Duurzame cadeautips: hoe je tweedehands cadeau geeft als een pro
Waarom zou je nieuw kopen als tweedehands minstens zo origineel, duurzaam én persoonlijk kan zijn? Klinkt het geven van een tweedehands cadeau als een brug te ver? Geen nood. Met onze tips wordt het geven van tweedehands cadeaus een feestje, voor jou en de ontvanger!
Tweedehands is duurzamer
Het geven van tweedehands cadeaus is een duurzame keuze. Door een bestaand product een tweede leven te geven, voorkom je dat het op de afvalberg terecht komt. Ook verminder je de vraag naar nieuwe cadeautjes. Het produceren van nieuwe producten kost namelijk veel grondstoffen, energie en water, terwijl een tweedehands cadeau even leuk en mooi kan zijn, zonder deze impact. Tenslotte draag je bij een de circulaire economie met het kopen van tweedehands cadeaus, en zorg je ervoor dat hergebruik en tegengaan van verspilling steeds normaler is.
Hoe vind je toffe tweedehands cadeautjes?
Vaker kiezen voor tweedehands cadeautjes lijkt ingewikkeld. Want is het niet veel eenvoudiger om even snel naar de winkel te gaan of naar het blauwe mannetje online te surfen voor een cadeautje? Met de juiste voorbereiding is tweedehands leuker, goedkoper en het geeft je ook nog een goed gevoel. Als je de knop eenmaal hebt omgezet om tweedehands eerste keus te maken, wordt het steeds makkelijker om te geven. Maar hoe en waar vind je tweedehands cadeautjes? Geen nood! We helpen je op weg.
Nieuwe oude tweedehands cadeautjes
Vind je het geven van tweedehands cadeaus geven spannend? Start dan met spullen die er ongebruikt uit zien. Kies bijvoorbeeld een puzzel die nog in de folie zit, of een kaars die nog niet is gebrand. Houd er wel rekening mee dat iets er soms ongeopend kan uitzien maar tóch al een keer gebruikt is (en er dus toch iets kan ontbreken). Controleer dit dus goed! Via Marktplaats en Vinted kom je makkelijk aan nieuwe cadeaus door te filteren op Conditie of Staat en te kiezen voor Nieuw. Wel belangrijk: als je nieuwe dingen blijft geven, gaan de ontvangers jij én jij er nooit aan wennen dat een cadeau er best gebruikt uit mag zien. Vooral bij kinderen begin je hier beter vroeg mee, want zij hebben nog niet geleerd dat een cadeau nieuw zou moeten zijn.
Goed gebruikt tweedehands cadeau
Het is belangrijk dat een cadeau goed verzorgd is, ondanks het een beetje gebruikt is. Het moet niet vies of kapot zijn en er moeten zeker geen onderdelen ontbreken. Tel dus altijd de onderdelen na, poets of was het waar nodig is, zorg dat Lego- en puzzelstukjes losgemaakt zijn en verpak losse onderdelen. Vervang een beschadigde buitendoos door een mooie doos of (herbruikt) kistje. Je hoeft niet te zeggen dat je cadeau tweedehands is. Je vertelt bij een nieuw cadeau ook niet zomaar waar je het vandaan hebt. Je kan hooguit een keer aan familie en vrienden vertellen dat je aan het proberen bent niets nieuws meer te kopen.
Begin op tijd met zoeken
Tweedehands cadeaus zoeken kost soms wat meer tijd dan een nieuw cadeau. Ben er dus op tijd bij en zet een paar weken voor een verjaardag al een reminder in je agenda om op zoek te gaan. Een simpele verjaardagskalender op een prominente plek kan je ook helpen om verjaardagen in de gaten te houden. Voor feesten waar je veel cadeaus nodig hebt zoals Sinterklaas begin je liever nog eerder. Lees ook ons eerdere artikel over op tijd beginnen voor Sint. Pro tip: Laat Marktplaats of Vinted voor je werken. Sla zoekopdrachten op. Zo krijg je een melding als er een advertentie online komt voor jouw zoekopdracht, zoals een specifiek boek, een populair gezelschapsspel, of een opgezette vos. ;)
Maak een cadeaukast
Party alert! Soms krijg je een late uitnodiging en heb je geen tijd meer om uitgebreid tweedehands te gaan zoeken. Leg daarom voor de zekerheid een (klein) voorraadje cadeaus aan. Vooral voor kinderen is dit makkelijk, wanneer ze plotseling voor een feestje worden uitgenodigd. En leg in je cadeaukast vooral ook inpakpapier, plakband of verjaardagskaarten als je vindt in de kringloop.
Dag kringloop…
Het lijkt misschien een ongewone tip, maar als je toffe tweedehands cadeautjes wil vinden, spendeer niet teveel tijd met zoeken in de kringloop! Het vinden van mooie vondsten daar noemen ze niet voor niets ‘kringloopgelukjes’. De ene keer vind je wel iets en de andere keer niet. Bezoek dus niet de ene na de andere kringloop (als je met de auto gaat is dat nog onduurzaam ook). Het is beter op tijd te zoeken via Marktplaats en Vinted. Daar slaag je waarschijnlijker en sneller.
Gebruik duurzame initiatieven
Naast markten en online verkoop zijn steeds meer initiatieven speciaal gericht op het ruilen en verkopen van speelgoed. Zo is er het toffe initiatief van Swip Swap, Krijg de kleertjes en de verkoop app van FamFam in de Gooi en Vechtstreek. Ook zijn er fysieke tweedehands of vintage speelgoedwinkels te vinden in steeds meer steden. In november en december worden er door het hele land speelgoedruilbeurzen georganiseerd onder de naam SwapSint. Niet alleen vind je er tof tweedehands speelgoed, ook kun je je oude speelgoed een nieuw leven geven.
Ruil en deel met bekenden
Omdat bijna iedereen speelgoed in overvloed heeft, is het ook niet gek om in je omgeving eens rond te vragen of je iets kunt ruilen of delen. Pas wel op dat je niet het speelgoed afvoerputje wordt van je familie en vrienden! Weet waar je kinderen mee spelen en wat je wel of niet in huis wil hebben. Durf nee te zeggen tegen tweedehands speelgoed van bekenden als het niet past. Zeker als het niet meer werkt of incompleet is. Goed bruikbaar speelgoed waar ik online niet mee wil leuren, geef ik ook weg aan bekenden. Bijvoorbeeld aan een (jonger) neefje of nichtje, natuurlijk in overleg met zijn ouders (!). Zo krijgt het speelgoed heel gemakkelijk een tweede leven!
Maar wát geef je dan tweedehands cadeau?
We hebben nog geen cadeau ideeën genoemd. Tweedehands geef je namelijk hetzelfde als wat je nieuw zou geven. Heb je inspiratie nodig? Kijk dan rond in een (web)winkel met nieuwe spullen en koop ze vervolgens via Marktplaats of Vinted. Het voelt misschien een beetje gek om het (digitaal) terug te leggen als je je cadeau hebt gevonden. Denk dan even aan waarom je dit ook alweer doet. Of het nou voor je budget is of om duurzamer te leven, durf ervoor te gaan!
Vooruit… tóch gauw nog wat ideetjes:
- Een platte schaal met kaarsen
- Gecontroleerde puzzel of gezelschapsspel
- Mandje gevuld met verzorgingsproducten (óók uit de kringloop)
- Een leuk boek, tijdschriftenpakket of setje dwarsliggers
- Zelf samengesteld knutselpakket
- Een warme plaid en leuke DVD voor een avondje op de bank
- Adoptieplantje; een leuk potje met een geredde plant is een van de makkelijkste manieren om een mooi tweedehands cadeau te geven.
Kringloopbon
Weet je echt niet wat te kopen? In plaats van een fysiek cadeau kan je ook een Nationale Kringloopbon geven. Het is een cadeaubon die bij kringloopwinkels door heel Nederland uitgeven kan worden waarmee de ontvanger zelf een mooi tweedehands cadeau kan uitzoeken. Op die manier weet je zeker dat je geld uiteindelijk naar iets tweedehands gaat en wie weet help je ook nog een twijfelaar over de drempel om eens in de kringloop te komen kijken. Een origineel cadeau is het sowieso want de bon lanceerde pas in november 2024, dus hij is nog zo nieuw dat bijna niemand hem heeft gehad! Ideaal ook als cadeau voor iemand die op kamers gaat om goedkoop een inboedel te scoren. De bon is hier te koop. Let op: Kijk voordat je de bon geeft wel even of er voldoende deelnemende kringlopen in de woonplaats van de ontvanger zijn. De bon is nog zo nieuw dat nog niet alle kringlopen zijn aangesloten.
Vermijd de budget valkuil bij een tweedehands cadeau geven
Wie een vast bedrag heeft voor cadeaus loopt het risico in de budget valkuil te lopen. Stel: je hebt een mooi cadeau gevonden, maar het kostte maar 2.50 terwijl je normaal minstens 15 euro besteedt. Kom niet in de verleiding om maar extra veel dingen te gaan kopen! We hebben allemaal al zoveel spullen en meer is echt niet beter. Daarnaast weet de gever toch niet hoeveel jij hebt uitgegeven. Bovendien heeft het je misschien wel extra werk gekost om het cadeau tweedehands te vinden, na te tellen, schoon te maken en mooi te verpakken, en tijd is óók geld! Blijf je het toch moeilijk vinden, vul je fysieke cadeau dan aan met een ervaring, een kringloopbon, een certificaat voor een geplante boom of geadopteerd stukje land.
De belangrijkste take-aways voor het geven van een tweedehands cadeau
- Tweedehands betekent niet per se dat spullen gebruikt moeten zijn. Er zijn veel spullen zo goed als nieuw te koop.
- Gun jezelf voldoende tijd om op zoek te gaan naar tweedehands cadeaus, dan vind je de mooiste pareltjes. Bewaar gevonden pareltjes alvast in je cadeaukast.
- De kringkoop is niet de beste plek voor het vinden van tweedehands cadeautjes. Laat in plaats daarvan Marktplaats en Vinted voor je werken met vastgezette zoekopdrachten.
- Laat je niet verleiden meer cadeaus te kopen dan je anders zou doen, omdat ze tweedehands goedkoper zijn.
Op deze manier wordt jij ook een pro in het geven van tweedehands cadeautjes. Geef jij al regelmatig tweedehands of ervaar je een drempel? Laat je reactie achter. We zijn benieuwd naar je ervaringen.
Meer lezen?
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!