Glazen potjes hergebruik op 15 manieren

Glazen potten worden in ons huishouden nooit weggegooid. Er zijn zoveel manieren om ze nog in te zetten. Ik geef je 15 manieren om glazen potjes te hergebruiken.

Glazen potjes hergebruiken

Glas hergebruiken is een super manier om te starten met een zero waste huishouden. Ik bewaar alle potjes van groenten, jam, kokosolie, bouillonpoeder en broodbeleg om nieuwe dingen mee te doen. En heb je teveel glazen potjes, dan recycle je ze in de glasbak. Want glas kan onbeperkt gerecycled worden zonder kwaliteitsverlies.

Lees ook hoe je badkamer en keuken plasticvrij wordt.

Etiketten verwijderen van glazen potjes

Om glazen potjes mooi te kunnen hergebruiken verwijder ik de etiketten eerst. De meeste etiketten gaan er eenvoudig af in het warme afwaswater of de afwasmachine. Voor meer hardnekkige etiketten gebruik ik een pasta van olie en baking soda wat ik op het etiket smeer. Ik laat het even intrekken en dan komt het etiket er relatief makkelijk af.

Voordelen van glazen potjes

Glazen potjes hergebruiken heeft heel veel voordelen. Als eerste zijn ze natuurlijk helemaal gratis. Daarnaast is glas een inert materiaal; het geeft geen deeltjes af aan wat je erin bewaard, en het is daardoor heel geschikt om (langdurig) levensmiddelen in te verpakken. Het materiaal is stevig en ziet er ook nog eens leuk uit. Als laatste kan glas eindeloos gerecycled worden. Dus heb je het niet meer nodig; breng het naar de glasbak voor recycling!

15 manieren om glazen potjes te hergebruiken

Bewaren van kantoorartikelen

Op mijn thuiswerkplek en in de kast met knutselspullen bewaar je je potloden, pennen en andere kantoorartikelen heel gemakkelijk in een hergebruikte glazen pot.

Hergebruik glazen potten voor kantoorartikelen
Pennen, potloden en scharen blijven mooi staan in een glazen pot

Bewaarpotje voor hobby of knutselspullen

Glazen potten zijn heel goed om schroeven, spijkers, of kleine knutsel- of hobbymaterialen in te bewaren. Mijn vader had vroeg de potjes aan hun deksel aan de plank geschroefd. Zo hingen de glazen potjes heel gemakkelijk boven de werkbank wanneer hij een schroef, bout of moer nodig had.

Zero waste boodschappen doen

Probeer je meer afvalvrij boodschappen te doen, dan zijn hergebruikte glazen potten heel handig. Neem een potje mee naar de notenboer, bulkshop of theewinkel, zodat de producten rechtstreeks in je eigen verpakking kunnen. Zo wordt zero waste boodschappen doen een eitje!

Voorraadpot

Pasta, rijst, nootjes en (zelfgemaakte) granola laten zich goed bewaren in glazen potten. Hergebruikte glazen potten zijn perfect daarvoor. Producten blijven lekker lang vers, je weet precies wat je op voorraad hebt en het staat ook mooi in je keuken.

Hergebruik glazen potjes als voorraadpot
Hergebruik glazen potjes als voorraadpot

Eten inmaken in glazen potjes

Appelmoes, jam of zelfgemaakte marmelade kun je heel goed bewaren in glazen potjes. Ook kun je glazen potten heel goed gebruiken voor het inmaken, wecken of inleggen van (zelf geteelde) groenten en fruit. Maak de glazen potten vooraf goed schoon door ze te laten weken in heet water met soda.

Mealprepping

Naast het inmaken van eten, kun je in een grote glazen pot ook heel goed een voorbereide maaltijd of salade bewaren. Mealprepping gaat heel goed in hergebruikte glazen potten. Gemakkelijk in de koelkast te zetten en eenvoudig om mee te nemen.

Verpakking voor cadeautjes

In glazen potjes geef je ook leuke cadeautjes. Geef eens een stekje van één van je mooie kamerplanten, lekkere thee, zelfgebakken koekjes, granola, of een potje met een soepmix of bakmix cadeau. Ook traktaties op school voor de verjaardag van je kind kun je leuk verpakken in opgespaarde glazen potjes.

Lees ook: 6 juf- en meester-kadootjes in een potje

Hergebruik glazen potjes voor traktaties
Traktaties kun je geven in glazen potjes

Marinade of dressing maken

Een hergebruikte glazen pot is ideaal voor marineren van bijvoorbeeld tofu. Zet de deksel erop en schud door elkaar. En daarna kun je het in de koelkast zetten. Ook dressing is easy peasy bereid in een potje met deksel. Dat is ook handig als je een salade meeneemt naar je werk, feestje of picknick.

Bewaarpot voor souvenirs

Schelpen stenen, een handje zand, of andere gevonden dingen in een glazen pot is een mooi souvenir van een toffe reis. Vooral onze kinderen bewaren deze souvenirs nog jaren, en weten precies waar ze de schelpen hebben geraapt.

10 manieren om glazen potjes te hergebruiken
Herebruik glazen potten voor souvenirs

Bloemenvaas of plantenpot

Een zelfgeplukt veldboeket, een klein bosje bloemen of bloembolletjes staan heel gezellig in een glazen potje. Ook stekjes vinden een nieuw plekje in een hergebruikte pot. Of versier je dressoir of tafel met verschillende glazen potjes met bloemetjes plantjes.

Glazen potjes hergebruiken met bloembolletjes
Plant een paar bloembolletjes in een versierd potje

Waxinelichtjeshouder

Kleine glazen potjes gebruik ik graag om kaarsjes of waxinelichtjes in te zetten. Laat de kinderen ze mooi beschilderen met acrylverf of beplakken met vliegerpapier voor een mooi effect. Of versier de potjes met bloemetjes of takjes, naar gelang het seizoen.

Hergebruik glazen potjes voor waxinelichtjes
Glazen potjes als advent kalender

Kruidenpotjes

Specerijen, kruiden of kruidenmixen bewaar je heel gemakkelijk in kleine glazen potjes. Schrijf de naam op het deksel of op de zijkant, zodat je gemakkelijk kunt zien wat je allemaal in huis hebt.

Overnight oats

Overnight oats maak je in een hergebruikte glazen pot met deksel. Op die manier kun je het havermengsel in de koelkast zetten de hele nacht, om de volgende ochtend te genieten van een kant-en-klaar ontbijtje. Bekijk mijn lente en winter recepten voor overnight oats.

Heerlijke winterse overnight oats
Heerlijke winterse overnight oats met sinaasappel en chocolade

Drinkglas

Wie zou er nog een nieuw drinkglas kopen, als je potjes kan hergebruiken als drinkglas. Ideaal voor het meenemen van smoothies of shakes om ze later op te drinken.

Invriezen van kliekjes

Een beetje stamppot, nasi of een restje soep laat zich prima invriezen in een glazen pot. Op deze manier gaan kliekjes niet verloren en ga je ook nog voedselverspilling tegen. Dubbel goed bezig dus! Lees wel vooraf mijn tips voor het invriezen in glazen potten.

glazen potten in de vriezer gebruiken
Kliekjes vries ik in glazen potten in

15 manieren om glazen potjes te hergebruiken

Heb je mijn 15 manieren om glazen potjes opnieuw te gebruiken gelezen, maar mis je er nog een in het rijtje? Laat het me weten; ik vul mijn lijstje graag aan met nog meer tips!

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost.

Laat een reactie achter

Lees ook...