Duurzaam koffie drinken: 6 tips voor een milieuvriendelijk bakkie troost
Koffie drinken is voor mij, en vele anderen, een vast onderdeel van de dag. Niet alleen om de dag mee te starten, maar ook als sociale interactie met anderen. Hoe vaak ga jij met vrienden een lekker bakkie troost drinken? Helaas heeft koffie ook een impact op het milieu. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je koffieroutine te duurzamer te maken. Duurzamekeuzes.com geeft je zes praktische tips om bewuster met je kopje koffie om te gaan en duurzaam koffie te drinken.
Drink minder koffie
Het klinkt misschien als een vreemde tip in een artikel over koffie, maar met mate koffie drinken is een van de eenvoudigste manieren om je koffiedrinken duurzamer te maken. De grote wereldwijde vraag naar koffie leidt namelijk tot ontbossing en verlies van biodiversiteit. Bovendien gebruiken koffieplantages veelvuldig pesticiden en kunstmest. Koffie is ook een grote uitstoter van CO2; wel 28,53 kilogram CO2 per kg koffie (in vergelijking, bananen hebben bijvoorbeeld 0,86 kg CO2 uitstoot per kilogram). Door simpelweg met mate koffie te drinken doe je niet alleen je gezondheid, maar ook het milieu een goede dienst.
Zet alleen de koffie die je nodig hebt
Gooi geen koffie weg door te veel te zetten. Dat klinkt super logisch. Maar de gemiddelde Nederlander gooide in 2022 bijna 30 liter koffie weg per jaar. Door precies de hoeveelheid koffie te zetten die je wilt drinken voorkom je gemakkelijk verspilling. Doe dit door een koffie-methode te kiezen, die past bij je gebruik. Drink je weinig koffie, kies dan een kleine cafetière of een handmatige dripper, waarbij je nauwkeurig kunt afmeten hoeveel koffie je nodig hebt. Drink je meer koffie, kies dan eerder voor een bonenmachine, waar je individuele kopjes zet.
Vermijd koemelk in je koffie
Koffie met koemelk lijkt onschuldig, maar de productie van zuivel heeft een aanzienlijke impact op het milieu door uitstoot van broeikasgassen en waterverbruik. Als je koffie drinkt met dierlijke melk stijgt de impact van je kopje koffie zelfs met een factor 14 (!). Kies dus, als je melk in je koffie wil, bij voorkeur voor plantaardige alternatieven zoals havermelk of sojamelk. Deze koffiemelk is duurzamer en net zo lekker (al moet je soms even wennen).
Hergebruik je koffiedik
Koffiedik hoeft niet in de prullenbak te belanden. Je kunt koffiedrap namelijk heel makkelijk hergebruiken als natuurlijke meststof voor je planten, in je compoast, als scrub voor je huid, of zelfs om nare geurtjes in je huis te absorberen. Zo geef je je koffieresten een tweede leven en verminder je je afval.
Kies koffie met een duurzaam keurmerk
Niet alle koffie is gelijk. Door koffie te kopen met een keurmerk zoals Fairtrade of Rainforest Alliance, ondersteun je boeren die op een verantwoorde manier koffie telen. Deze keurmerken garanderen eerlijke prijzen voor boeren en beschermen de biodiversiteit in koffieproducerende regio’s. Als je kiest voor koffie met een biologisch keurmerk, weet je bovendien zeker dat er geen kunstmatige pesticiden zijn gebruikt voor het telen van jouw koffieboon.
Vermijd wegwerpbekers en cupjes
De manier waarop je koffie drinkt kan ook bijdragen aan milieuschade. Drink je vaak koffie ondeweg? Dan zorgt het meenemen van je eigen beker niet alleen steeds vaker voor korting op je bakkie pleur, maar je vermindert ook de afvalberg. Verder draagt je koffieroutine thuis bij aan de afvalberg als je gebruik maakt van cupjes of capsules om koffie te zetten. Herbruikbare cupjes zijn beter voor het milieu. Op kies gewoon voor gemalen koffie of koffiebonen om je koffie thuis te zetten.
Duurzaam koffie drinken
Milieuvriendelijker je bakkie koffie drinken is niet zo moeilijk als het lijkt. Door kleine aanpassingen, maak je het verschil: drink minder, voorkom verspilling, kies voor plantaardige melk, koffie met een keurmerk, hergebruik koffiedik en vermijd afval zoals bekers en cupjes. Zo geniet je van je kop koffie terwijl je zorgt voor een groenere wereld.
Meer lezen over duurzame voeding?
- Creatieve ideeën voor het gebruik van voedselrestjes
- Zo doe je het: voedsel plasticvrij bewaren
- Is palmolie duurzaam of niet? Waarom ik producten met palmolie koop.
- Vaker vegetarisch eten? Eenvoudige stappen en recepten om mee te beginnen
- Duurzame en bespaartips voor je koelkast
Foto’s: Jonas Jacobsen via Unsplash
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Maar denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.