelijk het grootste effect. Het Happy 2050 scenario gaat verder, waar De Verborgen Impact stopt. Een fijne wereld gaat niet alleen over consumeren.

Lees ook: De Verborgen Impact – boekreview

Welzijn

Babette Porcelijn legt vanaf de start van het boek meteen de vinger op de zere plek. Decennia lang hebben (de meeste) mensen alleen maar oog gehad voor economische groei en welvaart. Daarbij zijn het geluk en welzijn van mensen als belangrijke graadmeter uit het oog verloren. Een eerlijke en gelukkige wereld heeft oog voor iedereen en besteed aandacht aan gelijkheid van alle aardbewoners. Dit is precies een verhaal wat in deze tijd steeds meer weerklank krijgt. Babette Porcelijn focust mogelijke toekomstscenario’s. En het goede nieuws? Een groene weg vooruit is het meest gunstige scenario. Minder ongelijkheid, meer welzijn én meer welvaart, meer natuurbeheer, internationale samenwerking om de Sustainable Development Goals uit te voeren.

Het happy 2050 scenario
Het happy 2050 scenario

Het Happy 2050 scenario

In Het Happy 2050 scenario gebruikt Babette Porcelijn een model in de vorm van een poppetje om te laten zien hoe wat we voor een gelukkig toekomstscenario nodig hebben.

Het gelukspoppetje uit Het Happy 2050 Scenario
Het gelukspoppetje uit Het Happy 2050 Scenario

In de hoofdstukken van het boek verkent Porcelijn elke laag van het gelukspoppetje die nodig is voor het bereiken van een gelukkig 2050. De bovenkant van het poppetje, het hoofd, is het doel; een waardig en waardevol leven voor iedereen. Daaronder staan de 7 fundamenten die nodig zijn om zover te komen. Welzijn, kansen voor iedereen, een gezonde economie, daarvoor hebben we intacte natuurlijke hulpbronnen nodig, goed beleid, en de crew. De crew dat zijn wij; wij zijn zelf allesbepalend voor alles wat nodig is. Het onderste trapje van het poppetje is een intacte planeet. Dat is cruciaal als basis voor een gelukkig toekomstscenario.

Compleet plaatje

Het boek verbreedt je blik naar het complete plaatje. Het laat zien welke onderlinge verbanden er zijn tussen alle fundamenten voor een gelukkig wereld. Alleen door het gehele beeld te zien, kunnen we zelf een goede crew zijn voor de planeet en bijdragen aan het scenario. Babette Porcelijn heeft niet voor niks 500 pagina´s nodig om alles uiteen te zetten. Dit scenario voor een happy 2050 hangt af van een heleboel factoren. Als crew kunnen we zelf op veel terreinen invloed hebben, en Porcelijn nodigt met het boek ook van harte uit om die invloed te gebruiken. Elk hoofdstuk eindigt met ‘Wat kan ik doen’. Zo krijg je als lezer niet alleen een compleet (mogelijk) toekomstbeeld, maar ook een complete toolkit om zelf aan de slag te gaan.

Het happy 2050 scenario
Gelezen: Het happy 2050 scenario

Het happy 2050 scenario – boek review

Het happy 2050 scenario geeft ons een stip op de horizon. Het is een plan om een gelukkige toekomst tegemoet te gaan. Dat vergt heel veel inspanning van iedereen, dat is duidelijk. Maar het is mogelijk, dat maakt dit boek duidelijk. Daarom laat het mij, als lezer, positief achter. En dat is met veel klimaatverandering-gerelateerde boeken ook vaak anders. Ik krijg van het boek veel zin om als crew van de planeet aan de slag te gaan binnen mijn mogelijkheden en bereik. En dat is, volgens mij, ook precies de bedoeling.

Wil jij ook aan de slag? Je vindt het boek hier:

Ik kreeg dit boek toegestuurd van de uitgever om een review te schrijven. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten en boeken. In dit artikel staan tevens affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg met ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Laat een reactie achter

Lees ook...