Appelazijn maken van restjes; zo doe je het!

Appelazijn maken van restjes; zo doe je het!
Appelazijn maken van restjes

Met 3 kinderen heb ik appelschillen en klokhuizen genoeg. Dus maak ik appelazijn van die restjes. Ik gebruik de appelazijn voor bakken, schoonmaken en als conditioner voor mijn haar. En dat allemaal van schilletjes die anders rechtstreek in de GFT bak verdwijnen.

Klokhuizen en appelschillen

Mijn jongens zijn dol op appels. En zelf eten mijn man en ik er ook wel een paar. Dus er gaat in een doorsnee week wel een aantal kilo’s appels doorheen. Voor de jongens verwijder ik de klokhuizen met een appelboor, en voor het bakken wil ik appels ook nog wel schillen. De klokhuizen en appelschillen gooi ik niet weg, maar bewaar ik.

Ik bewaar de appelrestjes tot gebruik in de vriezer in een bewaarbak. Als deze bak vol is, doe ik ze samen in een grote weckpot zonder deksel om appelazijn van te maken.

Appelazijn maken van restjes
Appelazijn maken is simpel

Appelazijn maken van restjes

Om appelazijn te maken doe je de schillen en klokhuizen van de appels in een grote pot zonder deksel. Het is voor het fermentatieproces niet erg dat de appelrestjes al bevroren zijn geweest. Appelazijn maken kun je met verse of bevroren restjes doen. De schil en klokhuis van een stuk of 6 appels is genoeg voor een pot van anderhalf tot twee liter water.

Ik voeg een paar eetlepels suiker toe aan de pot met appelrestjes. Daarna schenk ik er water bij tot alle restjes onder water staat. Als je al eerder appelazijn hebt gemaakt, kun je de suiker ook weglaten en een flinke scheut van je eigen appelazijn toevoegen om het azijnproces te laten starten.

Fermentateren: appelazijn maken

Door de suiker (of scheut appelazijn) zullen de restjes van de appels gaan fermenteren. Zorg ervoor dat je elke dag een paar keer roert als je eraan denkt. Dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof bij je fermentatieproces komt. Ook voorkom je hiermee dat er schimmel ontstaat op stukjes appel, die wellicht toch een stukje boven het water uitkomen. Na een paar dagen zie je al bubbels ontstaan. Daarna is een keer per dag roeren voldoende.

Na een week ruikt het mengsel licht naar alcohol. Nog een week of 2 later ruikt het naar azijn. Daarna zal het mengsel stoppen met bubbelen. Als dat gebeurt kun je de appelresten uit de azijn zeven. Ik doe de appelrestjesazijn eerst door een zeef om de grote stukken appel en schillen eruit te halen. Daarna zeef ik het mengsel door een thee- of kaasdoek in een fles.

Zorg dat de fles goed schoon is om je appelazijn in te bewaren. Ik maak flessen graag schoon in een teiltje warm water met wat (kristal)soda. De appelazijn kun je erg lang bewaren. Als je dat doet, zullen er wellicht troebele sliertjes of een laagje bovenin komen. Zolang dit geen schimmel is, kun je de azijn door elkaar schudden en gebruiken. Het is de fermentatie die door is gegaan, en het wordt ook wel ‘de moeder’ genoemt.

Appelazijn gebruiken

Appelazijn gebruik ik voor veel dingen. Sowieso kun je ermee schoonmaken, zoals je dat met andere azijn ook kunt. De zuurgraad van zelfgemaakte azijn kan iets lager zijn, zodat je wat meer moet gebruiken.

Verder gebruik ik de zelfgemaakte appelazijn als conditioner. Ik spoel met 1 deel zelfgemaakte appelazijn met drie delen water mijn haren na het wassen met een shampoobar.

Appelazijn maken van restjes; zo doe je het!

Dit is hoe ik zelf appelazijn maak van restjes appel die anders in het GFT of op de composthoop belang waren. Voor een zeer uitgebreide beschrijving en tips raad ik je het blog van ZeroWasteChef aan over appelrestjesazijn.

Meer tips over restjes gebruiken? Maak eens groentenrestjes-bouillon of gebruik bruine bananen in muffins of pannekoeken.

Waarvoor gebruik jij (appel)azijn?

 

2 Comments on “Appelazijn maken van restjes; zo doe je het!

  1. Goedendag! Was zo leuk om te lezen. Nog even een vraagje: bewaar ik de pot tijdens het proces in het donker of kan ik het gewoon op het aanrecht laten staan?

    • Hallo Yolanda, Ik zet het gewoon op het aanrecht, zonder afdekking. Maar rechtstreeks in de zon is niet zo’n goed idee. Succes!

Laat een reactie achter