Zo doe je duurzaam boodschappen

Zo doe je duurzaam boodschappen

Het is één van mijn meest gestelde vragen; hoe doe je duurzaam boodschappen? Welke boodschappen je kiest, bepaalt voor een groot deel je voetafdruk. Er zijn veel duurzame keuzes te maken in de supermarkt. Ik help je graag op weg met duurzame keuzes met mijn tips; zo doe je duurzaam boodschappen!

Voetafdruk van je boodschappen

Boodschappen doen is een aaneenschakeling van keuzes. Alle etenswaren die ik koop op de markt, bij de groenteboer, de bakker en de supermarkt hebben impact. Wat ik dáár in mijn boodschappenmandje doe, bepaalt voor een heel groot deel mijn CO2 voetafdruk.

Impact van voedsel

Voedsel heeft een verbazend grote impact, die voor een groot deel verborgen blijft. We denken namelijk niet dagelijks na over alle handelingen die nodig zijn om eten op ons bord te krijgen; verbouwen, bewerken, verpakken en vervoeren. Ons voedselsysteem is echter verantwoordelijk voor een groot deel van onze uitstoot van broeikasgassen. Bovendien kent ons voedselsysteem grote negatieve neveneffecten als waterschaarste, ontbossing en verlies van biodiversiteit. 21% van de CO2 uitstoot van de gemiddelde Nederlander wordt veroorzaakt door onze voeding. Daar kun je dus een enorm verschil maken met de juiste keuze.

Vuistregels duurzaam boodschappen doen

Ik gebruik de vuistregels van De Verborgen Impact voor het verkleinen van de impact van de boodschappen die ik doe. Met de keuzeboom uit het boek is duurzaam boodschappen doen een stuk gemakkelijker geworden. Ben je helemaal de weg kwijt met duurzame keuzes in de supermarkt? Sla deze afbeelding dan op in je telefoon, en je weet altijd weer wat je moet kiezen.

Je gebruikt de keuzeboom door de keuzes van 1 tot en met 5 in die volgorde af te gaan.
Keuze 1: plantaardige producten hebben altijd een kleinere impact dan dierlijke.
Keuze 2: het voorkomen van verspilling heeft een enorme impact (liever 35% korting mét plastic dus).
Keuze 3: kies voor lokaal en seizoens-voedsel.
Keuze 4: kies waar je kan voor biologisch.
Keuze 5: laat overbodige verpakkingen links liggen.

De Verborgen Impact Boek review
Keuzeboom uit De Verborgen Impact

Leestip:

Eet minder vlees

Minder vlees eten is een heel gevoelig onderwerp. Want wat je eet is heel persoonlijk, en het kan al snel als een aanval voelen als je hoort dat je daar iets aan ‘moet’ veranderen. Daarom is het belangrijk dat je zelf achter de keuzes staat die je maakt. Ik ben mezelf stapje voor stapje gaan verdiepen in de impact die ons eten heeft. Daarbij blijkt de productie van vleesproducten op nummer 1 te staan qua impact. Minder vlees eten is de grootste stap die je kunt maken voor het milieu. Om je voetafdruk te verkleinen hoef je niet meteen 100% vegetarisch of zelfs volledig plantaardig te gaan eten. Elke keer dat je vlees laat staan, verklein je je impact.

Lees ook: Hoe ik stopte met vlees eten

Rode bieten risotto gekarameliseerde walnoten
Rode bieten risotto gekarameliseerde walnoten

Gebruik minder zuivel en eieren

Zoals gezegd hebben dierlijke producten een enorme impact. Naast minder vlees eten, helpt ook het minderen van andere dierlijke voedingsmiddelen je CO2 voetafdruk te verlagen. Koop minder melk, yoghurt, en andere zuivel; of vervang het door een plantaardig alternatief. Ik heb stapje voor stapje, product voor product, gekeken welke voedingsmiddelen ik kon vervangen. Ik probeerde alternatieven. Proeven, proeven en nieuwe smaken leren kennen en waarderen waren heel belangrijk voor mij. Op die manier heb ik mijn yoghurt vervangen door soyayoghurt. En ik ben gestopt met melk drinken; af en toe drink ik havermelk. Probeer eens een plantaardige drink in je koffie, of een plantaardig toetje. Vervang dierlijk, en verklein stap voor stap je voetafdruk.

Lees ook: Heerlijke recepten met peulvruchten

Minder voedsel verspillen

Als je boodschappen gaat doen, denk je wellicht niet aan voedsel verspillen. Toch verspilt een gemiddelde Nederlander per jaar 34 kilogram aan voedsel. Doodzonde, en slecht voor het milieu! Minder voedselverspilling begint al voordat je boodschappen gaat doen. Als je goed nadenkt over wat je nodig hebt, checkt wat je al in huis hebt, en een boodschappenlijstje maakt (en je eraan houdt); is de kans dat je aan het eind van de week eten weggooit een stuk kleiner. Voor mij is het maken van een weekmenu een goede manier om alles op te eten wat ik in huis haal.

Lees ook:
Tips voor het maken van een weekmenu
Tips tegen voedselverspilling, deel 1 en deel 2

Kies onbewerkt voedsel

Veel voedsel moet bewerkt worden om het eetbaar te maken. Denk aan het slachten, wassen, drogen, snijden, fermenteren, pasteuriseren, koelen, invriezen en verpakken. Ook gebeurt het koken en bakken al steeds vaker in een fabriek, dan tientallen jaren geleden. Al dat bewerken van voedsel heeft natuurlijk een CO2 uitstoot. Als je kiest voor minder bewerkt voedsel verkleint dat je impact. Daarbij heb je ook nog het voordeel dat onbewerkt voedsel in veel gevallen goedkoper en gezonder is dan bewerkt eten. Dat geldt zeker in het geval van kant-en-klaar maaltijden, fast food, snacks en snoepgoed.

Duurzame boodschappen in de supermarkt
Duurzaam boodschappen doen hoeft niet duur te zijn

Koop lokaal voedsel

Eén op de drie vrachtwagens op de weg vervoert voedsel of grondstoffen voor de voedingsindustrie. En dan hebben we het alleen nog over Nederland. Wereldwijd is het vooral de scheepvaart die voedsel van alle uithoeken van de aarde naar ons toe brengt. En al dat transport gaat gepaard met enorm uitstoot van broeikasgassen. Kiezen voor lokaal voedsel verkleint het aantal kilometers dat het eten aflegt voordat het op je bord komt. Daarom verkleint het kopen van lokaal voedsel je CO2 impact enorm. Kijk eens bij LokaLoka of Fietsenvoormijneten welke telers en boeren in jouw buurt eten rechtstreeks aan de consument verkopen. Of kies voor een lokaal groenten- en fruitpakket. Zo kozen wij voor een groentenabonnement bij een lokale teler. Op die manier hebben we elke week een pakket verse en lokale seizoensproducten zonder dat ik er over na hoef te denken.

Lees ook: De voordelen van een groenten abonnement

Voordelen van een groenten abonnement
Ons groenten- en fruit pakket van de boer

Leestip:

Vermijd plastic verpakkingen

Bij duurzaam boodschappen doen, denken veel mensen als eerste aan minder plastic verpakkingen kopen. Dat is helaas een misverstand. Verpakkingen hebben eigenlijk de kleinste impact. Verbouwen en verwerken van voedsel hebben veruit de grootste CO2 impact van je voedsel; samen bijna 75%! Verpakkingen tellen gemiddeld voor 7% van de impact van je eten. Denk bij het duurzaam boodschappen doen dus eerst aan de eerder genoemde tips; minder verspilling, minder vlees, onbewerkt en lokaal voedsel. Waar je kan, laat overbodige verpakking links liggen. Ik koop liever geen koekjes (bewerkt!) in een dubbele verpakking, maar koop bijvoorbeeld graag bij Pieter Pot of bak ze zelf. En ik kies dus bewust voor een vegetarische burger in een plastic verpakking en geen burger van de slager in mijn eigen bakje. Daarmee verklein ik mijn impact!

Lees ook: Plasticvrij en vegetarisch

Zo doe je duurzaam boodschappen

Duurzaam boodschappen doen is nog niet zo eenduidig. Met de vuistregels van Babette Porcelijn kom je al een heel eind. Kies vaker plantaardig. Eet wat je koopt en verspil zo min mogelijk eten. En koop meer lokaal en seizoensgebonden eten. Als je kunt: kies dan biologisch voedsel. En ten slotte: vermijd overbodige verpakkingen.

Hoe probeer jij je voetafdruk te verkleinen tijdens het boodschappen doen?

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Zo doe je duurzaam boodschappen
Bewaar op Pinterest

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *