Duurzaam kopen: waar let je op als je tweedehands speelgoed koopt?

Het kiezen voor tweedehands spullen is een hele goede manier om duurzamer te consumeren. Zeker wanneer het gaat om speelgoed is de tweedehands markt enorm. Maar waar let je op als je tweedehands speelgoed koopt? Geen nood! Duurzamekeuzes helpt je met een aantal zaken waarmee je rekening moeten houden om hoogwaardig speelgoed te vinden, waar je nog jarenlang plezier van gaat hebben. Hier zijn enkele tips om mee te nemen in je zoektocht naar tweedehands speelgoed.

Veiligheid boven alles

Tweedehands speelgoed is beter voor het milieu dan nieuw. Maar tweedehands speelgoed moet wel onbeschadigd en goed werkend zijn. Als het om speelgoed gaan vind ik veiligheid altijd een prioriteit. Controleer daarom bij het kopen van tweedehands speelgoed of er losse onderdelen zijn, of er stukken ontbreken of het speelgoed beschadigd is. Zorg er vooral voor dat het speelgoed geen scherpe randen, losse onderdelen of andere mogelijke gevaren heeft.

Kies kwalitatieve materialen

Als je investeert in kwalitatief speelgoed, dan is het bestand tegen intensief gebruik en doorstaat de tand des tijds. Materialen zoals hout, metaal en stevig kunststof gaan vaak langer mee dan goedkopere alternatieven. Het helpt om te kiezen voor merken die bekend staan om hun duurzaamheid en kwaliteit.

waar let je op als je tweedehands speelgoed koopt

Controleer de herkomst van het speelgoed

Probeer informatie te achterhalen over de oorsprong van het speelgoed en de materialen waaruit het is gemaakt. Ouder speelgoed kan materialen bevatten wat we tegenwoordig liever vermijden. Daarbij kun je denken aan vintage speelgoed dat schadelijke stoffen zoals BPA, lood of ftalaten bevat. In 2013 is er een aangescherpte speelgoedrichtlijn gekomen, waar speelgoed aan moet voldoen. Zeker speelgoed uit de jaren 1970 en 1980 kan grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen bevatten, zo blijkt uit onderzoek. Er werden giftige stoffen als lood, cadmium en arsenicum aangetroffen in speelgoed, ook bij iconische merken zoals My Little Pony, Fisher Price of Barbie. Dus hoe mooi het ook lijkt dat je kinderen spelen met die gouwe ouwe waar jij ook mee gespeelt hebt, voor hun gezondheid kun je beter iets recenter tweedehands speelgoed kiezen.

Waar let je op bij tweedehands speelgoed

Kijk naar de levensduur van speelgoed

Als je speelgoed kiest voor je kind, neem dan ook mee hoe lang je kind met het speelgoed gaat spelen. Er is een heleboel speelgoed dat meegroeit met je kind en aanpasbaar is aan verschillende ontwikkelingsfasen van je kind, waardoor het langer relevant blijft. Zo verleng je niet alleen de levensduur van het speelgoed, maar je zorgt er ook voor dat jij minder snel iets nieuws hoeft te kopen.

Koop lokaal

Als je tweedehands speelgoed gaat komen is het handig om te zoeken bij lokale tweedehands winkels, speelgoedmarkten, ruilbeurzen of online platforms, waar je bij stads- of buurtgenoten kunt kopen. Door lokaal tweedehands te kopen verminder je de transportafstand en bovendien ondersteun je je ‘buren’ en lokale duurzame winkels. Bovendien kun je het speelgoed persoonlijk inspecteren voordat je het koopt. Zo heb je minder kans op een miskoop!

controleer of puzzels compleet zijn als je tweedehands speelgoed koopt

Informeer jezelf over de verkoper

Als je online tweedehands speelgoed koopt, zorg er dan voor dat je de verkoper vertrouwt. Lees goed beoordelingen, kijk hoe lang het account al actief is (een zeer recent account kan een potentieel nep-account zijn), vraag om extra foto’s en stel vragen over de staat van het speelgoed. Door transparante communicatie met de verkoper kun je teleurstellingen voorkomen.

Duurzaam kopen: waar let je op als je tweedehands speelgoed koopt?

Door bewust te kiezen voor tweedehands speelgoed wat leuk is voor je (klein)kinderen, maak je ook een duurzame keuze voor de planeet. En door deze tips mee te nemen, koop je slimmer, beter en gezonder. Duurzaamheid begint ook hier met kleine, doordachte keuzes in ons dagelijks leven.

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Header foto door Freepik

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *