Tips voor een duurzame garderobe

Tips & tricks voor een duurzame garderobe

De kledingindustrie is verantwoordelijk voor enorm veel CO2 uitstoot, vervuiling en belabberde arbeidsomstandigheden. Veel mensen streven naar een duurzamere garderobe. Kies je voor puur duurzame merken, een minimalistische capsule wardrobe of de ‘duurzame lijn’ van de fast fashion merken? Hoe kom je aan een meer duurzame garderobe? Ik geef je graag tips voor een duurzame keuzes garderobe.

Wat is er mis met fast fashion?

Als consument kun je er niet meer omheen dat de mode-industrie een hele mensonvriendelijke en milieuvervuilende business is. Documentaires als Prijsknaller, True Cost, De Slag om de klerewereld, Genaaid en Op volle retouren drukken ons met de neus op de feiten. De milieuvervuiling van de mode-industrie zit vooral in het energiegebruik en vervuiling door productie, grondstofgebruik, transport en de enorme afvalberg. Fast fashion brengt steeds meer collecties kleding per jaar uit, wat meer aankopen in de hand werkt en zorgt voor het snelle afdanken van kleding. De laatste 15 jaar is de kledingproductie wereldwijd verdubbeld, en dat is voornamelijk te wijten aan de fast fashion industrie.* De vraag is niet toegenomen door bevolkingsgroei. Nee, deze groei van de kledingindustrie komt doordat de marketing-machines van de fast fashion meer vraag heeft gecreëerd. Tegelijkertijd is het gebruik van kleding enorm afgenomen; gemiddeld wordt kleding 36% minder gebruikt dan 15 jaar geleden. Dit zorgt voor een groeiend probleem en een enorme kledingberg.

We kopen gemiddeld 40 kledingstukken per jaar
We kopen gemiddeld 40 nieuwe kledingstukken per jaar
(Foto door Becca McHaffie via Unsplash)

Tips voor een duurzame garderobe

Wat een duurzame garderobe is is voor iedereen verschillend. De een kiest alleen voor tweedehands. De ander koopt het liefst alleen biologisch katoen. En kiezen voor duurzame merken is genoeg voor een derde. Uitgangspunt van een duurzame kledingkast voor mij is, dat je kleding koopt voor de lange termijn. Het is het duurzaamst als de kleding die je hebt, vaak en lang gedragen wordt. Dat betekent ook goed voor je kleding zorgen, repareren als het nodig is, en de stof gebruiken tot het niet meer kan. Daarnaast is een kledingstuk kiezen dat gemaakt is met aandacht voor mens en natuur is een duurzame keuze. Voor een duurzame garderobe is het niet noodzakelijk dat je alleen kiest voor duurzame merken of een minimalistische capsule wardrobe. Met bewust keuzes en gedrag kun je al een heel groot verschil maken.

tips voor een duurzame kledingkast
Een duurzame kledingkast begint bij wat je hebt

Ik moet toegeven, ook ik had ooit een overvolle kast vol kledingstukken die ik zelden droeg. Zoals ooit trendy, maar niet mijn pasvorm truien. Ook in mijn kast lagen modekleuren die mij belabberd stonden. En er waren impulsaankopen, die ik bij nader inzien nooit droeg. Dat was niet bepaald duurzaam. Daarom stopte ik in 2019 met kleding kopen. En dat leerde me zóveel. Natuurlijk hoef jij niet te stoppen met kopen om hetzelfde te bereiken. Maar een verandering van mindset komt niet aanwaaien. Met de volgende tips help ik je op weg naar een duurzame garderobe;

– Draag wat je hebt

De kleding dragen die je hebt, is de belangrijkste voorwaarde voor een duurzame garderobe. Onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam liet in 2020 zien dat we gemiddeld 176 kledingstukken in de kast hebben hangen, waarvan we er 50 het laatste jaar niet hebben gedragen. 50 stuks? Als we alle kleding dragen die we hebben, dan is het niet nodig om nieuwe kleding te kopen. Voorwaarde is natuurlijk dat je weet wat je stijl is, weet wat er in je kast ligt en wat je nodig hebt.

– Zoek je kast uit

Haal eens bewust al je kleding tevoorschijn in je kast. Door eens door al je kleding te gaan, vind je nieuwe combinaties. Ook zie je wat je echt niet meer draagt. Geef deze kleding door aan een ander of doneer het aan een goed doel of kringloop. Gooi kleding niet in de prullenbak, dat is zonde van de grondstoffen. Oude en versleten kleding kun je in de kledingbak stoppen voor hergebruik.

