Duurzaam besparen: is afgeprijsd eten echt beter voor het milieu?
Artikelen kopen met een 35% sticker of etenswaren uit de anti-verspillingsbak van de supermarkt bespaart geld. Maar is het ook een duurzame keuze? In dit artikel ontdek je of besparen op boodschappen producten echt duurzaam en beter voor het milieu is en krijg je praktische tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Voedselverspilling: een groot probleem
Gemiddeld wordt in Nederland 20% van al het geproduceerde voedsel verspild, volgens het RIVM. Dat betekent dat één op de vijf producten nooit geconsumeerd wordt! Ongeveer 5% van deze verspilling gebeurt in supermarkten. Als eten wordt weggegooid, gaat niet alleen het voedsel verloren, maar ook alle energie en grondstoffen die nodig waren voor de productie, bewerking, transport en verpakking. Voedselverspilling voorkomen is dus een van de meest effectieve manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen.
Helpen kortingsstickers echt tegen verspilling?
Afgeprijsde producten kopen lijkt een win-win: je bespaart geld en voorkomt verspilling. Maar leidt dit er niet toe dat supermarkten telkens weer te veel inkopen? Het antwoord is nee. Supermarkten houden rekening met verkoopcijfers en passen hun inkoop daarop aan. Veel ketens nemen bovendien extra maatregelen om verspilling tegen te gaan:
- Albert Heijn verlaagt dynamisch prijzen en gebruikt minder 35%-stickers.
- Jumbo biedt producten met extra korting aan om afval te minimaliseren.
- Lidl verkoopt producten in de VerspilMijNiet-bak voor 25 of 50 cent.
- Aldi past 30% stickers toe en doneert aan de voedselbank.
- PLUS werkt samen met NoFoodWasted en TooGoodToGo.
Door bewust afgeprijsde producten te kopen, help je daadwerkelijk om voedselverspilling tegen te gaan.
Plastic en duurzaamheid: een afweging
Veel duurzame consumenten proberen plasticverpakkingen te vermijden. Maar als een product in plastic verpakt is en bijna weggegooid wordt, wat is dan de betere keuze? Uit onderzoek blijkt dat verpakking gemiddeld slechts 10% van de CO2-uitstoot van een product veroorzaakt. Als het eten wordt verspild, is de impact vele malen groter. Daarom geldt: als je het product écht opeet, is het duurzamer om het te redden, zelfs als het in plastic zit.
Meer voedsel redden? Kijk verder dan de supermarkt
Niet alleen supermarkten verspillen voedsel. Bij de productie gaat 39% van het eten verloren door overschotten, oogstverliezen of producten met afwijkende vormen. Gelukkig kun je ook deze verspilling tegengaan:
- TooGoodToGo biedt verrassingspakketten aan met voedsel dat anders weggegooid zou worden.
- Foodello verkoopt producten met een verkeerde verpakking of een naderende houdbaarheidsdatum met flinke korting.
De grootste verspilling gebeurt thuis
Hoewel supermarkten en producenten voedsel verspillen, ligt het grootste probleem bij consumenten: 42% van het weggegooide voedsel komt uit huishoudens. Een gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 34 kilo eten weg. Dus hoewel producten redden in de supermarkt belangrijk is, is minder verspillen thuis nog veel effectiever! Lees ons artikel over thuis eten redden.
Is besparen op boodschappen duurzaam?
Het voorkomen van voedselverspilling zorgt ervoor dat de impact van ons voedsel enorm verkleint wordt. Daarom is het altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat eten niet zomaar in de kliko beland. Eten redden van verspilling en producten kopen met 35% korting sticker is dus duurzamer dan hetzelfde product kopen zonder sticker.
Meer lezen?
- Top 5 weggegooid eten en gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling
- Duurzaam eten: 5 tips om een verschil te maken!
- Is palmolie duurzaam of niet? Waarom ik producten met palmolie koop.
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!