Appelazijn maken van restjes; zo doe je het!

Met 3 kinderen heb ik appelschillen en klokhuizen genoeg. Dus maak ik appelazijn van die restjes. Ik gebruik de appelazijn voor bakken, schoonmaken en als conditioner voor mijn haar. En dat allemaal van schilletjes die anders rechtstreek in de GFT bak verdwijnen.

Verzamel klokhuizen en appelschillen

Wij zijn dol op appels. Dus er gaat in een doorsnee week wel een aantal kilo’s appels doorheen. Voor de jongens verwijder ik de klokhuizen met een appelboor, en voor het bakken wil ik appels ook nog wel schillen. De klokhuizen en appelschillen gooi ik niet weg, maar bewaar ik. Van schillen en klokhuizen van circa 6 appels maak ik een volle weckpot. Let op: gebruik alleen klokhuizen, waarvan niet gegeten is, om besmetting met mond bacteriën te voorkomen! Ik bewaar de appelrestjes tot gebruik in de vriezer in een diepvriesbak. Als deze bak vol is, doe ik ze samen in een grote weckpot zonder deksel om appelazijn van te maken.

Appelazijn maken van restjes

Doe de appelrestjes in een weckpot

Alle appelrestjes doe ik in een weckpot van 2 liter. Ik voeg een paar eetlepels suiker toe aan de pot met appelrestjes. Daarna schenk ik er kraanwater bij tot alle restjes onder water staat. Als je al eerder appelazijn hebt gemaakt, kun je de suiker ook weglaten en een flinke scheut van je eigen appelazijn toevoegen om het azijnproces te laten starten.

Appelazijn zelf maken van restjes

Om appelazijn zelf te maken doe je de schillen en klokhuizen van de appels in een grote pot zonder deksel. Het is voor het fermentatieproces niet erg dat de appelrestjes al bevroren zijn geweest. Appelazijn maken kun je met verse of bevroren restjes doen. Voor een pot van anderhalf tot twee liter water heb je genoeg aan de klokhuizen en schillen van circa 6 appels. Dek de pot af met een (zak)doek die je vastzet met een elastiek, om te voorkomen dat er beestjes in je pot komen.

Fermenteren: appelazijn zelf maken

Nu heb je je appelschillen en klokhuizen onder water staan. Roer elke dag een paar keer door de appelrestjes om zuurstof bij in je weckpot te laten. Door de suiker (of scheut appelazijn) zullen de restjes van de appels gaan fermenteren. De zuurstof versnelt het fermentatieproces. Ook voorkom je hiermee dat er schimmel ontstaat op stukjes appel, die wellicht toch een stukje boven het water uitkomen. Na een paar dagen zie je al bubbels ontstaan. Daarna is een keer per dag roeren voldoende.

Blijf elke dag roeren in je appelmengsel. Na een week ruikt het mengsel licht naar alcohol. Nog een week of 2 later ruikt het naar azijn. Daarna zal het mengsel stoppen met bubbelen. Dan is je zelfgemaakte appelazijn klaar.

Als de azijn klaar is kun je de appelresten uit de azijn zeven. Ik doe de appelrestjesazijn eerst door een zeef om de grote stukken appel en schillen eruit te halen. Daarna zeef ik het mengsel door een thee- of kaasdoek in een fles. Zorg dat de fles om je appelazijn in te bewaren goed schoon is. Ik maak flessen graag schoon in een teiltje warm water met wat (kristal)soda. De appelazijn kun je erg lang bewaren. Als je dat doet, zullen er wellicht troebele sliertjes of een laagje bovenin komen. Zolang dit geen schimmel is, kun je de azijn door elkaar schudden en gebruiken. Deze slierten komen door de fermentatie die door is gegaan, en het wordt ook wel ‘de moeder’ genoemd.

Zelfgemaakte appelazijn gebruiken

Zelfgemaakte appelazijn gebruik ik voor veel dingen. Sowieso kun je ermee schoonmaken, zoals je dat met andere azijn ook kunt. De zelfgemaakte azijn zal iets minder zuur zijn dan schoonmaakazijn, zodat je wellicht wat meer moet gebruiken. Appelazijn kun je gebruiken als spoelmiddel in de vaatwasser of als wasverzachter in je wasmachine. Verder gebruik ik de zelfgemaakte appelazijn als conditioner. Ik spoel met 1 deel zelfgemaakte appelazijn met drie delen water mijn haren na het wassen met een shampoobar.

Appelazijn zelf maken van restjes; zo doe je het!

it is hoe ik zelf appelazijn maak van restjes appel die anders in het GFT of op de composthoop beland waren. Voor een zeer uitgebreide beschrijving en tips raad ik je het blog van ZeroWasteChef aan over appelrestjesazijn.

Meer tips over restjes gebruiken? Maak eens groentenrestjes-bouillon of gebruik bruine bananen in muffins of pannekoeken.

Waarvoor gebruik jij (appel)azijn?