Duurzame voeding voor kinderen: eenvoudige en haalbare tips!

Author Photo
Lieke Sauer

5 mei 2025

In onze drukke levens met luiers verschonen, van en naar de opvang en je werk sjezen, opdrachten van de juf of klassenouder uitvoeren en cadeaus voor kinderfeestjes regelen lijkt weinig tijd en ruimte om na te denken over duurzame voeding voor onze kroost. In dit artikel neemt teamlid Lieke Sauer je mee in waarom dit belangrijk is en hoe het makkelijk uit te voeren is. Niet alles hoeft je aan te spreken of bij jouw gezin te passen, neem mee wat jij denkt dat haalbaar is. Met babysteps kom je er ook!

Wat is duurzame voeding voor kinderen?

Allereerst, wat is duurzame voeding of duurzaam eten? De Food and Agricultural Organization van de VN heeft een definitie voor voedselpatronen: “Duurzame voedselpatronen zijn voedselpatronen met een lage milieubelasting, die bijdragen aan voedselveiligheid en gezondheid voor de huidige en toekomstige generaties. Het voorzien in de behoeften van de wereldbevolking betekent dat er voldoende, gevarieerd, gezond en veilig voedsel beschikbaar is en dat dit eerlijk verdeeld is.” Het Voedingscentrum (2025) vat dat als volgt samen: ‘een productie en consumptie van voeding met respect voor mens, dier en milieu’. Oftewel, is het gezond wat we eten? Wordt er goed voor de dieren gezorgd die we uiteindelijk opeten? Verspillen we niet teveel voedsel? Eten we de juiste vis? Soms is door de bomen het bos niet meer te zien en daarom nemen we je mee in een aantal thema’s met praktische tips!

Minder vlees eten: hoe doe je dat met kinderen?

Een van de grootste winstpakkers voor het milieu? Minder vlees eten. En dat kan ook prima met kinderen. Vlees zorgt voor enorm veel impact op het milieu omdat we veel land, water en voer nodig hebben. Wist je bijvoorbeeld dat rundvlees voor de meeste CO2-uitstoot zorgt (o.a. omdat koeien lekker veel scheten laten in de wei)? Wat doen wij daarom thuis?

1. Minder grote porties vlees eten.

Dor de porties die je eet kleiner te maken, eet je al snel minder vlees. Deel bijvoorbeeld twee worstjes of hamburgers met vier personen, in plaats van voor ieder eentje. Zeker kinderen tot en met 8 jaar hebben nog niet zoveel vlees nodig. Dat scheelt voor het milieu en ook in de portemonnee!

2. Kies minder rund en meer duurzamer vlees

De productie van kip heeft minder impact op het milieu, dan rundvlees. Kies bijvoorbeeld voor kipgehakt en kipworstjes in plaats van een stuk rund- of varkensvlees. Dit zijn makkelijke switch en de kinderen vinden het net zo lekker.

3. Meer vegetarisch of plantaardig eten in je gezin

Eigenlijk is vegetarisch eten al niet meer weg te denken van je familiemaaltijd. De positieve effecten van plantaardig eten komen uit meerdere onderzoeken naar voren. En inmiddels staan supermarkt magazines als Allerhande en Boodschappen vol met recepten en inspiratie. It’s a trend! Wil je makkelijker meer plantaardig eten? Volg deze tips:

  • Filter bij het zoeken naar recepten in bijv. AH of Jumbo app op ‘Vegetarisch/Plantaardig’. Swap kip in je curry eens voor kikkererwten (veel goedkoper) en je gehakt in lasagna of bolognese voor linzen.
  • Maak toetjes, smoothies, havermoutpap, en ijsjes met plantaardige zuivel. Ongezoete sojayoghurt of -melk bevat de meeste voedingsstoffen van alle plantaardige zuivel. Een keertje afwisselen met bijv. kokosyoghurt is niet erg. Een mangoshake is een van onze favorieten! Als je nog geen staafmixer of blender hebt, is het de moeite waard om deze aan te schaffen. Op Marktplaats vind je genoeg keus.
  • Varieer met plantaardig broodbeleg door je kind hummus of muhammara te geven, zoals zongedroogde tomaat hummus of hummus van geroosterde paprika. Ook ideaal voor op een snackbordje bij de borrel of voor het eten met volkoren soepstengels erbij. Of op een volkoren wrap met falafel en rauwkost voor een makkelijke en snelle avondmaaltijd. Daarnaast is 100% pindakaas altijd een goede optie (van die heerlijke grote literemmers zijn bij elke supermarkt verkrijgbaar). Een rijstwafel of cracker met pindakaas en plakjes banaan als ze uit school komen is altijd een winnaar.

Minder voedsel verspillen met kinderen doe je zo

Laten we beginnen met een feitje: Voedselverspilling kost elke Nederlander 140 euro per jaar, dat staat gelijk aan 3 kaartjes voor de Efteling. In de top 10 meest verspilde etenswaren staan onder andere brood, groente en fruit. Denk eens aan kliekjes die over zijn of teveel verschillende soorten broodbeleg die open gaan. Maar we hebben tips om minder te verspillen:

duurzame voeding voor kinderen ijsjes

1. Brood in de vriezer

Leg je brood in de vriezer en haal ’s ochtends de hoeveelheid boterhammen uit die je nodig hebt voor de broodtrommel van de kinderen. Wat daar ook fijn aan is, is dat de boterhammen lekker koel en fris de broodtrommel in gaan. Mocht er toch een keer brood over zijn, maak dan tosti’s, wentelteefjes of broodpudding. Vooral die laatste is echt heel lekker en fijn om restjes (plantaardige) melk, brood en bijvoorbeeld jam in op te maken.

2. Maak snackbordjes met restjes

Snackbordjes zijn de ideale manier om restjes groente en fruit op te maken. Die halve paprika die je teveel had voor een recept, dat restje kaas wat niet meer makkelijk te schaven is, het open pak toastjes wat over was van de borrel, de halve appel op het aanrecht na het ontbijt: snijd het allemaal lekker op en maak er een gezellig bordje van voor als de kids uit school komen of neem het mee voor een picknick. Zodra je kinderen er aan toe zijn, kun je ze zelf het bordje mee laten maken; dat maakt het extra aantrekkelijk!

3. Verwerk restjes in smoothies of ijsjes

Restjes fruit, die  er niet meer mooi uitzien, kun je verwerken in smoothies of ijsjes. Doe ze in een mooi ijsvormpje, bijvoorbeeld van Nuby. Of maak een smoothie voor jezelf met fruit en (plantaardige) yoghurt/melk en bijvoorbeeld wat citroen- of limoensap en doe de rest in de ijsvormpjes. Twee vliegen in een klap!

Tips voor een plasticvrije keuken broodtrommel

Minder verpakkingen: duurzaam boodschappen doen met kinderen

We kennen allemaal de volle prullenbak, zóveel plastic en papier van alle verpakkingen waar ons eten in vervoerd wordt. Hier een paar simpele tips om jou en je kinderen makkelijke swaps te laten maken naar minder afval.

1. Kies voor herbruikbaar

Misschien een open deur, maar schaf een herbruikbare (RVS) waterfles aan of vraag er eentje voor de verjaardag of Sinterklaas of kerst voor je kind. Fijne en kwalitatief goede merken zijn Camelbak en Klean Kanteen. En vergeet niet een herbruikbare koffiebeker voor jezelf. Voordat je koopt? Vraag in je buurt- of familieapp of iemand nog zo’n beker heeft staan die ze niet gebruiken en of jij die mag hebben. Vaak worden deze als kerstcadeau of relatiegeschenk gegeven en eindigen ze in een la of kast of bij de kringloop.

2. Maak het een uitje

Zoek je nog een leuk uitje met je kind(eren)? Kijk of je ergens verpakkingsvrij kunt gaan winkelen bij jou in de buurt. Een boerderijwinkel, een zero-waste winkel of -bus, maar ook supermarkten bieden tegenwoordig verpakkingsvrije opties aan. Bij Simon Levelt kun je je eigen blik/pot meenemen om je favoriete koffiebonen of thee bij te vullen. Online kun je terecht bij Pieter Pot. Vaak zijn de producten ook biologisch en doordat je geen verpakking nodig hebt soms ook goedkoper dan in de supermarkt.

3. Doe het in je eigen bakje

Neem je een snack mee onderweg of mee naar school? Koop geen kant-en-klaar verpakte producten. Doosjes rozijntjes zijn makkelijk en schattig, maar zijn prijzig. Laat een grote pot rozijnen vullen bij de zero-waste winkel en doe dit in een klein bakje doen voor je kind. Ook hier zijn Marktplaats en de kringloop je beste vriend voor goede tweedehands keuze voor leuke bakjes.

Kleine stapjes, grote impact voor duurzame voeding voor kinderen

Duurzame voeding voor kinderen hoeft echt niet ingewikkeld of perfect te zijn. Door simpelweg wat vaker vegetarisch te koken, kliekjes creatief op te maken of je kind een herbruikbare waterfles mee te geven, zet je al mooie stappen. Je geeft niet alleen het goede voorbeeld, maar leert je kinderen ook spelenderwijs bewuste keuzes maken. En dat is misschien wel het meest duurzame wat je kunt doen. Hopelijk heb je zin om lekker aan de slag te gaan met een of meerdere van deze tips. Wil je meer weten of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat je reactie hieronder achter!

Meer lezen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!

Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.

Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!

Volg ons op alle sociale media.