Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven – boek review

Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Marije van der Made is bekend van haar YouTube kanaal Dit gebeurt er als, waarin ze challenges en experimenten aangaat op allerlei vlakken. De laatste jaren vlogt ze ook steeds meer over duurzaam leven en positiviteit. En nu is er haar boek Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven. Ik was er super benieuwd naar, omdat ik haar video’s erg tof vind om te zien. Ik las het, en vertel je er graag over.

Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Marije van der Made is een groene influencer. Daarom weet ze als geen ander welke postieve en negatieve opmerkingen je krijgt als je duurzaam leeft en hierover praat, schrijft en video’s maakt. In het boek staan onderbouwde feiten over waarom geen vlees eten beter voor het milieu is. Waarom fast fashion kopen niet duurzaam is. En waarom minder spullen kopen een duurzame keuze is. Maar het boek gaat verder dan dat. Het gaat namelijk niet alleen om raak uit de hoek komen als iemand jouw duurzame levenstijl niet snapt of er kritiek op heeft. Het gaat om het gevoel wat onder die vraag of opmerking ligt.

Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven
Marije van der Made

Klimaatgesprekken

Vanaf de eerste bladzijde herkende ik heel veel van mezelf in het boek. Mijn duurzame reis begon ook bij mij bij zelf duurzamere keuzes maken, en dat ook actief telkens willen benoemen. Maar in gesprekken stuitte ik vaak op onbegrip en onwil. Ik kwam door een workshop Klimaatgesprekken tot meer inzicht in de (gedrags)psychologie. Nu ik klimaatcoach ben help ik anderen om fijnere en comfortabele klimaatgesprekken te voeren met familie, vrienden en bekenden. Marije heeft dezelfde insteek in dit boek. Dat maakt het een goed boek om te lezen voor mensen die starten met duurzaam leven. Maar ook voor de gevorderden in een groene lifestyle, die steeds in dezelfde discussies belanden met vrienden, is dit boek een fijne gids voor leukere klimaatgesprekken.

Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven
Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Ongemak en humor

Het boek Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven slingert je heen en weer. Aan de ene kant is het herkenbaar en grappig. Het gaat over de rake opmerking die je kunt maken als oom Jan op een verjaardag weer eens ongenuanceerd reageert op je vega(n) hapjes. Ook de oneliners van Van der Made maken het boek leuk om te lezen. Aan de andere kant staat het boek uitgebreid stil bij ongemakkelijke feiten, zoals de werkelijke gruwelijkheden in de hedendaagse vee-industrie en de enorme impact van vliegen. Het boek laat je stil staan bij je eigen vooroordelen, gewoontes en moedwillige onwetendheid (je weet eigenlijk wel dat … slecht is, maar negeert het). En bij je ongevraagd advies aan een ander en je eigen ongemak als een ander kritiek heeft.

Lees ook: Het duurzame gezin – boek review

Duurzamer Nederland

Marije van der Made stelt dat haar boek als doel heeft dat mensen liever voor elkaar gaan doen en samen zorgen voor een gemoedelijk, duurzamer en mooier Nederland. Door haar complete overzicht van vooroordelen over duurzamer leven, houdt ze in het boek regelmatig een spiegel voor aan de (duurzame) lezer. Aan mij in ieder geval wel! Van der Made wil ‘laten zien waar bepaalde oordelen en keuzes vandaan komen’. Daar slaagt ze wat mij betreft absoluut in met Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven.

Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Veel feiten en cijfers uit Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven waren me al bekend. Dat maakte het boek niet minder interessant. Het boek geeft je munitie om te reageren op alle opmerkingen die je kunt horen als je duurzamere keuzes gaat maken. Maar zet je ook zelf weer aan het denken. Welke duurzame keuzes maak je, en welke niet? En hoe praat je over duurzame keuzes met anderen zonder belerend vingertje? Het boek is grappig, soms confronterend, onderhoudend en leuk om te lezen. (Ik hou sowieso van mensen die grapjes maken tussen haakjes, dat scheelt) Wat mij betreft is Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven dus een leuke aanvulling op je duurzame boekenkast.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *