Het duurzame gezin review

Ik las het boek Het Duurzame Gezin van Ellen Dictus en Nicolas Sterck. Het boek geeft inzicht in alle aspecten van duurzaamheid, waar je met een gezin mee te maken kunt hebben. In deze boek review vertel ik je wat ik vond van dit nieuwe boek Het Duurzame Gezin.

Review: Het duurzame gezin

Het boek Het duurzame gezin is veelzijdig. Het boek behandelt alle kanten van het gezinsleven. Van eten, kleding, en verzorging tot feestjes, (ver)bouwen, van de tuin tot reizen. Het leest gemakkelijk weg, ondanks dat het hier en daar heel veel informatie bevat. Ik las het boek in twee dagen uit.

Ik vond het heel mooi om te lezen hoe Ellen en Nicolas ook hun eigen keuzes onder een loep leggen. Ze zijn niet bang te laten zien dat ze keuzes uit het verleden bij nader inzien anders zouden gedaan hebben. Net als de rest van ons, is dit duurzame gezin constant aan het leren om betere duurzame keuzes te maken.

Positief

Nicolas en Ellen schrijven op een positieve toon. Ze benadrukken hoe duurzame keuzes hun leven verrijken. Dat is erg mooi om te lezen en het inspireert om zelf aan de slag te gaan. Elke kleine stap telt, en draagt bij aan een fijnere, groenere wereld.

Daarnaast leggen de schrijvers van Het duurzame gezin duidelijk uit dat ze al hun keuzes stapsgewijs hebben gemaakt. Juist door jezelf te laten wennen aan veranderingen, hebben deze aanpassingen een grotere kans van slagen. Ik vond dit heel herkenbaar, want op die manier werkt het in ons gezin ook.

Volwaardig plantaardig eten

Ellen en Nicolas, en hun zonen Jules en Arthur, vind je op Instagram onder de naam @SustainableFamily. Het gezin schrijft vooral erg enthousiast over hun plantaardige voedingspatroon.

Het boek laat zien dat een volwaardig, gevarieerd plantaardig voedingspatroon niet alleen veel duurzamer is, dan ons standaard Westers eetpatroon. Daarnaast is het ook nog heel lekker.

Ook in het boek vind je hier een schat aan informatie Γ©n een aantal plantaardige recepten. Ellen is dan ook opgeleid tot vegan chef, en geeft cursussen over plantaardig koken. Ik ga zeker de recepten uitproberen.

scrambled tofu uit Het duurzame gezin
Scrambled tofu uit Het duurzame gezin

De enige kanttekening van mijn kant: wat mij betreft hoeft 100% veganistisch eten niet meteen het doel te zijn. Vegetarisch eten en meer plantaardig eten, wat wij zoveel mogelijk doen, verkleint je voetafdruk ook al enorm. Zorgen dat je eigen duurzame stappen behapbaar blijven, geeft het meer kans van slagen in mijn beleving, zeker met een gezin. Je moet dan met alle gezinsleden rekening houden, en dat kan best een uitdaging zijn.

Het duurzame gezin – boek review

Het boek is een super naslagwerk voor wie pas begint met duurzame keuzes te maken. Maar ook voor de gevorderden in duurzaamheid is er heel wat nieuwe informatie te vinden. Dat maakt Het duurzame gezin een mooie aanvulling in je (duurzame) boekenkast.

Lees ook mijn reviews van Ecopositief in 5 stappen en Een beter milieu begint niet bij jezelf. Wat is jouw favoriete duurzame boek?

Ben jij de eerste die dit boek van me leent? Laat een reactie achter onder dit bericht, en ik loot naar wie ik ‘m stuur. Actie is verlopen.

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

11 Reacties

 1. Jelske Geelhoedt (imperfectegroenemama)

  Ik zou graag dit boek lezen en zien welke tips er uit te halen zijn!

 2. Tessa Luijten (Een groen leven)

  Ik heb nog geen gezin, maar wild dit boek heel graag lezen en zou hem dan ook geel graag van je lenen! ?

 3. Ik zou het boek graag van je lenen. Wij zijn ook steeds bewuster bezig, 2e hands kopen, energie maatregelen, geen vlees eten, maar er is vast nog veel winst te behalen

 4. Nice! Ik houd me ook aanbevolen. Ik begrijp je opmerking over veganistisch eten niet goed: waarom zou dat minder behapbaar zijn dan vegetarisch?

  1. Als je een ‘standaard’ dieet volgt is meteen vegan eten imo een grotere stap. Heb jij het anders ervaren?

   1. Dat ben ik idd met je eens. Ik dacht dat jullie al voor een groot deel vegetarisch aten.

    1. Ja, dat klopt ook. Dat hebben we stapje voor stapje gedaan. Ik zou mensen adviseren eerst vega te proberen, en daarna volledig plantaardig. In het boek mis ik die stap een beetje, dat bedoel ik.

  2. Ik loot graag mee! Als gezin nemen we steeds wat kleine stapjes en zo komen we steeds wat verder in een duurzaam leven. Soms ook best lastig om iedereen in het gezin mee te nemen, maar met overleg en compromissen komen we al een heel eind.

   1. Ja, helemaal mee eens. En veel kleine stapjes maken samen grote. ?

   2. Hi Marjan, ik stuur je graag mijn exemplaar toe. Stuur je je adres per e-mail naar mascha@duurzamekeuzes.com alsjeblieft? Groetjes, Mascha

 5. Ja leuk, die wil ik graag lezen! Ik ben al bezig met duurzaamheid in ons gezin, maar krijg mijn vriendin nog niet altijd mee. Ik hoop in het boek weer wat laagdrempelige dingen te lezen die ons vooruit kunnen helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...