Tips om langer met je smartphone te doen
Als het gaat om de voetafdruk van consumenten, hebben spullen een enorme impact. Sinds we dat weten bij DuurzameKeuzes kopen we stukken minder. En een van de belangrijkste manieren om minder te kopen, is langer doen met wat je hebt. Dat geldt zeker ook voor je smartphone. Dat vernuftige apparaat maken vereist namelijk veel meer dan we vaak bedenken. Met onze tips om langer met je smartphone te doen bespaar je geld en verklein je je ecologische voetafdruk.
De voetafdruk van je smartphone
Smartphones hebben een behoorlijk impact op het milieu. En dat komt vooral door de productie van hun onderdelen. Want het winnen van grondstoffen zoals lithium, kobalt en goud vereist intensieve mijnbouw, wat schade toebrengt aan ecosystemen en vaak gepaard gaat met slechte arbeidsomstandigheden. Daarnaast verbruikt de productie veel energie en water. Tijdens het gebruik speelt energieverbruik een rol, maar de grootste impact ontstaat bij de productie en het weggooien van een apparaat. Afgedankte smartphones bevatten schadelijke stoffen die slecht afbreken en zeldzame materialen die vaak niet worden gerecycled. Daarom is het verlengen van de levensduur van je smartphone een eenvoudige en effectieve manier om de voetafdruk van je smartphone te verkleinen.
Bescherm je smartphone
Het lijkt een no-brainer, maar een telefoon is een kostbaar en kwetsbaar apparaat; dus zorg ervoor dat je het goed beschermd. Een beschermhoes en schermbeschermer zorgen ervoor dat je telefoon beter bestand is tegen krassen, scheuren of een val makkelijker overleefd. En natuurlijk: ga voorzichtig met je apparaat om.
Laad je smartphone verstandig op
Hoe je omgaat met je telefoon, of beter nog je batterij, maakt een groot verschil. Als je vermijd de batterij volledig leeg te laten lopen gaat deze veel langer mee. Ook je smartphone niet continu tot 100% opladen maakt een verschil. Probeer je apparaat tussen de 20% en 80% te houden om slijtage aan de batterij te verminderen.
Update je toestel
Zorg ervoor dat je besturingssysteem en apps up-to-date zijn. Updates bevatten vaak beveiligingspatches en verbeteringen die je telefoon efficiënter laten werken. Zo laat je je smartphone optimaal werken en presteren en verleng je de levensduur van je apparaat. Dat is natuurlijk win win voor het milieu en je portemonnee!
Verwijder ongebruikte apps
Apps die je niet gebruikt, kunnen op de achtergrond draaien en je batterij leegtrekken. Als je regelmatig jezelf herinnert om ongebruikte apps te verwijderen maak je niet alleen opslagruimte vrij, maar laat je je telefoon ook sneller werken en voorkom je slijtage aan je batterij.
Beperk achtergrondprocessen
Sluit apps die je niet gebruikt en beperk het aantal apps dat op de achtergrond draait. Door synchronisatie op de achtergrond van apps, vooral sociale media apps, is je app meteen up-to-date als je ‘m wil gebruiken. Maar dit is helemaal niet noodzakelijk en gebruikt ongemerkt veel data. Als je het niet erg vindt een paar seconden te wachten totdat een app is bijgewerkt als je ‘m gaat gebruiken, dan kun je deze achtergronddata prima uitschakelen. Dit helpt de batterij te sparen, datagebruik te beperken en de prestaties van je smartphone te verbeteren.
Schakel onnodige functies uit
Veel mensen denken niet na welke functies je smartphone allemaal hebt, die je echt niet de hele dag nodig hebt. Als je functies zoals Bluetooth, GPS en Wi-Fi uitzet wanneer je ze niet gebruikt vermindert het energieverbruik van je telefoon aanzienlijk. Hierdoor hoef je minder snel je batterij op te laden en ga je duurzamer met je toestel om.
Stel de helderheid van het scherm in
Een minder helder scherm gebruikt simpelweg minder energie. Dus als je de helderheid van je scherm lager zet of gebruik maakt van de automatische helderheidsfunctie bespaar je energie.
Vermijd extreme temperaturen
Smartphones, en vooral je batterij, zijn niet goed bestand tegen hitte en kou. Dus stel je telefoon niet bloot aan extreme temperaturen door je toestel in de zon te laten liggen of buiten in de kou. Door extreme temperaturen kan de batterij en andere componenten beschadigen, waarmee je de levensduur van je toestel verkleint. Zorgvuldig omgaan met je apparaat voorkomt dit.
Gebruik originele opladers en accessoires
Het is geen marketingtruc van telefoonmerken om je meer van hun producten te laten kopen om originele opladers en accessoires te verkopen. Goedkope alternatieven voor opladers en accessoires kunnen je batterij en andere onderdelen tijdens gebruik beschadigen waardoor je telefoon eerder kapot gaat. Dat wil je natuurlijk voorkomen!
Tips om langer met je smartphone te doen
Door zorgvuldig om te gaan met je smartphone kun je niet alleen langer genieten van je apparaat, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld. Het verlengen van de levensduur van je telefoon is een simpele stap die veel impact kan hebben. Dus bescherm je toestel, wees bewust van hoe je het gebruikt, en voorkom onnodige verspilling. Zo maak je een verschil, voor jezelf én voor het milieu!
Meer lezen over consuminderen?
- Repair Café: uitkomst voor een duurzamer leven
- Duurzaam leven: tips voor effectief repareren
- Duurzaam dilemma: duurzame keuzes voor je smartphone
- Duurzaam kopen: waar let je op als je tweedehands speelgoed koopt?
- 7 redenen waarom tweedehands kleding beter is
Foto’s door Paul Hanaoka, Eaters Collective, Rami Al-Zayat
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!