De Kleine Stapjes Cursus (6): maak een recycle station!
Wil je duurzamer leven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Doe mee met De Kleine Stapjes Cursus. In samenwerking met Genoeg Magazine zet ik eenvoudige en leuke stappen zetten voor je groenere lifestyle. En je kunt de afleveringen op volgorde lezen, of lekker door elkaar. Jij bepaalt welke stap bij je past. Vandaag aflevering 6: maak een recycle station!
Waarom recyclen?
In Nederland produceren we gemiddeld 490 kg afval per jaar, waarvan 180 kg restafval. Gelukkig recyclen we steeds meer. Maar nog steeds gaan waardevolle materialen verloren in het restafval. Dat is zonde! Want veel van onze afgedankte spullen of resten kunnen prima opnieuw gebruikt worden. Door te recyclen zijn geen nieuwe grondstoffen nodig. Hierdoor blijft de natuur intact en is er minder import van grondstoffen nodig. Het is daarom niet alleen beter voor het milieu, maar het is ook veel goedkoper.
Welk afval kunnen we scheiden?
In Nederland wordt veel afval apart opgehaald. Papier gaat in de papierbak, glas kun je kwijt in de glasbak, plastic gaat in de plastic container of PMD zak, kleding gaat in de textielcontainer, en voor de milieustraat is er voor chemisch afval, bouwrestanten, en elektrische apparaten. Zo gaan er geen kostbare grondstoffen verloren en komen giftige stoffen niet in ons milieu terecht. Maar we moeten het wel zelf doen!
Nog beter: afval voorkomen
Recyclen is absoluut een goed idee voor al ons afval. Maar nog beter is het om afval te voorkomen. Denk bij aanschaf van spullen eens na of je ze werkelijk nodig hebt. En kies voor kwalitatieve producten die lang mee gaan. Repareer je spullen als ze kapot zijn. Zo voorkomen we aan de bron dat afval geproduceerd wordt.
Lees ook: Zo pak je het aan: consuminderen!
Maak je eigen recyclestation
Wil je thuis ook aan de slag met het recyclen van je afval? Pak het slim aan en maak een recyclestation om je te helpen je afval te scheiden en weg te brengen. Volg mijn stappenplan:
Stap 1: Inventariseer
Inventariseer welke soorten afval je gescheiden wilt inleveren; glas, plastic, papier en karton, of juist hout en GFT. Weet je niet goed hoe dat bij jou zit? Hou eens bij wat je weggooit in een week. Of nog stoerder: gooi die vuiliszak eens om en kijk wat erin zit. Zo weet je het allerbest waar jouw afval uit bestaat!
Stap 2: start in de keuken
Zorg voor de juiste afvalbakken in je keuken, waar je het meeste afval hebt. Ik heb een grote dubbele afvalscheidingsbak staan voor plastic en restafval. Onder het aanrecht staat mijn Bokashi, waarin ik mijn GFT composteer. Heb ik heel veel groenafval, dan gaat het direct in de groene kliko.
Stap 3: Maak een recycle station
Maak een andere plek in je huis, garage of balkon waar je afval tijdelijk kwijt kunt. Zorg dat je de ruimte maakt die past bij jouw gewoonten en de plek die je hebt. Kun je een plekje in een kast vrijmaken, of onder de trap. Of maak je ruimte in je schuurtje? Breng je je afval regelmatig weg, dan kan de ruimte kleiner zijn. Of heb je weinig ruimte, neem jezelf voor vaker naar de milieustraat te gaan! Ik heb een paar grote bakken voor glas (één bak voor potjes die ik hergebruik, en één voor de glasbak). Daarnaast heb ik een stellingkast in de garage met wat plek voor kartonnen dozen (voor verzenden van bijvoorbeeld Marktplaats verkopen), batterijen, statiegeld flessen en glazen potten van Pieter Pot. Volle PMD zakken hang ik aan de rand van de kast om ze op het juiste moment aan de straat te zetten.
Stap 4: Gebruik je kliko’s
Veel gemeenten maken afvalscheiding gemakkelijk door verschillende kleuren kliko’s aan te bieden. Wij hebben een blauwe container voor papier en karton, een groene voor GFT en een zwarte voor restafval. Heb je plek voor deze kliko’s, gebruik ze dan ook waarvoor ze bedoelt zijn. Zo hoef je binnen geen plek te maken voor deze tijdelijke opslag van je afval.
Stap 5: Denk vooruit
Bedenk bij aankoop of ingebruikname al hoe je iets kunt recyclen. Gebruik je vet om te bakken of frituren, bewaar de fles of kan om het gebruikte (afgekoelde!) vet later in terug te doen. Bij veel supermarkten is tegenwoordig een mogelijkheid gebruikt (frituur)vet in te leveren. Kijk op de website van jouw gemeente waar het bij jou kan! Bewaar een doos van een nieuw apparaat om het overige verpakkingsmateriaal tijdelijk in te bewaren, of leg een bakje neer voor je gebruikte batterijen.
Stap 6: Maak voor alles een plekje
In onze recycle kast is ook plek voor oude lampen, kapotte elektrische apparaten en (klein)chemmisch afval (zoals verfresten). Door deze spullen tijdelijk (!) een vaste plek te geven gaat er niks onnodig naar het restafval. Periodiek brengen we het afval weg naar de milieustraat!
Stap 7: maak een kringloop doos
Als laatste heb ik een doos klaar staan voor spullen die naar de kringloop gaan. Kleding, speelgoed of andere dingen, die bekenden kunnen gebruiken, geef ik vaak meteen door. Maar als ik niemand weet voor onze gebruikte spullen (die niet stuk of vies zijn), dan gaat het naar de kringloop. Zoek online naar je dichtstbijzijnde kringloop en bekijk wanneer en hoe je spullen kunt aanleveren.
Stap 8: Maak een afspraak met jezelf (en de milieustraat)
Breng je afval weg als een recycle-bak vol is, of zet een afspraak met jezelf in je agenda om naar de milieustraat te rijden. Op die manier wordt je recycle-station niet overvol en blijf je niet zitten met de troep. Onthoud: je recycle-station is altijd een tijdelijke opslag!
Weet je niet zeker waar afval hoort? Kijk op de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.
Winactie: 50 euro shoptegoed bij Binqer
In samenwerking met Binqer maak je kans op 50 euro shoptegoed voor je eigen recycling station thuis. Binqer levert alles op het gebied van afvalscheiding voor de zakelijke markt en voor consumenten. Neem gerust een kijkje bij al hun afvalscheidingsbakken. Wil jij kans maken op die 50 euro shoptegoed? Stuur voor 18 februari 2023 een e-mail met je naam en adres. Winnaars krijgen bericht als ze hebben gewonnen.
Cursus VerduurSamen in 12 Kleine Stapjes
Bekijk alle afleveringen van de Cursus VerduurSamen in 12 Kleine Stapjes:
- Aflevering 1: Koken zonder plastic
- Aflevering 2: Kies plantaardig voedsel
- Aflevering 3: Je inbox opruimen
- Aflevering 4: Bespaar gas
- Aflevering 5: Voedselverspilling voorkomen
- Aflevering 7: Over reizen
- Aflevering 8: Neem je vervoer onder de loep
- Aflevering 9: Besparen op electriciteit
Deze cursus is een samenwerking tussen Duurzamekeuzes.com en Genoeg Magazine en is kosteloos te volgen. Wil je geen aflevering missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Genoeg en DuurzameKeuzes.
Volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!