Duurzame chocolade: hoe kies je voor eerlijke chocolade met minder impact?
We houden van chocolade. Een blokje bij de thee, hagelslag op brood, of gewoon een reep uit het vuistje: chocolade is voor veel mensen een dagelijkse traktatie. Maar hoe zit het eigenlijk met de impact van chocolade op klimaat, mens en milieu? In dit artikel leggen we uit waarom de gewone chocoladereep vaak allesbehalve duurzaam is, en hoe je (gelukkig!) tóch kunt genieten van duurzame en eerlijke chocolade.
Chocolade en CO₂: zoet genot met een bittere nasmaak
Chocolade heeft een flinke klimaatvoetafdruk, dat betekent dat het veel CO2 uitstoot veroorzaakt tijdens de teelt, verwerking en het transport van cacaobonen. Per kilogram pure chocolade wordt gemiddeld 47 kilogram CO₂ uitgestoten volgens World in data. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van meer dan 4 kilo kip of 14 liter melk. Melkchocolade scoort iets lager (rond de 7–9 kilo CO₂ per kilo), maar bevat dan weer melk, en dus extra uitstoot. De grootste boosdoeners? De teelt en landgebruik van cacaobonen. Cacaoplantages worden vaak aangelegd in voormalige regenwouden, wat leidt tot ontbossing en verlies van biodiversiteit. Vooral in West-Afrika, waar meer dan 60% van de cacao vandaan komt, is dit een groot probleem.
Duurzame chocolade betekent ook oog voor mens en natuur
Duurzaamheid draait niet alleen om de uitstoot van broeikasgassen, maar ook om de manier waarop chocolade wordt geproduceerd. Helaas gaat het daar vaak mis. In landen als Ghana en Ivoorkust werken naar schatting anderhalf miljoen kinderen in de cacaosector, vaak onder zware of onveilige omstandigheden. Veel cacaoboeren verdienen daarnaast zo weinig dat ze onder de armoedegrens leven, terwijl zij het harde werk doen voor een product waar in het Westen veel geld aan wordt verdiend. Ook op milieugebied zijn er zorgen: op veel plantages worden pesticiden gebruikt die schadelijk zijn voor mens, bodem en biodiversiteit. Eerlijke chocolade probeert deze problemen aan te pakken door boeren een beter inkomen te bieden, transparante handelsketens op te zetten en mensenrechten centraal te stellen in de productie.
Klimaatverandering maakt cacao nóg kwetsbaarder
De cacaoboom groeit alleen in specifieke, vochtige tropische klimaten. En juist díe komen onder druk te staan door klimaatverandering. Door droogte, erosie en wisselende neerslag lopen boeren steeds meer risico op mislukte oogsten. Sommige gebieden raken zelfs ongeschikt voor cacao. Dit zorgt voor steeds hoger wordende kosten voor chocolade. Wordt chocolade in de toekomst alleen voor de rijke consument? Nu duurzame chocolade kopen zorgt ervoor dat je helpt aan klimaatrobuuste en natuurinclusieve teelt. Daarmee is het mogelijk om chocolade toekomstbestendig te maken.
Hoe kies je duurzame en eerlijke chocolade?
Gelukkig zijn er steeds meer merken en keurmerken die laten zien dat chocolade wél eerlijker en duurzamer kan. Let op het volgende:
-
Keurmerken: Kies chocolade met onafhankelijke keurmerken zoals Fairtrade, Rainforest Alliance of EU Biologisch. Deze letten op arbeidsomstandigheden, milieu en eerlijke handel.
-
Eerlijke chocolademerken: Denk aan Original Beans, Chocolatemakers, Chokay of Lovechock. Deze merken werken aan een slaafvrije, duurzame chocolade-industrie (en zijn bovendien biologisch).
-
Kies puur: Pure chocolade (vanaf 70%) bevat geen melk (minder CO₂-uitstoot) en meestal meer cacao van goede herkomst. Let wel op keurmerken; puur is niet automatisch eerlijk.
-
Lokaal geproduceerd: Merken zoals Chocolatemakers produceren in Nederland met groene stroom en direct verhandelde cacao. Dat scheelt CO₂ en maakt de keten transparanter.
Wil je meer merken zien die eerlijke en duurzamere chocolade maken? Kijk in de chocoladegids van ASN.
Zijn er alternatieven voor chocolade?
Wil je je chocoladeconsumptie minderen of op zoek naar een alternatief met minder impact? Probeer eens:
-
Carobe: Een natuurlijke vervanger van cacao, afkomstig van de johannesbroodboom. Groeit o.a. in Zuid-Europa, zonder tropisch klimaat.
- Ook komen steeds meer merken, door de torenhoge prijs van cacao, met alternatieven in hun producten. Zo heeft het bedrijf QOA een cacaovrije chocolade ontwikkelt van granen. Ze verwachten dit op korte termijn ook in de supermarkten te kunnen verkopen.
-
Noten-fruit snacks met cacao: Minder chocolade, meer voedzame ingrediënten, vaak biologisch en lokaal.
-
Zelf maken: Maak je eigen chocopasta of -repen met biologisch, fairtrade cacao en noten.
Duurzame chocolade smaakt beter voor iedereen
Chocolade kan en moet eerlijker. Door bewust te kiezen voor duurzame en eerlijke chocolade maak je verschil voor mens, dier en planeet. Eet minder, kies beter, en geniet met een gerust hart.
Meer lezen?
- Is avocado wel zo duurzaam? Wat moet je moet weten en hoe kun je duurzamer kiezen
- Duurzaam koffie drinken: 6 tips voor een milieuvriendelijk bakkie troost
- Hoe ik stopte met vlees eten
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Foto’s door Jessica Loaiza, Etty Fidele via Unsplash
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!