Keuzes in duurzame menstruatieproducten

Mensen die een menstruatie hebben weten hoeveel keuzes er zijn in menstruatieproducten. De laatste jaren zijn er ook steeds meer duurzame alternatieven gekomen. Hieronder leg ik uit welke keuzes in duurzame menstruatieproducten er zijn. En welke voor- en nadelen deze producten hebben.

Welke keuzes zijn er in duurzame menstruatie producten?

Voor mensen met een menstruatie kan een duurzame keuze voor menstruatieproducten heel lastig zijn. Want welke opties heb je, en wat zijn de voor- en nadelen. Ik probeer alle momenteel verkrijgbare alternatieven hieronder te bespreken. Het grootste voordeel van herbruikbare menstruatieproducten is de enorme afvalberg die je bespaart. Daarnaast zijn de genoemde alternatieven allemaal verkrijgbaar zonder chemicaliën. Dat maakt deze producten een gezondere keus voor je lijf.

Ken je zelf nog een alternatief wat ik niet bespreek? Laat het me weten, ik hoor graag van je en leer graag nieuwe dingen.

Menstruatieondergoed

Menstruatieondergoed is ondergoed met een ingebouwd adsorberend materiaal. Je draag het ondergoed net als regulier ondergoed tijdens je menstruatie. Dan heb je geen los (wasbaar) maandverband meer nodig. Menstruatieslips zijn verkrijgbaar van verschillende materialen zoals katoen, bamboe of synthetische stoffen, waarbij het adsorberend gedeelte in alle gevallen uit een laagje synthetische stof bestaat om doorlekken te voorkomen. Ik mocht onlangs menstruatieondergoed testen, wat me erg goed beviel.

Het voordeel van menstruatieondergoed is dat het erg comfortabel en schoon aanvoelt. Een menstruatieslip kun je 8 tot 10 uur dragen. Het is daarom vaak niet nodig om buitenshuis menstruatieondergoed te vervangen. Het nadeel van een menstruatieslip is dat je je moet omkleden bij het verschonen. Voordelen van menstruatieondergoed is dat je maandverband niet kan verschuiven bij sporten of slapen. Ook voel je het maandverband of de sluiting niet zitten. Daarnaast is het onzichtbaar bij bijvoorbeeld omkleden.

Lees ook: Duurzame menstruatie: Snuggs menstruatieondergoed getest

Snuggs menstruatieondergoed getest
Duurzame menstruatie: menstruatiecup

Menstruatiecup

In 2017 stapte ik over van wegwerpproducten naar de menstruatiecup. Een menstruatiecup is een herbruikbaar siliconen ‘kuipje’ om je menstruatie op te vangen. Omdat het siliconen flexibel is, is het gemakkelijk in te brengen. Het product is herbruikbaar tot wel 10 jaar. En de meeste fabrikanten geven aan dat de cup 10 tot 12 uur te dragen is. Toen ik begon met het gebruiken van de menstruatiecup moest ik een aantal keer oefenen om de cup juist in te brengen. Maar nu ik eraan gewend ben, wil ik nooit meer anders. Wat enorm praktisch is zo’n cup. Binnenshuis is legen van de cup in het toilet, en schoonmaken aan de wastafel in mijn eigen badkamer erg gemakkelijk. Op mijn werk hebben we een toilet met wastafel in het toilet. Dus dat maakt verschonen eenvoudig. Als ik buitenshuis ben, en niet zeker weet of ik water bij de hand ga hebben, neem ik een flesje water en (nat) washandje in een wetbag mee. Het is een groot voordeel van de cup zijn dat je hem niet voelt zitten. Je kunt er alles mee doen, zoals sporten en zwemmen. Na de eerste aanschaf en los van het uiteindelijke weggooien, is de cup volledig afvalvrij. Een nadeel kan zijn dat je de cup na elke menstruatie uit moet koken. Verder is de initiele aanschafprijs hoger dan bij wegwerpproducten. Maar vanwege de extreem lange levensduur, verdien je dit aankoopbedrag in vergelijking tot wegwerpproducten binnen een jaar zeker terug.

Heb je geen idee waar je op moet letten bij de aanschaf van een menstruatiecup, dan heeft de website van cupkiezer.nl de cupquiz om je te helpen.

Wasbare tampons

Naast de wasbare maandverbanden, kun je ook kiezen voor wasbare tampons. Het is een lapje katoen met een touwtje dat je oprolt en inbrengt als een tampon. Het gebruik is precies hetzelfde als bij een wegwerp tampon. Je dient de tampon na 4 tot 6 uur te vervangen door een schone. Na gebruik spoel je de wasbare tampon af met koud water en was je deze in de wasmachine. Buitenshuis bewaar je de gebruikte tampon in een waterdicht zakje of wetbag. Voordeel van de tampons is dat het eenvoudig te maken is, wellicht zelfs thuis met een lapje (bio) katoen. Je kunt wasbare tampons gebruiken met sporten en zwemmen. Bij normaal gebruik gaat een wasbare tampon zo’n 10 jaar mee. Het product is duurder dan het gebruik van wegwerpproducten, maar terugverdientijd is relatief kort. Wel is het duurder dan bijvoorbeeld een enkele investering in een menstruatiecup, omdat je er daarvan maar één nodig hebt.

Wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband is precies zoals de naam zegt: maandverband dat je telkens opnieuw kunt uitwassen en je dus niet weggooit. Toegegeven: het is natuurlijk even wennen dat je je maandverband uitwast. Ik gebruik nu zo’n twee jaar wasbaar maandverband, en het went snel. Voor onderweg heb ik een uitwasbare wetbag bij me om gebruikt maandverband in te doen. Thuis doe ik gebruikt maandverband in een luieremmer met koud water, totdat ik het was in de wasmachine. Als de emmer wat langer staat, voeg ik wat soda toe zodat de bloedvlekken er later makkelijker uit gaan. Wel merk ik dat de witte maandverbanden na 2 jaar niet meer zo wit zijn als toen ik ze kocht. Maar daar stoor ik me niet zo aan.

Nadeel van wasbare maandverband is dat je de drukknoopjes soms voelt zitten bij fietsen. Met klittenbandsluiting heb je dit probleem minder, heb ik begrepen. Verder is wasbaar maandverband iets dikker dan wegwerpmaandverband, waardoor je het beter voelt zitten. Voordelen zijn dat het herbruikbaar maandverband veel fijner, schoner en frisser voelt dan wegwerp maandverband. Met de plastic bestanddelen van wegwerp maandverband vond ik het vaak broeierig, plakkerig en onprettig.

duurzame menstruatie producten wasbaar maandverband

Wasbare sponsjes

Als duurzaam alternatief voor wegwerp menstruatieproducten is er ook de wasbare herbruikbare spons. Het gaat hier om zeespons. Zo’n spons is biologisch gezien een dier, maar heeft geen organen, zenuwen of spieren. Ik heb me laten vertellen dat vegans het daarom ook gebruiken. Er zijn ook synthetische menstruatiesponzen te koop; die zijn in principe juist als wegwerpproduct bedoelt, omdat ze na reiniging niet meer hygienisch schoon zouden worden. Een menstruatiespons adsorbeert het menstruatiebloed door deze in te brengen net als een tampon. Je kunt een spons tot 8 uur achtereen gebruiken. Tussendoor spoel je de spons uit onder de kraan. Tussen twee menstruatieperioden maak je de spons schoon door deze te wassen met zeep of te laten weken in water met (appel) azijn of bakingsoda. Een natuurlijke zeespons is hypo-allergeen en anti-bacterieel. Daardoor kun je ze keer of keer hergebruikbaaren; dit in tegenstelling tot de eerder genoemde synthetische menstruatiespons. Ik heb zelf geen ervaring met een menstruatiespons. Genoemde voordelen van de wasbare menstruatiespons zijn dat deze makkelijk in de brengen is. Verder schijnt een menstruatiespons erg comfortabel, en het kan zelfs tijdens de s€ks ingelaten worden. Nadeel kan zijn dat je de spons na enkele maanden gebruik al dient te vernieuwen. Daardoor is het product duurder in vergelijking tot een menstruatiecup of wasbaar maandverband, of zelfs wegwerpproducten.

Duurzame wegwerp menstruatieproducten

Het wassen van maandverband, herbruikbare tampons en menstruatiecups kan je ook een brug te ver zijn. Ook dan zijn er duurzamere keuzes te maken dan reguliere wegwerpproducten. Conventionele menstruatieproducten kunnen chlorides, pesticiden en aceton bevatten, en zitten vol met plastics. Ik was me daar jarenlang niet van bewust. Maar toen ik het eenmaal wist, wilde ik dat niet meer in de buurt van mijn vagina. Zelf had ik er geen last van, maar die chemicaliën kunnen ook leiding tot irritatie, ontstekingen, allergieën en hormoonverstoring. Daar pas ik liever voor.

Duurzame keuzes voor wegwerp menstruatieproducten zijn meestal gezonder. Tegenwoordig zijn er meerdere alternatieven in biologische en natuurlijke menstruatieproducten, die beter afbreekbaar zijn dan plastic. Ze zijn daardoor gezonder voor je lijf en beter voor het milieu. Voorbeelden van biologische en natuurlijke merken zijn: Yoni en Natracare.

Keuzes in duurzame menstruatieproducten

Duurzame keuzes bestaan bij de aanwezigheid van alternatieven. En er zijn gelukkig genoeg alternatieven voor de conventionele wegwerp menstruatieproducten met chemicaliën en plastic. Hierboven heb ik de voordelen en nadelen uitgelegd van alle keuzes in duurzame menstruatieproducten.

Gebruik jij duurzame menstruatieproducten? Hoe bevalt het? Ik hoor graag jouw mening, laat een reactie achter onder dit artikel.

Meer lezen?

Foto’s: Wasbaar maandverband van FancySew, Oana Cristina via Unsplash

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost.