,

Lenen is het nieuwe kopen: mijn ervaring met kledingbibliotheek Masterpiece!

Mijn ervaring met kledingbibliotheek Masterpiece

Kleding lenen is een duurzaam alternatief voor kopen. De kledingindustrie zorgt voor heel veel milieuvervuiling. Het produceren van grondstoffen, verven, verwerken en naaien van onze kleding vergt veel energie en vervuilt het milieu. En het afdanken van kleding zorgt voor een enorme afvalberg. Ik probeerde uit hoe het werkt om kleding te lenen. En vertel je mijn ervaring met kledingbibliotheek Masterpiece.

De impact van de kledingindustrie

De kledingindustrie heeft een enorme impact op onze aarde. Ongeveer vier procent van de CO2 uitstoot komt door deze vervuilende industrie. En de laatste decennia is onze vraag naar kleding alleen maar toegenomen. Kledingmerken komen met steeds meer collecties per jaar. Consumenten kopen zelfs twee keer zoveel kleding als 15 jaar geleden. Een gemiddeld kledingstuk wordt helaas maar 7 keer gedragen voordat het weggegooid wordt. Dan kopen we iets nieuws en gaat het oude in de kliko. Dat zorgt voor een enorme afvalberg én enorme impact op de aarde.

De buyerarchy of needs door Sarah Lazarovic
De buyerarchy of needs door Sarah Lazarovic

Alternatieven voor kopen

Onze grootste impact zit niet in vliegen of autorijden, maar in het kopen van spullen. Dat komt door de enorme verborgen impact van vervuiling in de productie-landen, volgens Babette Porcelijn’s boek De Verborgen Impact. Een van de meest duurzame keuzes die we kunnen maken is daarom minder spullen kopen. Sarah Lazarovic ontwikkelde daarom de Buyerarchy, een duurzame variant van de welbekende Maslow-piramide. Het meest duurzame daarin is natuurlijk het gebruiken wat je al hebt. Maar daarna heeft delen en lenen de minste impact. Het lenen of huren van kleding is een duurzaam alternatief voor nieuw kopen. Ik probeer het uit!

Mijn ervaring met kledingbibliotheek Masterpiece
Bij de kledingbibliotheek hebben ze een enorm assortiment aan kledingstukken voor elke gelegenheid

Hoe werkt een kledingbibliotheek?

Bij een kledingbibliotheek kun je kleding voor een korte of langere periode lenen. Ik koos voor een abonnement bij Share a masterpiece. Bij Share a masterpiece kun je zowel incidenteel als regelmatig huren. Zo huur je bijvoorbeeld een kledingstuk of setje voor een dagen of paar dagen. Bij een abonnement huur je voor een vast bedrag per maand een vooraf bepaald aantal kledingstukken. Ik leen met mijn abonnement elke maand twee kledingstukken. Hierdoor heb ik veel afwisseling in mijn kleding, zonder een kast vol te hebben.

Voordelen van huren in de kledingbibliotheek

Door het abonnement bij een kledingbibliotheek heb je een enorme keuze aan kledingstukken. Zo is het heel gemakkelijk te experimenteren met je stijl. En kun je goed uit te proberen wat bij je past. De mogelijkheid om kleding een paar dagen te dragen en het te beoordelen is heel waardevol om je eigen stijl te bepalen en kiezen. Ook leen je kleding, die je wellicht anders niet snel zou kunnen kopen, zoals designer items. Share a masterpiece verhuurt zulke designerkleding, wat niet zo snel bereikbaar is met een kleiner budget. Kledingstukken van de kledingbibliotheek rouleren tussen gebruikers. Het kledingstuk wordt gebruikt door vele gebruikers en blijft niet hangen in een kast. Dit voordeel zorgt ervoor dat kleding vaker wordt gedragen. Daarnaast voelt een gehuurde kleding voor mij als een nieuwe aankoop. Ik vind het fijn dat ik de kick van iets nieuws voel, zonder dat ik echt iets nieuws koop.

Mijn ervaring met kledingbibliotheek Masterpiece
Zakelijke kleding leen ik gemakkelijk bij Masterpiece

Nadelen van de kledingbibliotheek

Huren van een kledingbibliotheek heeft ook nadelen voor het milieu. Met het heen en weer sturen van de kleding komt natuurlijk ook de impact van het transport. Daarnaast toont Fins onderzoek aan dat het telkens stomen van een kledingstuk een hoge impact heeft. Daarom zijn dat wel de kanttekeningen bij de duurzaamheid van de kledingbibliotheek. De kledingverhuurder doet het beter als er gekozen wordt voor duurzame manieren van bezorgen, zoals de fietskoerier, en duurzaam wassen of stomen. Natuurlijk komen er ook kosten door het abonnement bij de kledingbibliotheek. Maar het kopen van kleding is ook een hap uit je budget. En als het huren van kleding leidt tot minder kopen van nieuwe kleding, is het zeker niet duurder dan nieuwe kopen en een aanvulling op je duurzame keuzes.

Mijn ervaring met kledingbibliotheek Masterpiece

Voor mijn werk ga ik graag representatief en formeler gekleed dan in mijn vrije tijd. Ik heb wel wat items van die categorie in mijn kast. Maar voor de afwisseling vind ik het erg fijn om te kunnen putten uit de uitgebreide kledingbibliotheek van Masterpiece. Bij Share a masterpiece helpen eigenaars Lieke en Suzanne je ook met het kiezen van stukken die bij je passen en het zoeken naar het perfecte outfit voor jou. Dat vind ik erg waardevol! Het hebben van een abonnement bij de kledingbibiliotheek zorgt ervoor dat ik vaker afwisseling heb in mijn garderobe, zonder dat er aankopen nodig zijn. Ik koop daardoor minder kleding. Ik vind het een erg fijne manier van kleding dragen en kiezen uit topstukken.

Ook huren bij Share a Masterpiece? Met de kortingscode DuurzameKeuzesXMasterpiece10 krijg je 10% korting.

Heb jij weleens een kleding gehuurd bij een kledingbibliotheek? Hoe beviel dat?

Meer zien van mijn duurzame keuzes? Volg me ook op Instagram @duurzamekeuzes 

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Dit artikel schrijf ik als betaald abonnee van Share a Masterpiece. In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten en diensten die ik review.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *