Waarom ik alleen nog tweedehands kleding koop?

Waarom ik alleen nog tweedehands kleding koop

Sinds 2019 koop ik geen nieuwe kleding meer. Een heel jaar lang daagde ik mezelf uit alleen nog tweedehands te kopen. En daar stopte het niet. Waarom ik voornamelijk nog tweedehands kleding koop? Ik leg het je uit.

Redenen waarom ik alleen nog tweedehands kleding koop

Geen fast fashion meer

Nadat ik de serie Genaaid en de documentaire The True Cost had gezien, over de enorme misstanden in de fast fashion industrie, nam ik me in 2019 voor om een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk, maar ik leerde er een heleboel van. Ik kies ervoor mijn geld niet meer uit te geven aan merken die hun medewerkers onmenselijk behandelen, schandalig lage lonen betalen, en in de tussentijd de planeet naar de knoppen helpen met hun productieproces. Dus ik koop zeker geen nieuwe fast fashion meer. Ik ontdekte met duurzame merken met prachtige kleding. Voor tips welke merken wel goed bezig zijn kijk ik graag op Good on You, Cosh! (voor Belgie) en Project Cece. Maar ik ontdekte ook een heel nieuwe wereld voor mij: tweedehands kleding.

Lees ook: 10 dingen die je zeker tweedehands vindt

Tweedehands is niet moeilijk te vinden

Toen voor mezelf de knop omging geen fast fashion meer te kopen, ging ik me niet alleen meer verdiepen in duurzame merken. Ook ontdekte ik alle alternatieve mogelijkheden voor (tweedehands) kleding. Tweedehands kleding koop ik via Vinted, Marktplaats of in tweedehands winkels. Of ik ruil met een vriendin of een van mijn zussen mijn kleding. Sommige mensen denken nog steeds dat tweedehands kleding armoedig of krenterig is. Ook zou tweedehands het vies of versleten zijn. Niets is minder waar. De tweedehands markt is een zeer volwassen industrie. Elke stad kent wel één of meerdere tweedehands of vintage winkels, met de prachtigste tweedehands pareltjes. Kwalitatieve en mooie tweedehands kleding is helemaal niet moeilijk te vinden. Ik kies nu alleen voor ondergoed, sokken en bh’s nog voor nieuw.

Meer je eigen stijl met tweedehands kleding

Door het kiezen voor tweedehands draag ik zelden de laatste mode. Daardoor is de kleding die ik draag des te unieker; het gebeurd zelden dat ik een ander in hetzelfde zie lopen. Niet alleen zorgt tweedehands voor uniekere kledingstukken. Ook merk ik dat ik dat ik meer mijn eigen stijl ontwikkel, door niet meer standaard te kopen wat er in de (online) winkels te koop is. Is oranje in de mode? Nou en?! Oranje staat me voor geen meter, weet ik al jaren; dus koop ik het niet. Gelukkig is het aanbod tweedehands zo groot, dat het geen probleem is kleding te vinden in de kleuren die me goed staan en die bij mijn eigen stijl passen.

Waarom ik alleen nog tweedehands kleding koop
Mijn winterjas is vintage van Vinted

Tweedehands is beter voor het milieu

Wanneer je kiest voor tweedehands kleding, hoeft er niet opnieuw iets geproduceerd te worden. De impact is minimaal. Sterker nog; door het verlengen van de levensduur van een kledingstuk, wordt alle energie, grondstof en arbeid die het heeft gekocht juist meer recht gedaan. Tweedehands heeft veel voordelen voor het milieu.

Lees ook: 7 redenen waarom tweedehands kleding beter is

Voordelen voor je portemonnee

Kiezen voor tweedehands kleding bespaart me ook veel geld. Sowieso kies ik ervoor veel minder kleding te kopen dan ooit. Mijn garderobe heeft in totaal zo’n 50 tot 60 items, zomer en winter. Dat blijkt meer dan voldoende om elke dag iets fijns en leuks te dragen

Minder kleding kopen heeft al veel voordelen voor je portemonnee. Maar tweedehands kopen ook. Tweedehands merkkleding kost al snel de helft van de nieuwprijs, terwijl een items vaak slechts een aantal keer gedragen is. Daardoor hou ik veel budget over voor andere dingen.

Lees ook: 100 gratis en goedkope duurzame keuzes

Waarom ik alleen nog tweedehands kleding koop
Kiloshop in Parijs

Keerzijde van tweedehands kleding

Er zijn wel een paar kanttekeningen te maken bij het kopen van tweedehands kleding. Critici beweren dat door de hype van tweedehands kopen, de markt juist onbereikbaar wordt voor mensen met een kleinere portemonnee. Dat argument heeft zeker een kern van waarheid. Een kledingstuk dat ik koop, kan niet meer door een ander gekocht worden. De enorme aandacht voor tweedehands kleding zorgt er tegelijkertijd voor dat er meer aanbod komt. Ook zijn er genoeg items in omloop om voor ieders portemonnee nog geschikte tweedehands kleding te vinden.Dat is ook meteen een tweede keerzijde van de tweedehands kledingmarkt. Het kopen van tweedehands kleding zou juist het grootschalig nieuw kopen van (fast fashion) kleding in de hand werken. Draag je het niet meer, dan verkoop je het stomweg. Aan de enorme hoeveelheid tweedehands kleding, die in omloop is, kun je inderdaad zien dat het aanbod enorm blijft. We kopen tussen 2000 en 2014 is de hoeveelheid kleding die we verkopen met 60% gegroeid, terwijl we een kledingstuk dragen met de helft is afgenomen (Bron: De Correspondent) Als laatste is er een echte industrie ontstaan rondom tweedehands en vintage kleding. Vintage shops zijn big business geworden. Uiteindelijk zal er ook hier een breekpunt in moeten zitten. We moeten allemaal minder nieuw gaan kopen, om de impact op onze planeet te verminderen. Bewust omgaan met wat we kopen, en ons realiseren dat we niet gelukkig(er) worden van meer kleding en spullen. Kleding heeft nu eenmaal een enorme impact op onze planeet, alleen minder kopen kan dat verkleinen.

Ik word gelukkig van alleen tweedehands kopen

De keerzijde van tweedehands kleding houd ik in mijn achterhoofd. Maar de optelsom van alle bovenstaande voordelen, zorgt ervoor dat ik zelf ontzettend gelukkig wordt van mijn tweedehands garderobe. Ik draag niet meer bij aan de grote vervuiling en de impact van mijn kleding is veel kleiner. Tweedehands pareltjes zoeken (en vinden) is een fijne hobby geworden, waar ik plezier aan beleef. En ik heb, meer dan ooit, mijn eigen stijl ontwikkeld en gevonden. Ik voel me fijn in de kleding die ik heb. En ik hou geld over om nog meer leuke dingen te doen, nu ik minder geld uitgeef aan kleding.

Koop jij tweedehands kleding? Wat is jouw belangrijkste reden daarvoor?

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *