Draag je steentje bij met duurzaam vrijwilligerswerk

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. En als individu kun je  jouw steentje bijdragen door je tijd in te zetten. Of je nu meehelpt met natuurherstel, je inzet voor duurzame educatie, of bijdraagt aan maatschappelijke projecten, met vrijwilligerswerk maakt jouw inzet het verschil. Dit artikel helpt je op weg met hoe je aan de slag kunt gaan, welke mogelijkheden er zijn, hoeveel tijd je erin kunt steken, en wat het je oplevert als je duurzaam vrijwilligerswerk doet.

Hoe pak je klimaatvriendelijk vrijwilligerswerk aan?

Als je wil bijdragen aan een duurzamere wereld, is het doen van vrijwilligerswerk een van de keuzes die je hebt. Als je kiest om te starten met vrijwilligerswerk is het belangrijk dat je weet wat je wil gaan doen. Wat is je passie? Waar wil je specifiek aan bijdragen? Wil je de natuur beschermen, mensen bewust maken van duurzaam leven, of misschien de energietransitie ondersteunen? Je kunt zelf kiezen hoeveel tijd je erin steekt. Sommige projecten vragen om eenmalige acties, terwijl andere continu inzet vragen. Maak een bewuste keuze voor waar je aan bij wil dragen en bekijk of er in jouw regio of interessegebied vrijwilligers gezocht worden. Bekijk welke talenten jij hebt, die je kunt inzetten voor een duurzamere en klimaatvriendelijk wereld. En kies hoeveel tijd je wil besteden en kunt vrijmaken; wil je structureel een paar uur per week of per maand bijdragen, of doe je liever mee aan een incidentele actie. 

duurzaam vrijwilligerswerk doen

Hoeveel tijd kost klimaatvriendelijk vrijwilligerswerk?

Hoe tijd jouw vrijwilligerswerk kost hangt natuurlijk helemaal af van de keuzes die je maakt voor de soort bezigheden, de organisatie en de betrokkenheid die je hebt. Je kunt kiezen voor:

  • Eenmalige acties, zoals het opruimen van zwerfafval, planten van bomen of deelnemen aan een klimaatmars of protestactie. Deze activiteiten duren vaak enkele uren.
  • Lange termijn projecten, zoals het begeleiden van educatie programma’s of workshops, of het aanleggen of onderhouden van natuurgebieden of (stads)moestuinen.

Kies vrijwilligerswerk dat past bij jouw leven en bezigheden.

Wat levert klimaatvriendelijk vrijwilligerswerk op?

Vrijwilligerswerk levert veel meer op dan je denkt. Je kunt bijdragen aan een groenere wereld door actief te zijn bij het beschermen en herstellen van het milieu. Ook kun je nieuwe vaardigheden leren en doorgeven aan anderen, zoals kennis over biodiversiteit, natuurbeheer, duurzame landbouw of klimaatvriendelijker leven. Bovendien heeft tijd doorbrengen in de natuur en actief bezig zijn positieve effecten op je fysieke en mentale gezondheid. Als laatste ontmoet je andere mensen, die jouw passie delen voor een duurzame wereld, waardoor je nieuwe vriendschappen kunt aangaan en je opgenomen voelt in een community van gelijkgestemden. 

Welke soorten duurzaam vrijwilligerswerk zijn er?

Er zijn tal van manieren om je in te zetten voor het klimaat, afhankelijk van je interesses en vaardigheden. Hieronder enkele voorbeelden:

Afval rapen

Misschien denk je bij afval rapen niet meteen aan vrijwilligerswerk, maar natuurlijk is dit ook een manier om in je eigen tijd en op je eigen tempo bij te dragen aan een schonere en duurzamere wereld. Ga alleen afval rapen, of doe het met een groepje vrienden of kennissen. Je kunt je ook online aansluiten bij een community en registreren waar of wat je raapt met apps zoals Helemaal Groen. Litterati, of Rubbiz.

Natuur- en klimaateductie

Door als vrijwilligers voorlichting te geven over klimaatverandering, klimaattips en -acties, duurzaamheid, en natuurbescherming op scholen of in je gemeenschap draag je bij aan bewustwording en gedragsverandering. Voorbeelden van organisaties die dit faciliteren zijn onze eigen Stichting De Duurzame Gids, je lokale natuur-educatiecentrum, IVN Natuureducatie, of KlimaatGesprekken.

Draag je steentje bij met duurzaam vrijwilligerswerk

duurzaam vrijwilligerswerk doen landbouw

Natuurherstel

Wil je liever meehelpen bij natuurprojecten, dan is er ook genoeg keuze uit vrijwilligerswerk. Denk aan het planten van bomen, het herstellen van ecosystemen, en het beschermen van biodiversiteit. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een van de volgende organisaties als vrijwilliger: Natuurmonumenten, In het landschap, of Staatsbosbeheer.

Duurzame landbouw

Zit je liever met je handen in de grond? Helpen op biologische boerderijen, of deelnemen aan stadslandbouwprojecten die werken aan regeneratieve landbouwmethoden is mooi vrijwilligerswerk waarbij je echt je handen uit de mouwen kunt steken. Kijk eens of een lokaal voedselbos is, help je lokale bio boer of sluit je aan bij Herenboeren.

Maatschappelijke projecten

Er zijn veel projecten in je omgeving, waarbij je duurzaamheid kunt helpen aanjagen. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk bij het opzetten van lokale duurzame initiatieven, zoals energiebesparing in buurten, het promoten van groene mobiliteit, of helpen bij circulaire economie-projecten. Voorbeelden van dergelijke organisaties zijn je lokale energiecoöperatie, energiecoaches, Buurkracht, of Repair Cafés.

Sluit je aan bij een actiegroep

Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor gedragsverandering, klimaatactie en natuurherstel. Daar kan jouw steentje bijdragen aan systeemverandering en bewustzijn. Help mee om acties voor te bereiden, draag bij aan de online en offline communicatie, geef webinars of lezingen of bezoek een klimaatmars of protestactie. Denk eens aan vrijwilligerswerk bij De Jonge Klimaatbeweging, Milieudefensie, Grootouders voor het klimaat, of andere bewegingen.

duurzaam vrijwilligerswerk klimaatprotest

Draag als vrijwilligers bij aan de oplossing

Met klimaatvriendelijk vrijwilligerswerk draag je actief bij aan een duurzamere toekomst. Of je nu kiest voor natuurherstel, educatie, of maatschappelijke projecten, elke bijdrage helpt om de wereld groener en gezonder te maken. Wat je ook kiest, je doet mee aan de oplossing!

Meer lezen over in actie komen?

Afbeeldingen door: Alfred Slomp, Amber Weir, Markus Spiske

Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!

Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.

Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!

Volg ons op alle sociale media.