Mijn favoriete vegetarische kookboeken

Mijn favoriete vegetarische kookboeken

Ik deel graag de kookboeken waarin ik nieuwe favoriete recepten vond. Sinds we meer vegetarisch zijn gaan eten, heb ik veel gezocht naar recepten die in de smaak vallen bij onze gezinsleden. Onze jongens willen (meestal) ook wel nieuwe smaken proberen, dus we blijven uitproberen. Ik deel graag met jullie mijn favoriete vegetarische en plantaardige kookboeken.

Bibliotheek

Het liefst snuffel ik bij de bibliotheek naar nieuwe recepten. Het scheelt me een hoop nieuwe boeken kopen Minder boeken kopen geeft minder milieubelasting. Ik leen regelmatig kookboeken, om nieuwe recepten te kunnen uitproberen. Sinds we minder vlees en meer plantaardig eten heb ik echt moeten zoeken naar een nieuw achterhoofdlijstje met recepten.

Lees ook: Wat ik leerde van een jaar geen vlees eten

Kookboeken

Ik probeer de tijd te nemen om een geleend kookboek door te kijken en recepten te lezen. Ik stop een briefje tussen de pagina’s waar recepten op staan die me aanspreken. Die recepten met briefje probeer ik dan ook zelf te koken voor ons gezin. Een favoriet kookboek betekent voor mij dat er minstens een aantal recepten in staan, die in de smaak vallen bij (bijna) alle gezinsleden.

We proberen onze jongens alles te laten proeven, liefst meerdere keren, zodat ze leren nieuwe smaken te waarderen. Andere ouders weten dat dit in theorie mooier klinkt dan in de praktijk. Maar van onderstaande kookboeken vielen nieuwe recepten écht in de smaak.

Mijn favoriete vegetarische kookboeken

Little Green Kitchen

Little Green kitchen kookboek
Little Green kitchen kookboek

Bij de bieb leende ik het vega kookboek van het stel David Frenkiel en Luise Vindahl van Green Kitchen. Het kookboek Little Green Kitchen is een prachtig vormgegeven kookboek met vegetarische succesrecepten voor het gezin. Het bevat doordeweekse recepten, die niet veel tijd kosten, en daarnaast ook recepten voor bijvoorbeeld snacks voor in de broodtrommel, appelmoes en jam. Een laagdrempelige, leuke manier om kinderen meer groenten en gezonder te laten eten.

De chocoladespread uit Little Green Kitchen viel in de smaak
De chocoladespread uit Little Green Kitchen viel in de smaak

Niet alle gerechten die ik kookte uit Little Green Kitchen waren een succes. De pompoenstoof met chocolade vonden onze kinderen helaas niet lekker (ik wel namelijk). Maar de tortellinisoep, chocoladespread, sinaasappel-blissballs, en de doordeweekse bakplaat vonden gretig aftrek. Zeker een kookboek dat ik zou aanraden voor gezinnen die (meer willen) vegetarisch koken.

Veggie!: het kleine River Cottage boek

Veggie! is geschreven door Britse tv-chef Hugh Fearnley-Whittingstall. Het kookboek bevat heel veel vegetarische recepten, en ook recepten die volledig veganistisch zijn. Het fijne aan het kookboek is dat het op seizoen gerangschikt is. Zeker als je ervoor wil kiezen om meer seizoensgroenten te kiezen, wat duurzamer is, is dit erg handig.

Kookboek: Veggie! Het kleine Little Cotage boek met groenten in de hoofdrol
Kookboek: Veggie! Het kleine Little Cotage boek met groenten in de hoofdrol

Zeker sinds we een groentenpakket van de boer afnemen via de TweeLinden, eten we meer seizoensgroenten. Maar ik heb niet voor alle groenten een recept paraat. Dan is dit kookboek heel handig.

Winterse roerbakgroenten met vijf-kruiden poeder vonden we erg smakelijk
Winterse roerbakgroenten met vijf-kruiden poeder vonden we erg smakelijk

Ik kookte meerdere gerechten uit het boek, en ze vielen in de smaak bij alle gezinsleden. Favorieten uit dit boek waren onder andere de vegetarische kedgeree, Chachouka, en winterse roerbakgroenten met Chinees Vijfkruidenpoeder.

Relax mama in de keuken

Elsbeth Teeling richtte de Club van Relaxte Moeders op, en maakt in 2016 ook Relax mama! In de keuken. Het is een kookboek met recepten, die ze verzamelde onder andere moeders. Het bevat eenvoudig en smakelijke recepten die in andere gezinnen een succes waren. Het kookboek bevat gerechten met vlees, maar er zijn ook veel vega recepten in te vinden.

Kookboek: Relax mama in de keuken
Kookboek: Relax mama in de keuken

Het boek is ingedeeld in de dagen van de week, zoals de gezonde maandag recepten en oven-recepten op woensdag. Niet alleen zijn alle recepten lekker afwisselend, tussen de recepten door staan ook leuke tips om de strakke teugels van het ouderschap een keertje los te laten. En ook de fijne en herkenbare verhalen over het gezinsleven van Elsbeth maken het een vrolijk kookboek.

Ik leende dit boek niet bij de bieb. Een paar jaar geleden kreeg ik het in december en ik kook er vaak uit. Dat is uitzonderlijk, want de meeste kookboeken die ik heb bevatten slechts enkele recepten die vaker terugkomen op onze eettafel.

Vegetarische champignon prei plaattaart is heel makkelijk te maken en erg lekker
Vegetarische champignon prei plaattaart is heel makkelijk te maken en erg lekker

Favoriete vegetarische kookboeken

Onze favorieten zijn de geroosterde tomatensoep, de quassadillas met zwarte-bonen salsa en de super eenvoudige champignon-prei plaattaart.

Dit zijn momenteel mijn favoriete vegetarische kookboeken. Wat zijn jouw favoriete kookboeken?

Mijn favoriete vega kookboeken | Duurzamekeuzes.com

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten en boeken.

Geef een reactie