Waarom je thuis voedsel moet redden, en niet in de supermarkt
Verspilling van voedsel tegengaan is één van de makkelijkste stappen in je huishouden om duurzamer te leven. Toch hoor ik vooral over het redden van eten uit de supermarkt. Ik leg je uit waarom je beter thuis voedsel kunt redden.
We verspillen thuis het meest
Er bestaat een grote misvatting onder veel mensen dat in de horeca en winkels veel voedsel wordt verspild. Maar vindt horeca en supermarkten wordt respectievelijk 9% en 7% van de Nederlandse voedselverspilling plaats. Dus het overgrote deel van de verspilling gebeurt thuis. Zelfs 55% van voedselverspilling gebeurt in onze eigen keuken zo laten de laatste cijfers uit 2022 zien. Daar is nog een wereld te winnen. Zo verklein je je milieu impact èn je haalt veel meer uit je budget!
Waarom is voedselverspilling een probleem?
Voor het eten op jouw aanrecht of in je koelkast belandt heeft het al een hele weg afgelegd. Dit eten is verbouwd of geproduceerd, het is verwerkt, vervoerd, gekoeld, en verpakt. En in al die stappen is (fossiele) energie gestopt. En dan heb ik het nog niet over het landgebruik, watergebruik en vervuiling door voedselproductie. Als jij thuis eten weggooit, is al die uitstoot helemaal voor niets geweest. De geschatte uitstoot door verspild voedsel bij consumenten is bijna 100 kg CO2e per persoon per jaar.
En daar stopt het niet; voor afvalverwerking is ook energie nodig en wordt uitstoot veroorzaakt. Dat heeft allemaal grote milieuimpact. In Nederland willen we voedselverspilling graag terugdringen naar 50% ten opzichte van het meetpunt 2015 (van 43,3 kg naar 21,6 kg per persoon). Maar met de huidige verspilling van 33,4 kg per persoon per jaar zijn we daar helaas nog lang niet! En dat is niet alleen zonde voor alle milieu impact, maar ook voor onze portemonnee. 33,4kg voedsel per persoon staat gelijk aan 140 euro per persoon per jaar. Moet je voorstellen wat je daarmee allemaal zou kunnen doen!
Koopjesjagen tegen voedselverspilling
Natuurlijk zijn Nederlanders koopjesjagers. Als we een pakket scoren bij TooGoodToGo of Foodello voelt dat als een extreem goede aanbieding. En het is een uitstekend idee om je dagmenu te baseren op de inhoud van de verspilling vrije bak in de supermarkt. Zo kun je de supermarkt helpen om de laatste beetje voedselverspilling te voorkomen. Wel is heel belangrijk: besteed niet al je tijd aan het zoeken en azen op die aanbiedingen, terwijl er in je koelkast eten verpietert. Want de meeste impact maak je dus thuis!
Focus op je koelkast en voorraadkast
De aandacht leggen op het redden van voedsel in de supermarkt en horeca zorgt voor een blinde vlek. Consumenten neigen hun eigen invloed te onderschatten! Door je focus op je eigen koelkast en voorraadkast te leggen voorkom je de meeste verspilling. Besteedt eens extra tijd aan het controleren van je voorraadkast. En check je koelkast voordat je boodschappen doet. Dan blijkt vaak dat je misschien niet eens de deur uit hoeft voor die boodschap. Dat is pas koopjes jagen en goed voor je budget!
De beste tips om thuis voedsel te redden
Het is dus belangrijk om je moeite en tijd te besteden aan het thuis voorkomen van voedselverspilling. Mijn beste tips om voedsel thuis te redden:
- Kijk voor het boodschappen doen wat er in je (koel)kast ligt
- Maak een boodschappenlijstje met hoeveelheden en gewichten van wat je nodig hebt
- Koop wat er op je lijstje staat en niet teveel
- Bewaar je boodschappen op de juiste plek en temperatuur
- Kook niet teveel: weeg of meet af wat je nodig hebt en noteer het voor de volgende keer
- Zet kliekjes in een glazen bakjes op een vaste plek in je koelkast
- Maak een vaste kliekjesdag elke week voor restjes
- Restje groenten, zuivel, fruit of ander voedsel? Pak een kookboek of gebruik de zoekmachine (Ecosia!) voor het vinden van een recept om het op te maken
Waarom je thuis voedsel moet redden
Door de nadruk op het redden van eten van de supermarkt en in de horeca, zien we over het hoofd dat de meeste verspilling van voedsel thuis plaatsvindt. Het is juist belangrijk dat we thuis voedsel ‘redden’, want daar vind juist meer dan de helft van de verspilling plaats. Met mijn tips gooi je minder eten weg. Dat is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee.
Meer artikelen over duurzame voeding:
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!