– Kledingruil

Kleding ruilen met anderen is een geweldig alternatief voor nieuw kopen. Organiseer eens een ruilavond met vrienden of familie. Of neus eens wederzijds in elkaars kast. Zo vind je iets nieuws van en voor elkaar, zonder iets te hoeven aanschaffen. Ook kent Nederland sinds een paar jaar de Ketting Kledingruil. Je ruilt dan lokaal via een doorgeeftas kleding met elkaar. Een geweldig initiatief om mooie kleding in omloop te houden in plaats telkens nieuw te kopen.

Lees ook: Duurzamere kledingkast; mijn ervaring met de ketting kledingruil

Tips & tricks voor een duurzame garderobe: zoek je kast uit
Zoek je kledingkast uit

– Kies bewust

Heb je echt noodzaak aan iets anders in je kast? Kies dan bewust een kledingstuk wat je goed past. Neem de tijd om te passen. En combineert het goed met andere items in je kledingkast? Bedenk je vooraf of je dit kledingstuk 30 keer gaat dragen. Het antwoord op die vraag heeft me al heel vaak behoed tegen impulsaankopen.

– Tweedehands en kwalitatieve kleding

Tweedehands kleding en kwalitatieve merken en stoffen zijn een duurzame keuze. Er is ruimschoots keuze aan tweedehands kleding op apps als Marktplaats of Vinted. Als je kiest voor een nieuwe kledingstuk zijn er tegenwoordig heel veel merken die kleding maken met aandacht voor kwaliteit, milieu en mensen. Kiezen voor kwalitatieve kleding zorgt ervoor dat je jarenlang vooruit kunt met een kledingstuk. Dat in tegenstelling tot de fast fashion merken, die slechts gemaakt zijn voor een paar keer dragen. Voor eerlijke en duurzame kledingmerken vind je alles op When Sara Smiles. In de winkel kun je letten op keurmerken aan de kleding, zoals EU Ecolabel, Fairtrade of Ekokreis voor milieuvriendelijker en eerlijker kleding.

Lees ook: 7 redenen waarom tweedehands kleding beter is

– Was voorzichtig

Als je netjes met je kleding om gaat, gaat je kleding veel langer mee. Was je kleding niet te vaak, en bij voorkeur op lage temperaturen. Komt er een vlek in; dep het meteen met een doekje of leg in een teiltje met koud water. Is kleding niet vies, laat het dan luchten, om het vaker te dragen. Heb je gewassen; droog je kleding dan op het rek en niet in de droger, om slijtage te voorkomen.

Lees ook: Duurzame keuzes voor de was

– Repareer je kleding

Een naadje of stiksel wat los zit, een verdwenen knoopje of een klein gaatje kun je vaak prima zelf repareren. Weet je niet hoe het moet? Kijk eens een video op Youtube of vraag een bekende je te helpen. Voor lastiger en grotere reparaties kan een kleermaker je heel goed helpen. Op die manier kun je vaak nog jaren genieten van je kledingstuk, zonder dat je het weg hoeft te gooien. Dit bespaart nieuwe grondstoffen en dus impact, en bovendien is het goed voor je portemonnee.

– Leen en huur kleding

Heb je kleding nodig die je niet 30 keer gaat dragen, of wil je eens wat anders dragen zonder te kopen; dan is lenen of huren een veel betere keuze dan kopen. Kleding voor een speciale gelegenheid kun je wellicht lenen van een vriendin, familielid of huisgenoot. Of denk eens aan een kledingverhuur. Door niet zelf te kopen, maar je lenen of huren bespaar je je niet alleen geld maar ook grondstoffen. Met een abonnement op een kledingbibliotheek, waar je kledingstukken leent voor een aantal weken, deel je een kledingkast in feite met anderen. Op die manier kun je, zonder dat je nieuw koopt, de lol van een ander kledingstuk in je garderobe hebben.

Bij kledingbibliotheek Share a Masterpiece krijg je met kortingscode DuurzameKeuzesXMasterpiece10 10% korting.

Tips & tricks voor een duurzame garderobe
Overzicht in je garderobe zorgt voor minder impulsaankopen

Tips voor een duurzame garderobe

Bewuster omgaan met wat je koopt en kiezen voor tweedehands en kwaliteitskleding zijn duurzame keuzes. Daarnaast zijn er steeds meer mooie initiatieven voor ruilen, delen en lenen. Als je daarnaast goed zorgt voor je kleding door beter te wassen, te repareren en niet vlot iets af te danken, ben je op weg naar een duurzamere garderobe. Welke duurzame keuzes maak jij voor je garderobe?

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Meer duurzame tips lezen?
Tips voor een toffe duurzame vakantie
Waarom ik alleen vegan recepten publiceer
1 jaar geen nieuwe kleding kopen: mijn beste tips!

*Bron: Ellen Mc Arthur Foundation. A new textiles economy: Redesigning fashion’s future. 2017

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *