Opgroeien terwijl de wereld in brand staat – boek review

Opgroeien terwijl de wereld in brand staat

Opgroeien terwijl de wereld in brand staat is zo’n boek dat je met je neus op de feiten drukt over klimaatverandering en je tegelijkertijd hoopvol maakt. Het is een boek vol verhalen over jongeren die het verschil maken. Dat maakt het lezen van dit boek zeer de moeite waard.

Jeugd en duurzaamheid

Opgroeien terwijl de wereld in brand staat schetst het beeld van duurzaamheid over de verschillende generaties. En het laat zien hoe duurzaamheid leeft onder de hedendaagse jeugd. Steeds meer jongeren van generatie Alpha (2016>) zien het belang van meer actie tegen klimaatverandering en milieuvervuiling. Helaas wordt deze noodzaak ogenschijnlijk niet zo gevoeld bij beleidsmakers en bedrijven. In het kielzog van voorlopers als Greta Thunberg komen ze steeds meer in actie; op de barricaden én als bevlogen ondernemers en jonge professionals.

Lees ook: Duurzame boekentips: dit zijn je groene must-reads

Opgroeien terwijl de wereld in brand staat
Opgroeien terwijl de wereld in brand staat

Yvonne van Sark

Yvonnen van Sark schreef Opgroeien terwijl de wereld in brand staat. Zelf werkt ze al meer dan 20 jaar met jongeren. Als partner en adviseur bij Youngworks is ze expert in communicatie met jongeren. Eerdere boeken van haar zijn Puberbrein Binnenstebuiten, Over de top, en Motivatie Binnenstebuiten.

Opgroeien terwijl de wereld in brand staat
Yvonne van Sark (credit: wij-leren.nl)

Wat kun je doen?

Opgroeien terwijl de wereld in brand staat geeft handelingsperspectief aan zowel jongeren zelf, als mensen om hen heen. Jongeren hebben impact om de wereld om hen heen: als consument, maar ook als young professional. Yvonne van Sark laat zien hoe jongeren zelf het verschil maken door nieuwe wegen in te slaan. Hiermee beïnvloeden ze ook mensen om zich heen zoals hun (groot)ouders. Ook voor ouders en docenten geeft Yvonne van Sark handvatten om om te gaan met jongeren die zich zorgen maken om klimaatverandering. Ze geeft tips om het gesprek aan te gaan. En ze adviseert (groot)ouders en docenten hoe je duurzame thema’s bespreekbaar maakt, hoe je handelingsperspectief biedt en hoe je jongeren stimuleert om samen te werken voor een duurzame(re) toekomst.

opgroeien terwijl de wereld in brand staat klimaatmars
Jongeren op de Klimaatmars 2021

Duurzame ambities

Het boek Opgroeien terwijl de wereld in brand staat geeft volwassen professionals, organisaties en politici tenslotte ook tips om jongeren daadwerkelijk mee te laten praten en doen. De duurzame ambities van jongeren kunnen een frisse blik geven en hebben de ambitie de wereld daadwerkelijk te veranderen. Al die ideeën zijn welkom en broodnodig in de transitie naar een duurzamere en schonere wereld. Ik hoop van harte dat, met dit boek in de hand, beleidsmakers en organisaties jongeren mee laten praten over de toekomst van deze wereld, omdat dat vooral ook hun toekomst is.

Opgroeien terwijl de wereld in brand staat

Opgroeien terwijl de wereld in brand leest vlot, en geeft een hoopvol gevoel door de mooie interviews met jonge koploper in de klimaattransitie. Tegelijkertijd legt het de vinger op de zere plek over hoeveel er nog moet gebeuren. Dat alles gebeurt niet zonder ook tips en adviezen over hoe jongeren, hun (groot)ouders, hun docenten, organisaties en beleidsmakers verder kunnen helpen en werken om een duurzame toekomst vorm te geven. Dat maakt Opgroeien terwijl de wereld in brand staat zeer interessant om te lezen, en een goed handboek voor professionals en ouders die meer willen weten en leren.

Het boek kreeg ik van de uitgeverij om een review te schrijven. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten, ook als ze zijn gekregen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *