Is een product met 35% korting sticker echt duurzamer?

Is een product met 35% korting sticker echt duurzamer

Artikelen kopen met een 35% sticker of etenswaren uit de samen-minder-verspillen bak van de supermarkt bespaart een hoop op je boodschappenbudget. Maar is het ook goed voor het milieu? Is een product met 35% korting sticker echt duurzamer?

Gaan budget en duurzaamheid samen?

Een vraag die ik heel vaak krijg is of het kopen van producten met een 35% sticker echt duurzamer is, dan een ander product. Het kopen van afgeprijsde artikelen is sowieso een goede keuze voor je portemonnee. Maar ook voor het milieu is het goed omdat het voedselverspilling voorkomt. Nog steeds gooien we helaas 20% van al het geproduceerde voedsel weg, volgens het RIVM. Van elke vijf geproduceerde producten of etenswaren gaat er dus één zomaar de kliko in! Daarvan wordt gemiddeld 5% weggegooid in de supermarkt. Als we eten verspillen is alle impact van productie, bewerking, transport en ook de verpakking helemaal voor niks geweest. Dan is die 100% impact compleet weggegooid. Voorkomen van voedselverspilling maakt dus een groot verschil.

Is de 35% korting sticker echt duurzamer
Ik bewaar vaak mijn ‘geredde’ producten in de vriezer

Koopt de supermarkt niet teveel?

Als je producten koopt met kortingssticker of uit de anti-verspillingsbak, telt dat dan mee in de verkoopcijfers van de supermarkt? Met andere woorden: koopt de supermarkt niet de volgende keer weer teveel van dat product, waardoor het weer verspilt kan worden? Het simpele antwoord is: nee! Navraag bij diverse supermarkten leert dat de verkoop van deze producten niet meetelt in de verkoopcijfers. Albert Heijn zorgt door minder van 35% korting en dynamisch afprijzen voor minder voedselverspilling. Jumbo prijst producten af naar kleine prijsjes om minder weg te gooien. Lidl heeft een VerspilMijNiet bak met producten voor 25 of 50 cent. Aldi maakt gebruik van 30% stickers en doneert overschotten aan de voedselbank. Plus prijst ook artikelen af en doet mee met NoFoodWasted en TooGoodToGo. Een supermarkt weet dus dat het product niet gewoon verkocht is, en zal bij de inkoop rekening houden met deze cijfers. Inkoop goed afstemmen op verkoop bespaart niet alleen geld voor de supermarkt, maar voorkomt ook veel voedselverspilling. Zo zetten veel supermarkten een belangrijke stap aan minder impact van voedsel.

Producten kopen in plastic

Toen ik begon met duurzamer leven, startte ik met een plasticdieet. Ik probeerde zo min mogelijk in plastic te kopen. En nog steeds neem ik mijn eigen tas, zakjes en potjes mee als ik boodschappen doe. Maar ik koop wel producten in plastic. Zeker als ik daarmee voedselverspilling voorkom. Als je kijkt naar de totale impact van voedsel, gaat het om impact over de volgende gebieden: productie, bewerking, transport en verpakking. Verpakking maakt het kleinste deel uit van de impact van een product. Gemiddeld 10% van de CO2 uitstoot van onze voeding komt door de verpakking. Maar als het product verspilt wordt, is alle impact voor niks geweest. Dan is het dus veel duurzamer om het toch op te eten! Neem het eten wel alleen mee als je het echt opeet en gaat redden van de kliko. Weet je dat niet zeker? Laat het dan liggen voor een ander.

Is de 35% korting sticker echt duurzamer?
Zijn producten met 35% sticker duurzamer?

Hoe kun je eten redden?

5% van alle voedselverspilling in Nederland gebeurt bij de supermarkten. Producten kopen met een 35% sticker, uit de anti-verspillingsbak of met een TooGoodToGo pakket zorgen ervoor dat er minder voedsel wordt verspild. Daarnaast wordt er 39% voedsel verspilt bij de productie: door overschotten, oogstverliezen of bijvoorbeeld afwijkende maten of uiterlijk van producten. Ook dat verlies kun je tegengaan door bijvoorbeeld te kopen bij Foodello. Foodello koopt producten op die uit het assortiment gaan, een verkeerde verpakking hebben, buiten het seizoen zijn of bijna bij THT datum zijn. Zij verkopen het direct aan de consument met flinke korting.

Voedselverspilling voorkomen is een duurzame keuze
Via TooGoodToGo kun je voedselverspilling voorkomen, zoals dit pakket laat zien

Ga thuis voedselverspilling tegen

Je denkt misschien van niet, maar het meeste voedsel wordt helaas bij de consument thuis verspilt. Helaas belandt 42% van het geproduceerde eten in Nederland bij mensen thuis in de kliko. Een gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zelfs 34 kg voedsel weg. Dus het is een heel goed idee om voedsel te redden in de supermarkt. Maar nog beter als je ook thuis zo min mogelijk weg gooit van wat je koopt!

Lees mijn tips:
Top 5 weggegooid eten en gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling
Verklein je voetafdruk: nooit meer kliekjes in de kliko!
Tips tegen voedselverspilling
10 tips om groenten langer vers te houden

Is een product met 35% sticker duurzamer?

Het voorkomen van voedselverspilling zorgt ervoor dat de impact van ons voedsel enorm verkleint wordt. Daarom is het altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat eten niet zomaar in de kliko beland. Eten redden van verspilling en producten kopen met 35% korting sticker is dus duurzamer dan hetzelfde product kopen zonder sticker.

Meer zien van mijn duurzame keuzes? Volg me ook op Instagram @duurzamekeuzes 

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *