Duurzame keuzes voor de barbecue
Als het zonnetje begint te schijnen krijgen we massaal zin om te barbecueën. En niet onterecht: gegrild eten is overheerlijk! En met de juiste keuzes kan barbecueën ook verantwoord en milieuvriendelijker. Lees snel verder voor alle duurzame keuzes voor de barbecue.
Is barbecueën duurzaam?
Bij een beetje Hollandse zomer hoort ook wel buiten eten, en dat is natuurlijk heerlijk van de BBQ. Maar niet alles aan die barbecue is even milieuvriendelijk. Met de keuze voor het soort barbecue, de brandstof en het voedsel dat je bereid kun je een groot verschil maken.
Duurzaam grillen
Het de keuze van je soort barbecue, maak je ook een keuze voor welke brandstof je gebruikt. Heb je nog geen barbecue? Ga dan bij voorkeur voor een tweedehands model of kies een kwalitatief hoogstaande grill, waar je jaren mee kunt doen. Vermijd sowieso een wegwerp exemplaar voor eenmalig gebruik; je barbecue lang gebruiken zorgt voor de minste impact op het milieu. Het meest milieuvriendelijke is een barbecue op gas of elektriciteit in plaats van houtskool. Dit vermindert namelijk de uitstoot van schadelijke stoffen, die bij houtskool groter zijn dan bij gas of electriciteit. Als je toch houtskool wilt gebruiken, kies dan voor houtskool van duurzame oorsprong, zoals FSC-gecertificeerd hout.
Gril op maat
Ga je een barbecue kopen? Kies een zo klein mogelijk exemplaar voor jouw huishouden. Als je een barbecue op maat gebruikt, zo verbruik je niet meer brandstof dan nodig is. Dat doet het milieu een groot plezier! Heb je een keer een feestje met meer personen? Leen dan een barbecue van de buurman of vrienden, of huur juist een exemplaar.
Kies voor meer plantaardig
Als veel mensen denken aan BBQ, denken ze tegelijkertijd aan vleesgerechten van de grill. Maar dit zorgt voor een grote CO2 voetafdruk. Door te kiezen voor meer groenten op de barbecue maak je een milieuvriendelijker en gezondere keuze. En naast groenten kun je in plaats van vlees ook plantaardige vleesopvolgers kiezen zoals (gemarineerde) tempeh en tofu, die ook op de barbecue heerlijk kunt bereiden.
Lees onze BBQ recepten tips
Ditch het plastic
Eenmalige, plastic borden en bestek lijken heel handig, maar ze belasten het milieu enorm. Neem gewoon je eigen servies en bestek uit de kast en was het naderhand af. Daarmee doe je het milieu, maar ook je budget een groot plezier.
Verminder voedselverspilling
Wanneer je een barbecue plant, denk dan na over de hoeveelheid mensen die mee gaan eten. Als je je porties zorgvuldig plant, hou je naderhand minder eten over. Hiermee bespaar je geld, maar voorkom je ook voedselverspilling. En omdat je juist barbecuet in de zomer, is het belangrijk na te denken over het voedselveilig en goed bewaren van je eten. Laat je voedsel niet in de zon of warmte buiten liggen, maar dek het af en zet het koel. Heb je toch eten over? Gebruik restjes om creatieve bijgerechten of salades te maken. Bijvoorbeeld, van overgebleven gegrilde groenten kun je een heerlijke pastasalade maken.
Hou rekening met de buren
Niemand vind het fijn om in de rook te zitten. Hou een beetje rekening met buren of gasten en zet je barbecue op een plek zodat anderen er zo min mogelijk last van hebben.
Onderhoud je barbecue
Als je zo lang mogelijk met je barbecue wil doen, moet je er goed voor zorgen. Maak je roosters en bak vlot schoon na gebruik met een (ecologische) ontvetter en staalborstel. Zo maak je veiliger eten klaar, gaat je barbecue langer mee en bakt je eten de volgende keer weer lekker!
Ruim je netjes op?
BBQ je buiten je eigen tuin? Zorg ervoor dat je voldoende afvalbakken hebt voor recycling, compost en restafval. Moedig je gasten aan om hun afval correct te scheiden.
Duurzame keuzes voor de barbecue
Met deze duurzame keuzes wordt je zomerse barbecue milieuvriendelijke en leuker. Proost op een duurzame en smakelijke zomer!
Meer lezen over duurzaam eten?
- Top 5 weggegooid eten en gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling
- Waarom je thuis voedsel moet redden, en niet in de supermarkt
- Waarom je zelf kruiden moet kweken
- Voedselkeuzes en CO2 voetafdruk; is wat je eet belangrijker dan waar het vandaan komt?!
Foto’s door Mascha Bongenaar en Dan Gold via Unsplash
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!