Zo verklein je je water voetafdruk
De laatste zomers kent Nederland waterschaarste. En we zijn eigenlijk niet gewend om na te denken over tekort aan water in ons kikkerlandje. Maar door klimaatverandering kan waterschaarste wel steeds vaker voorkomen. Hoog tijd om eens bewust te kijken naar je water voetafdruk. Lees verder voor tips en verklein je water voetafdruk.
Wat is een water voetafdruk?
Een water voetafdruk is al het water dat een persoon aan zoet water gebruikt voor zijn/haar volledige consumptie. Dat gaat niet alleen om het rechtstreeks gebruik van drinkwater of hoe lang je doucht. Ook al het water wat gebruikt wordt voor het produceren van voedsel, goederen en diensten telt mee. Het is gemakkelijk om dat over het hoofd te zien. Terwijl juist 98% van ons watergebruik onzichtbaar is. Al dat water is indirect watergebruik in ons eten, kleding en andere consumptie. En daarvan komt het grootste deel ook nog uit het buitenland, waardoor het watergebruik uit ons zicht gebeurd. Het zorgt voor drinkwater tekorten en verwoestijning buiten ons gezichtsveld. Benieuwd hoe groot jouw water voetafdruk is? Bereken je water voetafdruk met de watercalculator.
Iets doen aan de 2% water die je thuis gebruikt? 12 makkelijke manieren om thuis water te besparen
Water voetafdruk voor voedsel
Weet jij hoeveel water er wordt gebruikt om je eten te verbouwen. Om koeien te houden? En om je koffiebonen te telen? Of de tomaten en paprika die je eet? 85% van het water dat nodig is voor de gemiddelde Nederlander zit in ons dagelijks eten. Door te weten welke producten een grote water-voetafdruk hebben, kan je impact dus veel kleiner maken. Dierlijke producten zoals vlees, vis, schaaldieren en zuivel nemen het grootste van het watergebruik van een gemiddelde Nederlands dieet voor hun rekening. Onder plantaardige producten zijn er een aantal uitschieters zoals rijst, avocado en chocolade.
Verklein de water voetafdruk van je voedsel
Wil je de water voetafdruk van je voedsel verkleinen dan kies je het beste voor minder dierlijke producten. Omdat dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivel, de grootste water voetafdruk hebben, is vaker vegetarisch eten en meer plantaardig voedsel kiezen positief voor je water voetafdruk. Het voorkomen van voedselverspilling, meer seizoensgebonden en lokaal eten, en minder olie en suiker eten zorgen ook voor een lagere water voetafdruk van je voedsel. Meer zien over de water voetafdruk van je dagelijkse etenswaren? Kijk in de product gallery van WaterFootPrint.
Nog meer verborgen water
In het voedsel dat je eet zit het 86% van je water voetafdruk. Maar ook andere dingen die we doen zorgen voor verborgen water verbruik. Ons energieverbruik zorgt voor een deel van onze water voetafdruk. En ook onze vervoersmiddelen gebruiken water, door de productie van de auto en de 1,75 liter water die nodig is voor het oppompen, raffineren en vervoeren van 1 liter benzine. Maar onze spullen hebben vaak ook meer ‘verborgen’ water gekost, dan we weten. Vooral elektronica zoals laptops en telefoons hebben een behoorlijke water voetafdruk. Maar ook kleding heeft een relatief grote waterafdruk. Een paar leren schoenen heeft een water voetafdruk van 8.000 liter water, je smartphone kost 12.760 liter en je katoenen spijkerbroek 8 tot 10.000 liter.*
Hoe verklein je je water voetafdruk nog verder?
Omdat de spullen die je koopt een relatief grote water voetdruk hebben, is bewust omgaan met spullen kopen een duurzame keuze. Dat geldt voor de CO2 uitstoot, maar dus ook voor het indirecte waterverbruik. Beperk de hoeveelheid spullen die je koopt, want voor alle producten zijn grote hoeveelheden water nodig. Heb je het echt wel nodig? Vaak kun je ook delen, lenen of huren. Kies vaker van tweedehands. En repareer wat kapot is. Zo verklein je je water voetafdruk enorm.
Lees ook: Waarom ik alleen nog tweedehands kleding koop?
Zo verklein je je water voetafdruk
Omdat het grootste deel van onze water voetafdruk komt door ons voedsel, kun je daar de grootste impact maken met de keuzes die je maakt. Kiezen voor meer plantaardig eten, minder voedsel verspillen en zuinig gebruik van water-grootverbruikers als chocolade en rijst, besparen een heleboel indirect watergebruik.
Nudge – Bepaal jouw watervoetafdruk
* Bron: WaterFoodprintCalculator
Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!