Stop met Fast Furniture: slimme tips voor duurzaam wonen
De laatste jaren is er veel aandacht voor de negatieve impact van Fast Fashion, en dat is fantastisch. Maar wist je dat de woonindustrie ook een enorme milieubelasting veroorzaakt? Jaarlijks wordt er in Nederland maar liefst 247 miljoen kilo interieurafval weggegooid. Van dat afval belandt 90% op de vuilnisbelt en uiteindelijk in de verbrandingsoven. Dat betekent niet alleen verspilling van grondstoffen, maar ook onnodige CO₂-uitstoot tijdens de productie en het transport. In dit artikel neemt teamlid Marieke Koenders je mee in de wereld van Fast Furniture: hoe kies je voor duurzaam wonen zonder Fast Furniture?
Wat is Fast Furniture?
Fast Furniture staat voor goedkope meubels die snel en vaak onder slechte omstandigheden voor mens en milieu worden geproduceerd. The Substitute, een gids voor duurzaam interieur, legt uit: “Fast Furniture wordt vaak gemaakt van kunststof, spaanplaat en MDF. De levensduur van meubels is, net als bij kleding, steeds korter geworden. Een gemiddelde bank gaat tegenwoordig maar zes jaar mee. Soms omdat hij versleten is, maar vaak ook omdat mensen erop uitgekeken raken.” Om duurzame keuzes makkelijker te maken, heeft The Substitute een platform opgericht. Hier vind je overzichtelijke duurzame opties zoals banken, vloeren, verf en architecten.
To Buy or Not to Buy?
Denk kritisch na voor je koopt
Duurzaamheidsexpert Babette Porcelijn benadrukt in haar boek Verborgen Impact dat onze grootste impact in spullen zit, vooral door productie en transport. Het is dus de moeite waard om bewust stil te staan bij wat je koopt. Heb je het echt nodig? Of kun je een alternatief verzinnen. Bekijk onze consuminder-tips.
Repareren is duurzaam én leuk
Ben je een handige Harrie? Kijk dan eens op Jafix. Hier vind je reparatiehandleidingen voor kleding, witgoed, speelgoed en meer. Heb je zelf twee linkerhanden? Dan kun je daar alsnog handige tips vinden. Kun je het niet zelf? Zoek een lokale vakman, of ga langs bij het Repair Café. Mijn goede voornemen? Leren sokken stoppen! Er staat bij niveau: uitdagend. Ik ben benieuwd.
Geef spullen een tweede leven
Ben je toch klaar met een item? Zet het op Marktplaats. Lukt de verkoop niet? Wist je dat ‘Gratis’ de populairste zoekterm was in 2024? Ook upcyclen is een geweldige optie. Geef afgedankte meubels een likje verf en creëer iets unieks. Zelf vind ik dit ook heerlijk om te doen!
Duurzaam shoppen: tweedehands en nieuw
Naast Marktplaats zijn platforms zoals Reliving en Whoppah uitstekende opties. Reliving biedt vintage en retro meubels en accessoires. Je kunt sorteren op woonstijl, tijdsperiode en materiaal, en kiezen tussen zelf ophalen of thuis laten bezorgen. Whoppah richt zich iets meer op luxe en high-end designmerken. Een goed onderhouden vintage dressoir kun je na een vijf jaar gerust voor dezelfde prijs weer doorverkopen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!
Nieuwe meubels met een groen hart
Wil je toch iets nieuws? Dan kies je het beste duurzame meubels van gerecycled hout, metaal of plastic, of kijk naar modulaire designs waarbij onderdelen makkelijk vervangen kunnen worden. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Fast Furniture is simpelweg te goedkoop, omdat het slecht is voor de wereld. Hier zijn enkele inspirerende duurzame koplopers:
- Kairos: banken gemaakt van de meest duurzame materialen.
- Lavital: matrassen van 100% natuurlijke materialen zoals katoen, wol en hennep.
- A House of Happiness: 75% van de gordijnencollectie bestaat uit duurzame materialen.
Europa gaat circulair
Gelukkig werkt Europa aan wetgeving zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), die bedrijven verplicht transparant te zijn over hun negatieve impact op het milieu. Deze CSRD is dit jaar van kracht geworden en andere wetgeving wordt stapsgewijs ingevoerd. Het uiteindelijke doel? Dat is een volledig circulaire economie in 2050. Heb jij zelf een favoriet duurzaam merk of andere tips? Deel het vooral!
Duurzaam wonen zonder fast furniture
De impact van Fast Furniture op mens en milieu is groot, maar gelukkig zijn veel manieren om bewuster en duurzamer te kiezen. Door kritischer te kopen, te repareren en spullen een tweede leven te geven, zorg je voor minder afval en minder CO₂-uitstoot. Tweedehands platforms maken het makkelijker om duurzame keuzes te maken, terwijl innovatieve merken zoals Kairos en Lavital laten zien dat kwaliteit en duurzaamheid hand in hand gaan. Als je bewust kiest voor meubels, die gemaakt zijn voor de lange termijn, maak jij ook het verschil in je eigen huis.
Meer lezen?
- Duurzame tips voor milieuvriendelijk schilderen
- Duurzaam aan de slag op je georganiseerde en minimalistische werkplek
- Goedkoop en duurzaam: groen leven op een klein budget!
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Foto’s door Spacejoy,
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!