Duurzamer terug naar school – en hoe je marketing trucs kunt omzeilen!
Als september dichterbij komt, worden we bestookt met marketing om allerlei nieuwe spullen te kopen voor je schoolgaande kind. Maar dat is niet alleen een zware dobber voor het milieu; ook is het een aanslag op je portemonnee. Het goede nieuws; het is helemaal niet nodig om eraan mee te doen! Je kunt veel duurzamer terug naar school en weerstand bieden tegen alle marketing uitingen.
Terug naar school marketing
Vanaf augustus draait de marketing molen weer onophoudelijk. Back to school betekent big business. Want in september moet je kind weer terug naar school en dan kan natuurlijk niet zonder iets nieuws te kopen! Wat zeg ik; iets nieuws? Ik bedoel natuurlijk een heleboel nieuws; minstens een set nieuwe kleding, nieuwe schoenen, pennen, potloden, etui, broodtrommel en rugzak. Want zeg nou zelf; die van vorig jaar kan natuurlijk écht niet meer?! Ho wacht! Echt?! Waarom zou die rugzak 6 weken geleden nog prima zijn geweest, maar voor het nieuwe schooljaar niet? Bovendien; nieuwe spullen produceren heeft een enorme impact op onze aarde. Laten we het anders doen!
“Omzeil de marketing uitingen door je minder bloot te laten stellen aan reclame.” Mascha
De beste tip om marketing te omzeilen
Voordat je meteen naar de winkel rent om al die mooie terug-naar-school-spullen te kopen; denk er eens kritisch over na! Als je al die mooie reclamefolders, marketingspotjes en abriposters voorbij ziet komen lijkt het broodnodig om allemaal nieuwe dingen te kopen. Maar is dat wel zo? Om te voorkomen dat je in de verleiding komt om meteen naar de winkel te rennen of je online mandje vol te gooien, moet je zorgen dat je minder wordt lastig gevallen door al die marketing uitingen. Omzeil de marketing uitingen door je minder bloot te laten stellen aan reclame! Plak die Nee Nee sticker op je brievenbus, schrijf je uit van e-mail nieuwsbrieven en ontvolg die winkels, die je telkens nieuwe spullen aansmeren. Zo koop je minder snel nieuwe spullen!
Duurzamer terug naar school: wat heb je nodig?
Natuurlijk kan het zijn dat je kind echt dingen nodig heeft. Ga er eens rustig voor zitten wat dat allemaal is. Als de bestaande spullen niet meer voldoen of kapot zijn bijvoorbeeld. Als je echt helemaal klaar was met die lekkende schoolbeker? Of de scheur in de rugzak niet meer gerepareerd kon? Zet voor jezelf op een lijstje wat er nog nodig is. Heeft je zoon of dochter een rekenmachine nodig of een geodriehoek? Ren niet meteen naar de winkel, maar zet het op je lijstje. Met het lijstje kun je gericht op zoek zonder haast en vergeet je geen dingen.
Duurzamer terug naar school: vind een alternatief voor nieuw!
Met je lijstje van benodigdheden kun je op zoek naar de spullen, die je nog wil kopen. Voordat je naar de Hema of Action rent om alles in je (online) mandje te doen, kun je op zoek naar alternatieven. Ligt er echt geen multomap onderin de kast? Heeft de buurjongen nog een rekenmachine van vorig jaar? Heeft je nichtje een rugzak die ze niet gebruikt? Kun je je aanmelden voor een ketting kledingruil voor nieuwe kledingstukken? Vraag aan vrienden en familie of ze een van de spullen op je lijstje voor je hebben. Misschien krijg je ze of mag je ze lenen, ruilen of kopen. Lukt dat niet? Dan kun je bij tweedehands platforms zoals Marktplaats, Vinted of (lokale) Facebook groepen op zoek. Tweedehands spullen verbruiken geen grondstoffen en energie voor productie en zijn zo een veel duurzamer keuze dan nieuw. En ik merk dat je echt bijna alles tegenwoordig wel tweedehands kunt vinden. En als het er vandaag niet is, kijk dan de komende dagen (of weken) wat vaker of zet een zoekopdracht vast in je app.
Kies voor spullen voor de lange termijn
Als je zowel in je eigen voorraad als (online) tweedehands niks gevonden, dan kun je op zoek naar duurzame(re) nieuwe spullen. Omdat ik vaker kies voor tweedehands, hou ik geld over om bij nieuwe aankopen te gaan voor spullen van duurzame merken van hogere kwaliteit. Zulke spullen gaan langer mee, zodat je op lange termijn ook nog geld bespaart. Denk hierbij bijvoorbeeld aan RVS broodtrommel of drinkfles. Onze oudste heeft zijn hele basisschool periode met dezelfde broodtrommel gedaan; en nu hij naar de brugklas gaat heeft hij nog steeds geen nieuwe nodig! Maar ook zijn (tweedehands) rugzak is een blijvertje, waar hij nog meer jaren mee naar school gaat.
Duurzamer terug naar school en hoe je marketing trucs kunt omzeilen!
Ook al doet de commercie ons anders geloven; het is helemaal niet nodig om aan het begin van een nieuw schooljaar van alles nieuw te kopen. Kijk eerst goed wat je al hebt en of dat nog voldoet. Kies dan voor alternatieven zoals lenen, ruilen of tweedehands kopen. En moet je echt iets nieuws; kies dan voor spullen die zo lang mogelijk meegaan. Zo ga je duurzamer terug naar school en bespaar jezelf, de aarde en je portemonnee een hoop stress.
Meer lezen over consuminderen?
- Zo pak je het aan: consuminderen!
- Repair Café: uitkomst voor een duurzamer leven
- 10 dingen die je zeker tweedehands vindt
- 3 tips om de leukste tweedehands kinderkleding te vinden
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Maar denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!