Haal alles uit je panelen: zo kun je stroom van je zonnepanelen direct gebruiken

Author Photo
Mascha Bongenaar

12 mei 2025

De energiekosten in Nederland blijven maar stijgen, met grote gevolgen voor ieders portemonnee. Dat komt door hogere netbeheerkosten, duurdere fossiele energie en een toenemende belasting op elektriciteit. Daarbij komt dat de vergoeding voor teruggeleverde stroom vaak lager is dan de prijs die je betaalt om stroom van het net af te nemen. Bovendien rekenen steeds meer energieleveranciers terugleveringskosten. Wie zonnepanelen heeft, doet er dus goed aan om zijn zonnepanelen stroom direct te gebruiken. DuurzameKeuzes helpt je op weg met tips hoe je dat doet.

Waarom zonnepanelen nog steeds rendabel zijn

Hoewel de landelijke salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgeschaft in 2027, zijn zonnepanelen nog altijd een slimme en duurzame investering. Niet alleen zorg je voor meer groene stroom en dus lagere CO₂-uitstoot, maar zonnepanelen verhogen de waarde van je woning én je kunt nog steeds besparen op je energierekening. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 14 en 17 jaar volgens Milieu Centraal (aanschafjaar 2025), natuurlijk afhankelijk van je eigen verbruik, dakligging en stroomtarief.

zonnepanelen stroom direct te gebruiken

Slim zonnepanelen laten leggen: richting en helling

De opbrengst van zonnepanelen hangt sterk af van de ligging. Zuidgerichte panelen met een helling van zo’n 35 graden leveren het meeste op. Heb je een dak op oost-west? Dan krijg je een gespreide opbrengst over de dag. Dat is handig als je veel overdag thuis bent en stroom kunt gebruiken. Laat je goed adviseren en vraag om een legplan. dat past bij jouw energieverbruik en leefritme.

Wanneer leveren je panelen het meeste op?

De meeste stroom wordt opgewekt tussen 11.00 en 15.00 uur, met een piek rond 13.00 uur. Op zonnige dagen kan de opbrengst van je zonnepanelen overdag flink oplopen. Juist op die momenten wil je stroom direct gebruiken: je krijgt namelijk minder vergoeding voor teruggeleverde stroom dan dat je bespaart met eigen gebruik. Ook het seizoen speelt een grote rol. In de maanden mei, juni en juli leveren zonnepanelen gemiddeld de meeste stroom op, dankzij de lange en zonnige dagen. In de wintermaanden, vooral december en januari, is de opbrengst juist het laagst. Dan is de zon laag aan de horizon en zijn de dagen kort.

Zo gebruik je je eigen zonnestroom direct

Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 30% van de opgewekte zonnestroom direct zelf. De rest gaat terug het net op. Denk eens na over je energieverbruik door je gemiddelde dagritme na te gaan. Door eenvoudige gewoonten aan te passen, kun je veel meer van je eigen zonnestroom gebruiken. En door je verbruik slim te plannen, kun je het percentage gebruik van stroom van je eigen panelen flink verhogen. Dit zijn eenvoudige manieren om dat te doen:

Duurzaam aan de slag op je georganiseerde en minimalistische werkplek

Zet je apparaten overdag aan

Je elektrische apparaten, zoals je wasmachine, droger en vaatwasser zijn grootverbruikers van stroom in huis. Maak gebruik van de timer, uitgestelde startfunctie of tijdklokken om deze apparaten midden op de dag te laten draaien. Let op: zet je apparaten niet allemaal tegelijk aan, want dan verbruik je alsnog meer dan je opwekt.

Laad je apparaten overdag op

Laad je elektrische fiets, tandenborstel en muziekbox (en electrische auto als je die hebt) overdag op als je meer eigen zonnestroom hebt tussen 11 en 15u.

Gebruik je stroom wanneer je het opwekt

Elektrisch koken, de oven gebruiken of stofzuigen? Doe dit overdag als je panelen volop stroom leveren. Plan bijvoorbeeld je maaltijden vooraf in een zorg voor een mealprep die je overdag maakt.

Werk thuis wanneer de zon schijnt

Kun je hybride werken? Kies in de zomer en op zonnige dagen vaker voor thuiswerken, dan in de winter, wanneer je eigen zonnepanelen minder stroom opleveren.

Gebruik slimme stekkers

Slimme stekkers en energiemanagementsystemen (aangestuurd door een app op je telefoon) kunnen apparaten automatisch inschakelen bij een overschot aan zonnestroom.

Extra tips: investeer slim om meer eigen stroom te gebruiken

Wil je nog meer rendement uit je zonnepanelen halen? Dan kun je investeren in apparaten die je stroom op het juiste moment verbruiken, bij voorkeur overdag. Door slim te investeren en je verbruik te verschuiven naar overdag, verhoog je je directe eigen verbruik van gemiddeld 30% naar 60% of meer. Dat levert direct geld op én maakt je minder afhankelijk van netstroom. Dit zijn slimme opties:

Elektrische auto

Een elektrische auto thuis opladen op je eigen zonnestroom is voordeliger dan laden bij een openbare paal. Je betaalt dan niets voor de stroom en vermijdt netbelasting. Met een slimme laadpaal kun je automatisch laden als je panelen veel opwekken. De terugverdientijd van een thuislaadpaal ligt tussen de 4 en 7 jaar.

Warmtepomp

Een (hybride) warmtepomp gebruikt stroom in plaats van gas. Laat je deze overdag draaien, dan profiteer je maximaal van je eigen zonnestroom. Door ISDE-subsidie is de terugverdientijd gemiddeld 7 tot 15 jaar, afhankelijk van je woning en gebruik.

Slim energiemanagementsysteem (EMS)

Een energiemanagementsysteem (EMS) of home energiemanagementsysteem (HEMS) stemt automatisch het inschakelen van je apparaten af op je zonne-opbrengst. Zo gebruik je stroom wanneer je panelen het opwekken. Er zijn helaas nog niet veel HEMS aanbieders voor consumenten, maar door de afschaffing van de salderingsregeling wordt verwacht dat het aanbod snel zal stijgen.

Thuisbatterij (toekomstoptie!)

Onafhankelijk organisaties zoals Milieu Centraal raden het op dit moment niet aan om een thuisbatterij te nemen, ondanks alle marketing van snelle tech-jongens. Zeker als je deze keuze zou maken voor een groenere aarde, weegt de productie (energie en grondstoffen!) nog niet op tegen de opbrengsten. Bovendien is de investering nog relatief hoog is, zeker ten opzichte van de opslagcapaciteit van de gemiddelde thuisbatterij. In de toekomst wordt de thuisbatterij wellicht wel interessant als salderen wordt afgebouwd. Je kunt dan ’s avonds je eigen opgeslagen zonnestroom gebruiken.

Vergeet niet je zonnepanelen schoon te maken

Zonnepanelen werken het beste als ze schoon zijn. Vuil, stof of vogelpoep kunnen de opbrengst met wel 10% verlagen. Maak ze daarom minstens eens per jaar schoon, of laat dit doen door een professioneel schoonmaakbedrijf met de juiste apparatuur.

Zonnepanelen uitzetten: zin of onzin?

Sommige mensen denken eraan hun zonnepanelen uit te zetten als ze geen terugleververgoeding krijgen of als ze terugleverkosten moeten betalen. Toch is dat meestal geen goed idee. Je kunt de stroom namelijk nog steeds deels zelf gebruiken of verbruiken door je gedrag aan te passen of een andere oplossing. Uitzetten kan meestal via de omvormer. Maar doe dit alleen in overleg met je installateur om schade of garantieproblemen te voorkomen.

Conclusie: Hoe kun je stroom van je zonnepanelen direct gebruiken?

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel, vooral als je de opgewekte stroom slim direct gebruikt. Gemiddeld gebruik je 30% zelf, maar met eenvoudige en slimme maatregelen kun je dit verhogen. Denk aan het plannen van je verbruik, aanpassen van je gedrag of investeren in een warmtepomp of elektrische auto. Zo bespaar je geld én ben je duurzamer bezig.

Meer lezen?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Foto’s door Mascha, Paul Teysen, Raze solar, Chuttersnap via Unsplash

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!

Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.

Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!

Volg ons op alle sociale media.