De ultieme duurzame roadtrip door Tsjechië met kinderen: tips & route.

Niet veel mensen denken aan Tsjechië voor een avontuurlijke en duurzame vakantie. Dat is heel jammer, want Tsjechië is lekker dichterbij. Bovendien is het land rijk aan prachtige natuur, een rijke cultuur en fantastische kindvriendelijke activiteiten. Wij gingen op ultieme duurzame roadtrip naar Tsjechië met kinderen. Duurzamekeuzes.com neemt je mee in alle tips en deelt de toffe route van de rondreis.

duurzame roadtrip door Tsjechië met kinderen

Boomtoppenpad in het reuzengebergte, Krkonoše

De juiste keuzes voor een duurzame roadtrip

Er is zoveel prachtigs te ontdekken in Europa, zonder het vliegtuig te nemen. Hoe wij een duurzame roadtrip maken? Het duurzaamste vervoer voor een roadtrip is een kleine, zuinige auto of een elektrische auto. Helaas is ons budget niet toereikend voor een andere auto. Daarom vermijden we snelwegen zoveel mogelijk tijdens onze roadtrip. Door te kiezen voor kleinere wegen, zie je niet alleen meer onderweg, maar is je brandstofverbruik lager. We gaan kamperen, wat een kleinere voetafdruk heeft dan bijvoorbeeld een hotel. Of je kampeert, in een accommodatie zit, gaat parkeren, wandelen, fietsen of picknicken; zorg dat je al je spullen en rotzooi weer meeneemt. Probeer, waar mogelijk, je afval gescheiden af te voeren. En laatste tip: drink kraanwater;  in Tsjechië is overal schoon drinkwater uit de kraan. Voorkom flessenwater en dus veel plastic afval door kraanwater te gebruiken.

Wat je moet weten voor je vertrekt

Tsjechië is een land met over het algemeen goede wegen, maar die moeten natuurlijk ook onderhouden worden. Daarom heb je voor een aantal snelwegen een tol-vignet nodig. Zorg ervoor dat je dit aankoopt ruim voor vertrek, omdat het een paar dagen kan kosten om je elektronische betaling te bevestigen. Je kunt grote steden in Tsjechië zoals Praag niet bereiken zonder een stukje tolweg te rijden. Maar gelukkig koop je een tol-vignet heel gemakkelijk online. Elektrische voertuigen zijn uitgesloten van het kopen van een tol-vignet. Verder is het in Tsjechië verplicht voor voertuigen om met (stads)licht te rijden. Andere bestuurders zullen knipperen met hun licht om je hieraan te herinneren, mocht je het een keer vergeten, zo merkten wij.

duurzame roadtrip door Tsjechië met kinderen

Het prachtige Olomouc

Route duurzame roadtrip door Tsjechië met kinderen

Onze roadtrip route door Tsjechië

Ontdek de mooiste plekken van Tsjechië

Tsjechie heeft de prachtigste bestemmingen voor gezinnen, zoals natuurparken, ontelbaar veel kastelen en mooie steden. Voor onze rondreis van drie weken kozen we ervoor een aantal hoogtepunten te bezoeken; Pilsn, Praag, Cesky Raj (Boheems paradijs), Reuzengebergte, Dolni Morava, Olomouc, Brno, het Lipno meer en Český Krumlov. Je ziet de route hiernaast op het kaartje. Omdat we van plek naar plek trokken over secundaire wegen, bezochten we sommige plekken en extra attracties onderweg tussen twee campings. Op die manier heeft de reis een dubbel doel; extra veel mooie plekken zien en ons verplaatsen naar de volgende overnachtingsplek.

Kindvriendelijke activiteiten in Tsjechië

Tsjechië heeft voor ieder wat wils. Of je de natuur wil verkennen, musea en culturele activiteiten wil doen, of liever actief bezig wil zijn. Mijn tips voor kindvriendelijke activiteiten in Tsjechie:

Pilsen

Pilsen (Plzeň) is de eerste stad die we bezoeken in Tsjechië. We verblijven op Camping Ostende aan het rand van de sta. Het hart van de stad is het plein rondom de prachtige kathedraal van de stad. Vanuit de toren van de kathedraal heb je een mooi uitzicht op de mooie architectuur en de gekleurde huizen van de stad. De grootste aanrader is het Techmania Science Center. Dit wetenschapsmuseum en planetarium staat garant voor uren verwonderen, spelen en ontdekken voor kinderen vanaf 4 jaar.

duurzame roadtrip door Tsjechië met kinderenPilsen

Vanuit de toren van de kathedraal heb je een mooi uitzicht op Pilsen

Praag

De Tsjechische hoofdstad Praag kun je zeker niet overslaan als je een roadtrip plant. Het is een must om rond te dolen in het grootste kasteelcomplex ter wereld de Praagse Burcht met de mooie kathedraal en het beroemde Gouden Straatje. En natuurlijk wil je je verwonderen over de mooie architectuur en het uitzicht van de Karelsbrug en het oude stadsplein met de astronomische klok. Bezoek de klok op het hele uur, zodat je de bewegende mannetjes ziet, maar bedenk wel dat het vooral in de zomermaanden erg druk kan zijn op het plein. Daarnaast stippelden we zelf een kindervriendelijke wandeling uit langs kunstobjecten op straat in Praag, zoals het dansende huis (spot de vlieg!) en het draaiende Frans Kafkabeeld. We trokken drie dagen uit voor ons bezoek aan Praag. Dat was voor nu voldoende, maar ik denk niet dat we voor het laatst in Praag zijn geweest.

Tip: wij stonden op een camping net buiten het centrum in Troja (daar zijn heel veel campings). Vanuit daar kun je heel gemakkelijk met de tram naar het centrum. Volwassenen betalen heel gemakkelijk met pinpas in de tram en kinderen tot 15 jaar zijn gratis!

Boheems paradijs en Reuzengebergte

Na de drukte van Praag waren we weer toe aan rust en natuur. Dat vonden we helemaal in het Boheems Paradijs (Český ráj). We stonden op een kleine camping met een enorm zwembad in Košťálov. Dit was een fijne uitvalsbasis om te wandelen tussen beroemde torens van zandsteen, langs stijle kloven en mooie watervallen. Ook het Reuzengebergte is dichtbij, waardoor een tof uitstapje deden naar het boomtoppenpad in Janské Lázně met super toffe klimtoren en uitkijkpunt.

duurzame roadtrip door Tsjechië met kinderen cesky raj

Rotsformaties in Český ráj

Oost-Bohemen

Daarna vervolgden we onze duurzame rondreis door Tsjechië met kinderen naar Oost-Bohemen aan de Poolse grens om wat avontuurlijke activiteiten te bezoeken. Onderweg reden we over de Royal Forest Dam en stopten we bij het kasteel van Nové Mesto voor een korte tussenstop. Onze camping was in Dolni Morava aan de voet van een skigebied. In de zomer vermaak je je daar ook. Je kunt er wandelen, fietsen, of downhill mountainbiken. En wij liepen over de langste wandel-hangbrug ter wereld Sky Bridge 721 en gingen weer naar beneden met de tweede langste rodelbaan van Europa. Een dagje vol adrenaline!

duurzame roadtrip door Tsjechië met kinderen brno

Uit de zwarte astronomische klok in Brno valt om 12 uur ’s middags dagelijks een bijzondere knikker

Olomouc

De volgende stop in onze duurzame roadtrip door Tsjechie met kinderen is Brno. Maar voordat we daar zijn stoppen we nog in Olomouc. Olomouc wordt met recht klein Praag genoemd met een prachtig oud stadsplein met fonteinen, Drievuldigheidszuil (UNESCO werelderfgoed) en een bijzondere astronomische klok. We maken een korte stadswandeling en struinen over de kasseien tussen de gekleurde huisjes door. Hier hadden we nog wel meer tijd willen uittrekken.

Brno

Wij rijden door richting Brno. Onze camping Oaze net buiten Brno is echt een pareltje, verscholen achter een boerderij midden in een soort boomgaard. De volgende dag doen we een stadswandeling in Brno over de groentemarkt, langs de St. Peter en St. Paul Kathedraal en de bijzondere zwarte astronomische klok op het plein. De rest van de dag besteden we in het Vida! Science Centre, een heel tof wetenschapsmuseum waar de kinderen weer oren en ogen gekort komen. ’s Avonds eten we heerlijk plantaardig, maar typisch Tsjechisch in een punk-eetcafe buiten het centrum genaamd Vegalite.

Lipno-meer en Český Krumlov

Bij de hoogtepunten van Tsjechie behoort zeker de historische binnenstad van Český Krumlov. Daarom is dat onze volgende stop. Dit magische stadje prijkt niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het kasteel, de beschilderde toren en de smalle straatjes van het middeleeuwse centrum van Český Krumlov zijn werkelijk prachtig. Wij deden het niet vanwege dreigend onweer, maar je kunt ook de Vltava rivier verkennen met een kano of kajak. We verblijven op de nette camping Villa Bohemia recht naast het Lipno stuwmeer, zodat we in de avond een prachtig uitzicht hebben op de zonsondergang.

duurzame rondreis tsjechie met kinderen cesky krumlov

Ondanks de donkere wolken bewonderden we de historische stad van Český Krumlov

Tips voor een comfortabele roadtrip met kinderen

Een roadtrip met kinderen is een groot avontuur. Je bepaalt zelf waar je heen gaat en hoe lang je wil blijven. Wij maken vooraf met de kinderen een lijstje van dingen die we niet willen missen. Bovendien wisselen we activiteiten, cultuur en natuur af. Natuurlijk betekent een rondreis ook dat je met kinderen langere afstanden per auto aflegt. Wij zorgen daarom voor een goede afwisseling tussen reisdagen, activiteiten en rust. De route is zo gemaakt dat we tussen de verschillende campings niet langer dan een halve dag in de auto te zitten. In de auto hebben we veel schermvrije activiteiten voorzien, zoals muziek of podcast luisteren, autobingo, boeken en luisterboeken waaronder onze favorieten Troep, Ronja de roversdochter en Sjakie en de chocoladefabriek, en Smartgames. Omdat we vaak in en uitpakken, zorgen we dat we niet teveel spullen meenemen. Zo nemen we alleen de hoogst noodzakelijk kampeerspullen mee. Ook pakken we een eenvoudige vakantie capsule wardrobe in voor elk gezinslid. Dat reist lichter en dus duurzamer, maar het zorgt er ook voor dat je minder werk hebt met in- en uitpakken.

Een duurzame en onvergetelijke roadtrip naar Tsjechië met kinderen

Met onze roadtrip door Tsjechië met kinderen kiezen we voor milieubewust reizen en laten we de kinderen kennismaken met veel nieuwe dingen. Onze route omvat hoogtepunten zoals Praag, het Boheems Paradijs, het Reuzengebergte, en Český Krumlov. We vermijden snelwegen en kamperen, waardoor we een kleine ecologische voetafdruk hebben. Onze rondreis biedt een afwisseling van natuur, cultuur en kindvriendelijke activiteiten. Zo maken we als gezin bewust duurzame keuzes te maken voor een onvergetelijke vakantie in Tsjechië.

Heb je Tsjechië bezocht en iets gehad aan mijn tips? Ik hoor het graag van je via een berichtje op Instagram via @duurzamekeuzes. Heel veel plezier!

Meer vakantie tips?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!

Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.

Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!

Volg ons op alle sociale media.