Gemakkelijke tips om duurzamer te e-mailen

E-mailen is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, zowel op werk als privé. Maar weet jij hoeveel impact jouw e-mail heeft op de wereld? 50GB data in de cloud zorgt al voor 100kg CO2 uitstoot, rekende Urgenda uit. Dat betekent dat je met een paar eenvoudige aanpassingen in je gewoonten een heel groot verschil kunt maken. Wil jij weten hoe? Lees snel verder bij onze gemakkelijke tips om duurzamer te e-mailen.

Gemakkelijke tips om duurzamer te e-mailen

1 Schrijf je uit van e-mail nieuwsbrieven

Hoeveel e-mail die je krijgt lees je werkelijk? Zeker als het gaat om e-mail nieuwsbrieven willen we nogal eens een bericht ongelezen weggooien. Door je af te melden van e-mail nieuwsbrieven die je toch niet leest, zorg je voor minder e-mailverkeer. Bovendien zetten veel nieuwsbrieven je aan tot het doen van (onnodige of impuls) aankopen, en doe je jezelf en het milieu nog een extra plezier door jezelf daar niet meer aan bloot te stellen. Meld je af via de Afmelden of Unsubscribe knop en je bent klaar!

2 Organiseer je e-mail

Door je digitale post netjes te categoriseren of op te slaan in mapjes per thema krijg je meer structuur in je digitale postvak. Op die manier blijft je inbox leger en kun je later ook makkelijker opruimen. Is je inbox heel vol geworden en zie je op tegen de klus? Maak dan structureel een kwartier van je werkdag tijd voor het opruimen en maak logische mappen in je postvak. Sleep elke dag 10 mails, of zoveel je kunt doen in een kwartier, naar de juiste map om op te ruimen. Zo kom je stap voor stap verder naar een georganiseerde inbox. Let op: maak niet teveel mapjes, en bewaar niet onnodig berichten. Gooi weg wat je weg kunt gooien!

3 Deel links in plaats van bestanden

Steeds meer mensen werken in de Cloud. Toch worden documenten vaak nog als bijlage bij e-mails verzonden. Dat is zonde van de extra data. Het document wordt zo ook op de pc of laptop van de ontvanger opgeslagen. Als je een link naar de Cloud-locatie stuurt of een koppeling naar het document, dan verstuur je niet onnodig veel data. Bovendien kun je gemakkelijker samenwerken in hetzelfde bestand.

4 Verklein het aantal mails dat je stuurt

Wellicht klinkt het als een open deur, maar toch versturen we regelmatig berichten per digitale post die veel gemakkelijker of sneller op een andere manier konden. Kun je de telefoon oppakken om hetzelfde mondeling te regelen? Is dat ‘dankjewel’ mailtje echt noodzakelijk? En moeten al die vrienden of collega’s echt een kopie (CC) van deze e-mail krijgen? Vaker stilstaan bij de hoeveelheid mails die je stuurt, kan zorgen voor een gedragsverandering waarmee je tientallen of honderden mails per jaar minder stuurt. En praat vooral ook met anderen over de e-mails die jij krijgt, die vaak helemaal niet nodig zijn. Zo verklein je jouw impact en die van anderen!

Gemakkelijke tips om duurzamer te e-mailen

5 Stuur kleinere e-mails

Wil je toch liever een bestand sturen per e-mail in plaats van een link? Dan probeer je het bestand bij voorkeur zo klein mogelijk te houden. Verstuur grotere bestanden per ZIP of verklein het bestand. En wat denk je van het bericht zelf? Elke e-mail die je verzendt, draagt bij aan het energieverbruik van servers wereldwijd. Door je e-mails kort en to the point te houden, verbruik je minder data. Dit betekent minder belasting voor de servers en dus een lagere ecologische voetafdruk. Bedenk bijvoorbeeld of alle oude correspondentie onder je e-mail moet blijven staan, of kun je het bericht inkorten? Zo stuur je al snel minder data heen en weer naar de ontvanger.

6 Verwijder mails

Het opslaan van oude e-mails kost serverruimte en energie. Door regelmatig je inbox en mappen te archiveren en onnodige e-mails te verwijderen, help je het energieverbruik te verminderen. Een schone inbox betekent ook minder belasting voor de servers. Door het instellen van eenvoudige e-mailregels in je inbox, kun je dit automatisch voor jezelf regelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je alle e-mails ouder dan 6 of 12 maanden automatisch verwijderd. Gooi automatisch je ‘verwijderde mail’ weg in je inbox. Zo bespaar je veel ruimte en tijd.

7 Deel je kennis

Maak collega’s en vrienden bewust van de impact van e-mailen op het milieu. En moedig anderen aan om ook duurzamer te e-mailen. Met kleine gedragsveranderingen maken we samen een groot verschil.

Hoewel e-mailen een klein onderdeel lijkt van ons totale energieverbruik, kan het aanleveren van nieuwe duurzame routines een aanzienlijke impact hebben. Duurzaam e-mailen is gemakkelijk te integreren in je dagelijkse routine en vereist slechts kleine aanpassingen. Met deze tips kun je direct beginnen met het verminderen van je digitale ecologische voetafdruk. Welke stappen pas jij al toe? En heb ik dingen over het hoofd gezien? Samen weten we meer. Laat je reactie achter hieronder.

Meer lezen?

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Maar denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!