Kinderboek Afval in de bak

Duurzaamheid is hier thuis op veel terreinen een gewoonte geworden. Het goede voorbeeld geven voor onze kinderen vinden we heel belangrijk. Het (samen) lezen van een boek is een fijne manier om te praten over goed zorgen voor de aarde en het milieu. Ons nieuwste duurzame kinderboek in de kast Afval in de bak gaat over afvalrecycling. Ik las het samen met onze kleuter. Lees mijn review.

De klimaatjes

De Klimaatjes serie prentenboeken van uitgeverij Clavis is voor kinderen vanaf 3 jaar. De prentenboeken gaan over de avonturen van 7 dierenvrienden: Mol, Muis, Duif, Egel, Vos, Uil en Kikker. De boeken bevatten leuke verhalen met prachtige kleurrijke illustraties, waarin je elke keer weer iets nieuws ontdekt. In elk boek beleven de vriendjes een nieuw avontuur, waarin de dierenvriendjes op een speelse manier uitleggen hoe je zelf kunt zorgen voor een beter milieu en schonere aarde. Er zijn al zeven prentenboek van de Klimaatjes: Natte VoetenWat is het warmWarme truienPlasticsoepBlij met een bijLekker donkerKliekjesfeest. Nu is daar boek nummer 8: Afval in de bak.

Kinderboek Afval in de bak voorlezen is zo leuk
Kinderboek Afval in de bak voorlezen is zo leuk

Goed voorbeeld

De dierenvriendjes uit de Klimaatjes serie maken milieuproblemen nooit zwaar. De thema’s zijn altijd kinderlijk eenvoudig uitgelegd. Én nog belangrijker; bij elke probleem is meteen een oplossing. Mol, Muis, Egel, Duif, Vos, Kikker en Uil geven het goede voorbeeld in Afval in de bak. Met dit voorbeeld kunnen kinderen zelf ook actief aan de slag. Achter in elk boek staat ook een (knutsel)opdracht, die kinderen thuis kunnen doen om te helpen onze aarde mooi, groen en schoon te maken en houden. In Afval in de bak laten de Klimaatjes zien hoe je bakken voor afvalscheiding maakt in je eigen huis. Onze kleuter wou er gelijk mee aan slag. Gelukkig kon ik hem laten zien dat we zeker een glasbak hebben, alhoewel die niet geel is 😉

Schrijvers van de Klimaatjes: Judith Koppens en Any Engel
Schrijvers van de Klimaatjes: Judith Koppens en Andy Engel, © Clavis Uitgeverij, Hasselt-Alkmaar-New York

Humor

De verhaaltjes van de Klimaatjes zitten vol met kleine grapjes. Dat maakt het voor kleuters erg leuk om naar te luisteren. Voor voorlezende volwassenen zitten er in de prachtige illustraties van Nynke Talsma prachtige details verborgen. Zo herkent de oplettende kijker in het prentenboek Afval in de bak meteen de zonnebloemen van Van Gogh op verschillende pagina’s. Onze kleuter is helemaal weg van alle personages. Hij benoemt Uil en vriendjes ook bij onze eigen duurzame keuzes, zoals plastic rapen, plantjes planten of lampen uitzetten.

Meer lezen: De leukste kinderboeken over duurzame keuzes

Ons nieuwste duurzame kinderboek in de kast Afval in de bak gaat over afvalrecycling. Ik las het samen met onze kleuter en schreef deze review.

Kinderboek Afval in de bak

Afval in de bak is een erg leuke aanvulling op de Klimaatjes serie. En onze kleuter was sowieso al enthousiast over een nieuw verhaaltje van zijn dierenvriendjes. Dit boek over afvalrecycling is ook weer een schot in de roos. Onze kleuter is dolenthousiast. Het prentenboek is duidelijk, leuk en over een onderwerp waar onze zoon dagelijks ziet dat we een verschil maken door netjes afval in de juiste bak te doen.

Als jij ook Afval in de bak wilt lezen met je kind, heb je geluk. Ik mag een exemplaar van het boek weggeven. Laat een reactie achter onder deze post, wie jij graag het prentenboek wil voorlezen.

Deze actie loopt tot a.s. vrijdag 17 september om 19.00 uur. Dan maak ik de winnaar bekend in mijn IG-stories en op deze website.
Voorwaarden:
– deze give-away is alleen via de website
– het boek wordt alleen verstuurd naar een postadres in NL of BE

Nieuwsgierig naar het boek?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niks extra kost.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg met ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

15 Reacties

 1. Ik wil graag het boek Afval in de bak winnen! Ik werk op een basisschool en we gaan een thema over duurzaamheid houden bij de kleuters. Ook in de andere groepen gaan we dit thema uitrollen. Graag wil ik de kleuters het boek voorlezen!
  Barbara / IG barbara1974_

  1. Hoe gaaf dat jullie door middel van prenten/ voor leesboeken onze kinderen bereiken.
   Ik vind dit super boeken om voor te gaan lezen met onze kleinkinderen. Tweeling van 5 jaar en een van 1 jaar
   Ik heb deze link doorgestuurd naar mijn bekenden. Ouders en grootouders.
   Zou mooi zijn als het via ouders op scholen onder de aandacht komt. We helpen mee het onder de aandacht te brengen.

 2. Dit boek wil ik heel graag voorlezen aan onze 2 zoontjes van 4 1/2 en 2 1/2. Elke avond willen zij voorgelezen worden en vaak uit dezelfde boeken en zou graag deze aan de collectie toevoegen!
  Groetjes Sophie

 3. Het boek zou ik heel graag aan mijn zoontje willen voorlezen/samen lezen. Hij is hier al veel mee bezig, extra mooi als het dan in een boek terugkomt. Daarna zou ik het boek een rondje door de klassen op school geven, zodat het boek daar voorgelezen en besproken kan worden.

 4. Wat een ontzettend leuke reeds boeken! Ben ze gelijk gaan volgen. Om eerlijk te zijn schaffen we nooit nieuwe boeken aan, omdat ze in overvloed tweedehands te krijgen zijn. Maar boeken met een leerzaam tintje over duurzaamheid zijn helaas (nog) niet echt tweedehands te vinden.
  Onze kleine meid is een echte boekenworm. Ze kan nog geen woord lezen met haar bijna 3, maar ze zit zo een half uur in rust in haar boekjes te bladeren , heerlijk! Natuurlijk moeten papa en mama ook elke avond voorlezen.
  Alle boekjes lijken me interessant, maar ‘blij met de bij’ spreekt me het meest aan voor onze kleine dame. Ik zou heel blij zijn deze te winnen. En als onze dochter te oud wordt voor het boekje wordt deze over een paar jaar weer verder gegeven aan haar neefje die nog 1 moet worden. Keep the word going and educate our future generation. Fingers crossed!

  1. Dit is een superleuk én leerzaam boek! Ik sta binnen de familie al bekend dat ik duurzame cadeaus uitdeel, dus dit boek past helemaal in het plaatje. Mijn nichtje wordt deze maand op de 18e 3 jaar. Ze is helemaal verzot op boekjes en na 2x voorlezen kletst ze het verhaal al grotendeels mee. Hoe tof is dat bij zo’n leerzaam boek. Dan kan ze haar jongere zusje en de andere kindjes op de opvang gelijk vertellen hoe het werkt! Het zou een leuk verjaardagscadeau voor haar zijn. En als zij het straks allemaal ‘volgens het boekje’ doet, zijn er vast nieuwe familieleden bij gekomen om dit boekje aan door te geven!

   1. Vandaag kennis gemaakt met de klimaatjes en nu al fan! Graag zou ik het boek winnen voor in de kleutergroepen bij mij op school. Daarnaast pas ik vaker op het kleintje van mijn vriendin, die ook dol is op boeken.

 5. Wat een mooie boekenserie! Het is dat mijn neefjes de voorlees leeftijd al voorbij zijn en zelf kunnen lezen, anders had ik ze graag aan hun voorgelezen. Nu zou ik ze graag voorlezen aan de dochter van vrienden. Samen lezen schept een band, daarna daarna de natuur in om afval te rapen tijdens een wandeling. Het nuttige met het aangename besteden.

 6. Afval hoort gewoon in de bak en dat hoort “Iedereen” te weten! En als ik daartoe kan bijdragen door het voorlezen van dit boekje op school, op onze natuurkampjes, tijdens opruimactiviteiten, … dan doe ik dat heeeeel graag!

 7. (Voor)lezen is zo’n mooie manier om spelenderwijs te leren. Het lijkt me dan ook geweldig om dit boek voor te lezen aan mijn bonuskindje ?

 8. Het lijkt mij heel leuk om mijn nichtje, als ze wat ouder is, hieruit voor te lezen. Ik denk dat het goed is om iedereen bewustwording over het milieu, onze leefomgeving en wat je hierin zelf kunt betekenen mee te geven. En quality time met m’n nichtje zeg ik geen nee tegen.

 9. Oh wat leuk!! Ik heb helaas geen kindjes maar wel lieve neefjes en nichtjes en hoe jonger hoe beter om ze bewust te maken van dit soort dingen! Bedankt voor de actie en succes voor de deelnemers!

 10. Dit boek zou ik heel graag willen voorlezen op de Franse privéschool waar ik werk, waar ik NL leer aan kleuters. Het thema duurzaamheid staat dit jaar op de agenda van de school, dus dit zou een perfecte aanvulling voor het programma zijn!

  1. Dat zou super leuk zijn kan ik het lezen met onze kids mijn gast/oppas kids en erna zou ik hem in onze minibieb kunnen zetten als zwerfboek en kunnen er heel veel kids en ouders bewuster door worden.
   Gr gerlina

   1. Gefeliciteerd Gerlina, jij hebt gewonnen. Ik stuur je het boek toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...