Boek review: Waarom iedereen altijd gelijk heeft
Hoe maak je in gesprekken over klimaat, milieu en rechtvaardigheid verbinding met de ander in plaats van dat je tegenover elkaar komt te staan? In ‘Waarom iedereen altijd gelijk heeft’ legt schrijver Ruben Mersch uit waarom we ons zo graag ingraven in ons eigen gelijk en hoe de juiste argumenten meestal niet voor meer verbinding, maar juist voor meer discussie en zelfs verwijdering kunnen zorgen. Spoiler alert: dit boek is echt een aanrader voor iedereen die zoekt naar goede gesprekken over duurzaam leven met mensen die anders dan jij in het leven staan.
‘Het boek Waarom iedereen altijd gelijk heeft is een boek dat mijn denken over gedragsverandering fundamenteel gewijzigd heeft. In mijn workshops gebruik ik meerdere principes van dit boek om écht in gesprek met mensen te kunnen komen.’ – Alfred Slomp
Van farma-studie tot schrijver
Door een speling van het lot belandde Ruben Mersch (1976) na zijn studies in de farma-industrie. Daarna besloot hij schrijver te worden. Zijn eerste boek, Oogklepdenken, kwam in 2012 uit en in zijn tweede boek Waarom iedereen altijd gelijk heeft denkt Ruben Mersch na over de vraag hoe het toch kan dat mensen – ondanks overduidelijke bewijzen en argumenten – niet overtuigd worden van het gelijk en wat er dan wel nodig is om mensen te veranderen van mening.
Waarom iedereen altijd gelijk heeft
Stel, een broer en zus gaan samen op vakantie. Tijdens de laatste avond hebben ze het gezellig, drinken ze samen een fles wijn leeg en besluiten ze met elkaar naar bed te gaan. Beiden staan ze achter deze keuze, het is eenmalig, ze vertellen het tegen niemand en ze gebruiken een condoom. Wat vind jij daarvan? Grote kans dat je, net als ik, afschuw voelt en het sterk afkeurt. Maar wat als je moet vertellen waarom je het een foute keuze vindt? De kans is groot dat je, net als ik, even goed na moet denken over argumenten. Ruben Mersch gebruikt dit voorbeeld om aan te tonen dat we niet met onze hersenen denken en morele keuzes maken, maar met onze onderbuik. Wat we moreel vinden, komt uit onze onderbuik vandaan en onze hersenen gebruiken argumenten om onze keuzes te rechtvaardigen.
Morele stam
Wij mensen zijn niet alleen minder rationeel dan we zelf graag geloven. Ruben Mersch stelt dat we onze morele keuzes ook nog eens afstemmen met de groep waartoe we behoren. En dat is niet eens gek wanneer je naar onze ontstaansgeschiedenis kijkt. Want vele jaren lang waren we afhankelijk tot de kleine groep waartoe we behoorden. Onze overlevingskansen hingen immers af van de kracht en sterkte van onze groep. Dan is het van levensbelang dat je elkaar kunt vertrouwen en dit patroon zit nog altijd in ons. Het eerlijke verhaal is dat we minder uniek zijn dan we zelf denken of willen geloven.
Hoe dan wel?
Hoe kan je een goed gesprek voeren met de ander zonder in zinloze discussies terecht te komen? Het antwoord op deze vraag is de belangrijkste les van dit interessante boek. Na het lezen van Waarom iedereen altijd gelijk heeft weet je dat beargumenteren geen zin heeft, maar dat het vooral belangrijk is om de onderbuik van de ander gerust te stellen. Pas wanneer de ander weet dat hij of zij bij jou veilig is, ontstaat er de ruimte om ook anders te gaan denken. Heb je een klimaatgesprek met iemand die totaal anders denkt? Stel dan vragen, probeer (onderliggende) argumenten te begrijpen en toon begrip voor wat de ander denkt en voelt. Vandaar uit ontstaat de ruimte om elkaar te ontmoeten en van mening te veranderen.
Ben je geïnteresseerd geraakt? Lees dan vooral Waarom iedereen altijd gelijk heeft. Het boek staat vol met anekdotes en interessant wetenschappelijk onderzoek en is vooral ontzettend interessant om te lezen.
Meer boekentips?
- Boek review: Wat je wél kunt doen
- Het happy 2050 scenario – boek review
- Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven – boek review
- Een beter milieu begint niet bij jezelf – boek review
- De Verborgen Impact – boekreview
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes.com een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!