Gooi restjes niet weg: maak er groentebouillon van!

Groenterestjes hoef je niet weg te gooien. Je maakt er de lekkerste bouillon van. Deze groentebouillon van restjes en kleine stukjes groenten die ik anders weg zou gooien is heerlijk in soepen, sauzen en andere gerechten. Het is budgetvriendelijk en goed voor het milieu!

Zelf groentebouillon maken van restjes

Groentebouillon maken zorgt ervoor dat ik gekochte groenten volledig kan gebruiken. Ik hoef minder bouillonpoeder te kopen, dus het bespaart met geld. Ook heb ik minder afval door het gebruik van groentenrestjes en het minder kopen van bouillonpoeder. Daarnaast geeft het ook een heerlijke smaak aan je soep (zoals mijn Minestronesoep of pompoensoep) en andere gerechten.

Groentebouillon maken van restjes

Bewaar je groenterestjes

Bouillon van je snijafval van groenten maken is erg gemakkelijk. Als ik groenten ga bereiden voor het koken, was ik ze van tevoren goed. Ik verwijder de delen die we niet opeten, zoals uienschillen, donkere groen van prei, stelen en blad van bloemkool, stronk van de bleekselderij en de onderste stukjes van wortelen. Dit snijafval leg ik apart.

Lees ook: Tips tegen voedselverspilling, deel 1 en deel 2

Diepvries

Ik heb zelden na één dag genoeg restjes groenten om bouillon van te maken. Daarom bewaar ik de groentenafval restjes in een bakje in de vriezer tot het vol is. Telkens als ik gekookt heb, gaan de groentenresten niet de GFT-bak in, maar in het bakje in de vriezer.

Hoe maak je groentebouillon van restjes?

Als je soep of stoofschotel maakt waarvoor bouillon nodig is, haal je de groenterestjes uit de vriezer. Vaak gaan daar de snijrestjes van de huidige maaltijd bij. De (bevroren) groenten doe ik in een ruime pan met koud water totdat de groenten net onder water staan. Dan breng ik het water aan de kook. Ik laat de groenterestjes zo’n 20 minuten koken. Daarna giet ik het kookvocht door een zeef. De overgebleven, afgekoelde groenteresten gaan dan in bokashi of GFT, maar ze kunnen ook prima bij het compost. De bouillon is klaar voor gebruik in stoofgerechten en soepen. Ik schenk de groentebouillon in hergebruikte glazen flessen, waarin ik ze ook invries.

Restjesbouillon maken

Groentebouillon maken van restjes

Gebruik jij weleens iets wat door anderen als afval wordt gezien? Deel het met me via @duurzamekeuzes op social media of hieronder in een reactie.

Meer lezen om voedselverspilling tegen te gaan?